Skocz do zawartości

oszukujący licznik, wariujacy gong, oraz brak CC w 530

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Długo zastanawiałem się i zwlekałem z nowym tematem, ale po dzisiejszych odkryciach postanowiłem podzielić sie z wami moim problemem.

Zaczęło się od oszukującego licznika, przy wiekszych szybkosciach oszukuję w bardziej widoczny sposob. np. na zegarach 60-faktycznie jade 55km/h. przy 100km/h na zegarach faktyczne jade 90km/h. im szybciej, tym wieksza roznica (a jezdze na 16' felgach, na 15' to samo,sprawdzane przy innych autach jadacych rownoczesnie, oraz navigacji).

Następnie, przy aucie z 88r. przy pojemności 3litrów brak jest mozliwości podpiecia pelnego OBC (co według mnie i nie tylko, jest dziwne z racji duzej pojemnosci. Są tylko 3 kable za zegarem). W pogoni za kablami odkrywam kostkę do gongu umiejscowioną w dziwnym miejscu bo za radiem. Okazuje się, że jakiś łobuz odpiął gong i schował tam wtyczke, bo gong po podłaczeniu ciągle bije. Okazuję się, ze ten sam łobuz majstrował cos przy licznikach. Dokładniej, widać to że ktoś odkręcał i wyjmował liczniki. I już jedno pytanie mniej... czy auto chodz w 1% mogło mieć faktyczny "przebieg 95tys. po generalnym remoncie" jak to mówił sprzedający (jego juz się nie czepiajmy, bo auto kupione, a pewnie sam się ucieszył jak kupował od jakiegos "łobuza" z takim przebiegiem i zyje w nieswiadomości do dzis dnia). Wiadomo, ze to nie prawda, mam jednak nadzieje, ze nie ma wiecej niz 500tys :)

Jednak "super nabytek" w formie licznika nie sprawdza sie i tylko mnie irytuje! W desce sa 4 wtyczki, kaza podpieta do licznika, na ktorym o dziwo nie moge przeprowadzic testu zegarów. Nie wspomne juz o braku CC, po wcisnieciu prawego guzika w liczniku (bo sa 2) wyswietlacz CC pokazuje jedynie puste pole, oraz paski oleju.

Bardzo prosze o pomoc.

Co z gongiem, czemu ciagle wyje?

Co z Check Control, możliwe jest, aby go wogole nie bylo i czy jest mozwliwosc "dołożenia CC"??

Co do OBC, juz się oczytałem... uznaje, ze białe wskazówki na czarnym tle sa jak najbardziej pasujące do mojego "retro wozu" i nie chce mi sie grzebać. :D

I co z faktyczna predkoscia mojego auta? Czy mozna to w jakis sposob ustawic?

Z góry dziekuje za zainteresowanie tematem, moze ktos tak jak ja sie "morduje" ze swoja piąteczką...

Pozdrawiam

Opublikowano
I co z faktyczna predkoscia mojego auta? Czy mozna to w jakis sposob ustawic?

W-g mnie to jest normalne bo koncerny samochodowe celowo zawyżają wskazanie licznika. W zależności od prędkości jest ustalony pewien próg procentowy podwyższający wskazanie. Spróbuj z GPS-em przesiąść się do innego wozu i będzie to samo. :idea:

Opublikowano

Bardzo możliwe, sprawdze tak jak piszesz w innym aucie i podziele się spostrzezeniami.

Innym forumowiczom proponuje takie samo porównanie z navigacja.

Ale pozostają inne pytania bez odpowiedzi.

Co z CC?

I co z gongiem?

W najbliższym czasie postaram się wrzucić zdjęcia licznika kostek, oraz gongu.

Może to pomoże w jakimś stopniu w rozszyfrowaniu mojej zagadki :)

Opublikowano

Coś nie bardzo umiem dodać fotki na forum...

Ale szczerze mówiąc czuje się troche zawiedziony brakiem odpowiedzi-podpowiedzi ze strony forumowiczow.

Co jest panowie...?! Miałem nadzieje, ze wspolnymi siłami cos wymyślimy.

Opublikowano

No nie mów, ze nie bylo! Aż nie mogę uwierzyć... Z taka pojemnoscią nie bylo CHECK CONTROL :cry: to w E30 z 82r miałem CC w pojemosci 2,3i a tutaj mialoby nie byc?

Ogółem mój problem z licznikiem jest nastepujący, mam podmieniony licznik, nie wiem od czego i nie wiem jaki powinien byc...

Opublikowano
Ufff..... no wreście się coś rusza... Czekam z niecierpliwością na odpowieź jak to wygłada w innej 530, zwróć uwage jeszcze prosze na gong, czy się odzywa wogóle...
Opublikowano
Jeśli chodzi o gong to on się odzywa jak coś CC lub OBC wyłapie także z tym być możę coś jest nie tak?
Opublikowano
No więc dziś sprawdziłem i kolega z 530 nie ma CC.Jutro mam mały spocik z ekipą z mojej miejscowości więc może będzie jakaś 530 to także rzuce okiem co i jak.
Opublikowano

Jak dla mnie bardzo dziwna sprawa ten BRAK CHECK CONTROL w moim BMW.

A po zlocie cos wiecej wiadomo? Ktos mial tam takie autko?

A jesli nie mam CC i OBC to czemu gong sie odzywa?? :?