Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar za jakieś 2-3miesiące kupić E34 z silnikiem o mocy około 200KM.

Mam teraz Mercedesa W124 2.2 150KM no i brakuje mi mocy:P

Z doświadczenia z Mercedesami (pasjonat) wiem, że do silników na mechanicznym wtrysku nie da się założyć instalacji sekwencyjnej i że na zwykłej instalacji często są problemy (strzały itp).

Chciałbym się zorientować jak to jest w BMW, dużo osób na forum pisze, że mają różne instalacje, jedni mają problemy inni nie.

Ale mnie chodzi konkretnie o to w jakich rocznikach i silnikach jest wtrysk elektroniczny, a w jakich mechaniczny.

Przeszukałem sporo wątków na temat LPG na forum, ale nie znalazłem informacji, której szukam.

Tak więc jakby ktoś mógł napisać dokładnie w których rocznikach lub w jakich modelach silników jest wtrysk elektroniczny, chyba że we wszystkich jest i da się założyć sekwencję więc sorry za głupie pytanie.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano

Aha, więc dlatego pewnie nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na ten temat:P

I wszystkie silniki w E34 znoszą gaz? tzn można założyć sekwencję lub 2/3generację i nie ma komplikacji?

Bo w silnikach na mechanicznym wtrysku LPG to notoryczne problemy, i w sumie niezbyt opłaca się zakładać LPG bo to co się zaoszczędzi wyda się na naprawianie układu dolotowego itp.

Opublikowano

do wszystkich silników można założyć nawet do td i tds :)

Tylko pamiętaj o dobrych wtryskiwaczach, wydajnym reduktorze - standardowe rzeczy... i nie oszczędzaj 3000 pln musi kosztować. II/III generacja odpada chyba że silnik chcesz zezłomować niedługo no i mocy więcej nie będzie bo takie 2.5 na II gen będzie mało mniej jak 150 KM.

Opublikowano
W każdej E34 założysz sekwencję.A dla ciekawostki to ci powiem że i do np. w124 na mechaniku też da się założyć wtrysk gazu (takie instalki robiła firma OMVL), a wiem to bo sam założyłem ich może z 30 szt.I wtedy nie masz żadnych kłopotów ze strzelaniem na gazie :cool2:
Opublikowano

Wiem, że do W124 da się założyć wtrysk gazu, jest też IGS ale b.ciężko znaleźć. A o fachowcu, który to naprawdę dobrze zrobi to już wogóle w całej PL można na palcach jednej ręki wyliczyć;/

JA wolę sobie życia nie komplikować i kupiłem wtrysk elektroniczny, co prawda instalacja w tym aucie była jak je kupowałem i jest to 3generacja na mikserze, ale daje radę, osiągi na LPG o 0.4sek lepsze niż podaje fabryka:] a to za sprawą większego przełożenia mostu:P

Miałem zakładać sekwencję, ale wydam ze 2-2.5tys a zysk mocy będzie rzędu kilku może kilkunastu koni co w tak ciężkim aucie niewiele mi da.

Dlatego będę rozglądał się za autem o mocy 200KM conajmniej, tzn 200-230KM, bo więcej mi nie potrzeba, a przy takiej mocy to i spalanie będzie do przyjęcia przeze mnie.

A powiedzcie mi, jak wygląda sprawa wyciszenia wnętrza w E34? Porównując np. do Audi 100C4, bo u mnie w mercu jednak głośniej niż w Audi jest.