Skocz do zawartości

przycisk szyberdachu z automatyką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś spotkał sie z czyms takim:

http://www.umnitza.com/product_info.php?cPath=101_24_35_46&products_id=71

Jest to przycisk do szyberdachu elektrycznego do E36 działający na takiej samej zasadzie jak szyby. Czyli mocniejsze wcisniecie powoduje automatyczne otworzenie lub zamkniecia do końca szyby. Lub co musze dołożyc do szyberdachu zeby miec taka wlasnie automatyke? Napewno przycisk, rozmawialem z człowiekiem który sie zajmuje szyberdachami i powiedział mi że potrzebuje wlasnie włącznik + inny silniczek od szyberdachu który występował w konćowce produkcji E36.. Wycenil mi zrobienie tego na 400zł. Czy możecie potwierdzić że to tyle może kosztować i czy to napewno o to chodzi? Lub co mi jest potrzebne zeby dolozyc "automat" do szybderdachu.

Ps. Szukałem w wyszukiwarce ale niejest to dokladnie wyjaśnione

Bayerische Motoren Werke

Moja 328i :) i na 328i.org

Opublikowano
Istnieje taka możliwość podpięcia wykorzystując Twój silniczek wraz z krańcówkami i przekaźnikiem. Wystarczy jedynie włacznik, ale nie taki jak do szyb w E36, lecz z układzikiem podtrzymujacym zasilanie do momentu zafunkcjonowania krańcówek. Wymaga to jedynie właściwego podłączenia włącznika z krańcówkami i przekażnikiem. Taki włącznik nie steruje pewnie dużymi prądami, więc podłączyć samego silniczka nie możemy. Do tego właśnie służy przekaźnik.
Opublikowano
umnie w e36 jest faktycznie taki przełącznik ale nie ma opcji ze dach sie otwiera do końca sam, nalezy trzymać przycisk az do otwarcia dachu. Natomiast w e32 naciskam raz i dach sie sam otwiera!
Opublikowano
E32 i E34 mają sterowanie szyberdachem z modułu pod kanapą. E36 także ma taka opcję fabrycznie ale w bogatych wersjach. Jest mozliwość zrobienia takiego przytrzymania zasilania, ale trzeba pomyśleć o jakimś zabezpieczeniu, gdyż szyberdachy w E36 sa bardzo awaryjne.
Opublikowano
E32 i E34 mają sterowanie szyberdachem z modułu pod kanapą. E36 także ma taka opcję fabrycznie ale w bogatych wersjach. Jest mozliwość zrobienia takiego przytrzymania zasilania, ale trzeba pomyśleć o jakimś zabezpieczeniu, gdyż szyberdachy w E36 sa bardzo awaryjne.

ja mam oryginalnie założony taki automat jak w E32...

ale automatycznie działa tylko otwieranie dachu - natomiast zamykanie działa tak, ze trzeba trzymać przycisk... :?

ale jak wysiadam z samochodu to po zakmnięciu samochodu z pilota dach (i szyby) zamykają się same.. :lol:

silniczek ma wyłączniki krańcowe zamontowane w swoim wnętrzu... czyli nawet jak trzymam przycisk 10 min to silnik działa tylko do momentu zamknięcia dachu.. srawdźcie czy u Was jest podobnie - łatwo to sprawdzić - wystarczy przy zamkniętym dachu:

1. wyjąć silnik

2. kluczem otworzyć dach (1 obrót klucza - zapamiętać położenie)

3. włożyć silnik i otworzyć dach i zamknąć

jeśli silnik zatrzyma się w tej samej pozycji (tzn dach będzie po zakmnięciu uchylony tyle ile otworzyliśmy kluczem) to silnik ma ogranicznik i zawsze wyłącza się po stałej liczbie obrotów

Potem wyjmujemy silnik zamykamy dach kluczem i montujemy wszystko od nowa... ;)

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)