Skocz do zawartości

Objawy padającego rozrządu w TDS???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu mam problem z odpalaniem auta zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku,choć na ciepłym jak by palił trochę lepiej,a do tego jak już odpali to strasznie nie równo pracuje i słychać jak by coś terkotało w środku.Byłem u mechanika i kazałem mu zrobić dogłebną diagnostykę silnika,powiedział mi że jest problem z kątem wtrysku,że nie trzyma się w przedziale i spada mi nawet do zera nie wiem dokładnie o co chodzi,podobno dzieje się tak jak jest padnięta pompa wtryskowa albo padający rozrząd z uwagi że mam nową pompę to ją wykluczył i obstawia rozrząd ale czy jest możliwe,że przy nie całych 300 tys przebiegu siada już rozrząd? Czy te objawy co napisałem mogą być tego przyczyną?

Pozdrawiam

Opublikowano
Jest możliwe, jeżeli te ,,terkotanie" to taki metaliczny dźwięk może to oznaczać wyciągnięty łańcuch rozrządu
Opublikowano
a czy nastawnik także nowy??Czy ze starej pompy??
Opublikowano
  • Autor

Cała pompa nowa razem z nastawnikiem,ten dzwięk nie jest metaliczny i dlatego nie jest on typowy dla rozrządu,bo i mechanik mówił,że jak rozrząd jest walnięty to jest metaliczny dzwięk,a ten jest taki jak by jakieś łożysko było luzne albo coś podobnego.Dodam,że najlepiej odpala jak jest zagrzany ale nie w pełni tylko powiedzmy,że około 20 stopni,bo jak się zagrzeje normalnie to wtedy jak odpalam to gaśnie i tak parę razy aż odpali.

Tylu tu użytkowników ma TDS i nikt nie robił rozrządu,żeby mógł coś więcej napisać o objawach jakie występuja gdy już pada :?: