Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

ciężko jest wyjąć automata w 4.4? leje mi troche olejem na wale ze skrzyni albo silnika, nawet ciężko zdiagnozować. Co trzeba robić pokolei? kilkanaście razy wyjmowałem skrzynie w różnych autach, ale automata jeszcze nigdy. Jak sie do tego zabrać i na co zwrócić uwage?

z góry dzieki i pozdro

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano

Napewno bedziesz musiał wpierw odkręcic konwenter od wieńca zębatego , jeśli go nie odkrecisz a zaczniesz odkręcać skrzynie od silnika możesz uszkodzić pompę olejową skrzyni. Robiłem to przy swoim automacie tylko ze w 3,0d , ale zapewne kolejnosc demontażu i montażu bedzie podobna.Jak juz odkrecisz ten konwenter w 3,0d jest przykręcony na 3 śrubach a odkreca sie je przes otwory w kole wieńca zębatego w 3,0d jest ten otwór z prawej strony skrzyni od strony silnika. Na dole skrzyni jest otwór przez który bedziesz mógł obracać konwenter aby dostac sie do kolejnych śrub.Odkrecasz wał napedowy , napewno tłumik, podstawaisz podnośnik do skrzyń pod skrzynie odkrecasz rozrusznik bo napewno sruby od niego przechodza przez blok silnika i wchodzą w skrzynie. Potem kilka śrub kórymi skrzynia jest przymocowana do silnika, podpierasz silnik kołkiem drewnianym lub klockiem gumowym pomiedzy ławe a silnik żeby po odsunięciu skrzyni silnik się nie przechylił i uszkodził konwenter i pompe oleju. Jak juz odkrecisz skrzynie i masz ja na podnosniku odsuwasz ją w poziomie uważająć nadal na konwenter.Napewno nasz tam przewody olejowe od chłodzenia oleju w skrzyni tez je trzeba odkrecic od skrzyni.

Opisuje to na podstawie własnego doswiadczenia przy 3,0d w automacie.

Jeszcze jedno ważne pamietac trzeba przy montowaniu skrzyni do silnika aby konwenter był wsadzony dobrze w pompe olejową i skrzynia musi byc dopchnięta do silnika przez ciebie recznie nie możesz dociągac jej srubami. Jak juz zobaczysz że siedzi na swoim miejscu wtedy przykręcasz sruby.

Mi w moim automacie zdemontowanie i zamontowanie skrzyni zalanie olejem zajeło 4 godziny :) .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi w moim automacie zdemontowanie i zamontowanie skrzyni zalanie olejem zajeło 4 godziny :) .

:shock: respect.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik