Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chcę kupić e36 z m50 ale nie znam się na BMW dla tego wolę się zapytać żeby nie kupować kota w worku. Na co szczególnie zwrócić uwagę przy oględzinach? Z wyglądu samochód jest ładny, silnik suchy, alę czego szukać żeby się nie naciąć?
Opublikowano

Witam

Proszę poszukać na forum. Tematy podobne były bardzo szeroko omawiane, poza tym poszukaj w Najczęściej zadawanych pytaniach na górze tego działu.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Szukam, szukam i jak na razie tylko tematy typu jaki silnik. Ja od samego początku wiem jaki silnik, chodzi mi o słabe punkty na jakie trzeba zwrócić szczególną uwagę przy kupnie a nie jaki silnik wybrac. Do kupienia mam 2.0 niby od znajomego ale on ma już inny samochód a BMW chce się pozbyć.
Opublikowano

Od znajomego? To to co niby nie odpala?? Szukaj auta w dobrym stanie blacharskim. Jeśli chcesz M50B20 to poczytaj tematy, gdzie piszą właściciele tego właśnie silnika. M50 jest generalnie bardzo trwałym silnikiem, zwróć uwagę na stan vanosa (jeśli takowy jest) etc.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Blacha jest super. Jedynie nałe otarcie na tylnym nadkolu ale malutkie. Dokładnie go oglądałem, pod wykładzinami i pod spodem. A ten Vanos to co gzie i jak? Na razie doczytałem się że to jakieś wzmocnienie silnika ale żadnych szczegułów.
Opublikowano

dobrze by było podłączyć auto pod kompa i sprawdzić czy są jakieś błędy

silnik oprócz blachy to podstawa

dobry mechanik potrafi sprawdzić jego kondycję

Opublikowano

Te silniki 6 cilindrowe podatne są na przegrzanie, na wolnych obrotach powinny chodzić bardzo równo (powinieneś sie na nim wyspac, tak ma równo chodzić) vanos to takie wybrzuszenie z przodu silnika patrzac od góry, odpowiedzialne za zmienne fazy rozrządy, chyba.

Najlepiej podłączyc pod kompa, czesto padają czujnik wałka rozrządu. DObrze znosza gaz, ale to wydatek około 3 tys zł, czy warto? Jesli chodzi o spalanie to "na miejscu" palą około 10l/100km. Fajny dzwięk :) powodzenia

Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
Te silniki 6 cilindrowe podatne są na przegrzanie, na wolnych obrotach powinny chodzić bardzo równo (powinieneś sie na nim wyspac, tak ma równo chodzić) vanos to takie wybrzuszenie z przodu silnika patrzac od góry, odpowiedzialne za zmienne fazy rozrządy, chyba.

Najlepiej podłączyc pod kompa, czesto padają czujnik wałka rozrządu. DObrze znosza gaz, ale to wydatek około 3 tys zł, czy warto? Jesli chodzi o spalanie to "na miejscu" palą około 10l/100km. Fajny dzwięk :) powodzenia

co to znaczy spalanie na "miejscu?"

silnik 2L spali po mieście 12l Pb

Opublikowano
"na miejscu" tzn podjężdzanie po pare km, troche miasto, no akurat mi wychodzi 10l, wiadomo jak ktos mieszka w Krakowie czy we Wrocławiu to bedzie wiecej
Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
I to mi się podoba, wreszcie ktoś potraktował moją proźbę powarznie bez naśmiewania się że nie wiem co do czego. Co do vanos to sporo już wyczytałem o tym i już wiem co do czego. Czyli najważniejsze to blacha i równa praca silnika? Do komputera niestety nie dam rady jej podłączyn na razie. Co do gazu to wątpie żebym zakładał bo mam bardzio przykre doświadczenia w audi. Co do spalania to mój Ford pali ok 12 L ropy więc nie ma lipy.
Opublikowano

Kolego ogólnie to wiadomo ze do używanego auta trzeba będzie wreszcie dołożyć

może wyskoczyć sprzęgło, amory,coś w zawieszeniu itp.

ale w tej chwili utrzymanie BMW to nie to samo co 20 lat temu

jest sporo zamienników a nawet używanych części,które można dość tanio kupić

być może silnik 2L szybko przestanie Ci wystarczać,ale póki co można się cieszyć jazdą

Opublikowano
być może silnik 2L szybko przestanie Ci wystarczać,ale póki co można się cieszyć jazdą

W tej chwili mam 88 KM przy 1600 kg masy własnej więc różnica będzie ogromna.

Opublikowano
buma 320 ma 150 km i waga ok 1300kg , mknie, najlepsze są te silniki m50 bez rzadnej elektryki, moj kumpelma bume ,m50b20, bez elektryki, auto po katach , a silnik nie do zajechania, ma tylko czujniki wału do wymiany, ale autko cacy sie zbiera i godne jest polecenia. jak bedziesz jechał wkrec silnik na ok. 4tys obrotow i nasłuchuj czy silnik puka, wtedy walek do wymiany. A jak nic nie slychac tylko ryk silnika to bedziesz zadowolony :)
Opublikowano
M50 bez żadnej elektryki? według mnie to tam jest sporo elektrycznych gratów, sonda, przepływomierz, wtryski i kupe innych elektrycznych i elektronicznych bajerów, np wspomniane czujniki wałków. A M52 niby czym sie różni pod wzglendem ilości zastosowanej elektryki?
Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
buma 320 ma 150 km i waga ok 1300kg , mknie, najlepsze są te silniki m50 bez rzadnej elektryki, moj kumpelma bume ,m50b20, bez elektryki, auto po katach , a silnik nie do zajechania, ma tylko czujniki wału do wymiany, ale autko cacy sie zbiera i godne jest polecenia. jak bedziesz jechał wkrec silnik na ok. 4tys obrotow i nasłuchuj czy silnik puka, wtedy walek do wymiany. A jak nic nie slychac tylko ryk silnika to bedziesz zadowolony :)

elektyki i elektroniki jest tam wystarczająco dużo żeby mieć z nią kłopoty a pukanie rzadko kiedy oznacza zużyty wałek(najczęściej szklanki)

A little piece of heaven in my hands
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
panowie ja tez mam 2.0 litrowke juz 4 miechy i sie nadzialem jak holera silnik nie do zarzniecia ale wszystko inne pada przeguby sprzeglo most drązki i takie drobiazgi ps'' chce ktos to auto kupic''
Opublikowano
Ja szukalem swojego BMW dluzszy czas , najpierw mialbyc Mpakiet czarny kolor i w ogole:) W koncu znalazlem swoje cacko bez Mpakietu,niebieski kolor silnik 2,0 rok 98 na bardzo bogatym wyposazeniu nawet nie wiedzialem ze e36 maja boczne poduszki :D I jak tak teraz sobie pomysle ze kupilbym ta czarna w mpkakieciku to pewnie cieszylaby oko ale watpie zeby pod wzgledem technicznym byla porownywalna do mojej.Mysle ze teraz dobre e36 nie jest wcale latwo kupic niestety;/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mysle ze teraz dobre e36 nie jest wcale latwo kupic niestety;/

Jest bardzo cieżko, a jesli ma to być jeszcze auto 6-cylindrowe i z M-pakietem to robi się jeszcze cieżej.

A dobre egzemplarze bogato wyposażonych 6-cylindrowych e36 potrafia chodzic za taka kasę, za którą mozna juz kupić e46 318i.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...