Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy po wymianie kolumny kierowniczej będzie trzeba kasować błąd związany z blokadą kierownicy ?

Generalnie zlecam mojemu mechanikowi wymianę kolumny, ponieważ silniczek od blokady się psuje u słychać chrobotanie.

Przy wymianie oczywiście prąd będzie odłączony, natomiast pytanie czy trzeba coś programować z tym silniczkiem, czy raczej nie ?

Będę wdzięczny za informację od kogoś kto ma z tym doświadczenie. Dzięki.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Powinno się ją skalibrować, inaczej może być wszystko ok ale co jakiś czas wywalać jakieś niespodzianki.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co kalibrować ?? Jakie niespodzianki ?? Wiesz cos o tym konkretnie czy tak piszesz żeby pisać ??
Krzysztof
Opublikowano

Ja wymieniałem kolumne kierowniczą w Range Roverze. spiepzyl sie mechanizm (tam jest wszystko elektryczne, regulacja pamięć itp. ). nie da sie go samego wymienić tylko całość ( 6000pln w ASO :duh: ).

Wymienili mi kolumne, i komputer czasem pokazywał błąd, szczególnie po wjechaniu w dziurę etc.poza tym tam jest pneumatyczne zawieszenie i czasem wchodziło w tryb awaryjny i wyłączał wszystkie systemy ( dsc, abs itd. ). Oczywiście Pan józek w ASO nie mógł sobie poradzić, jak go zapytałem ile już takich Range Roverow programował to powiedział że to jego pierwszy :cry2: wtedy już wymiękłem ale w końcu się uporali.

A pisze to bo Range Rover był własnością BMW, i większosc podzespołów jest z BMW nawet niektóre sa sygnowane razem. Życzę powodzonka.

Do sprzedania:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Range Rover to złom, nie wiedziałeś i dałeś się naciągnąć podczas zakupu ?? To, że RR ma części od BMW nie czyni go BMW. Angole to bardzo niechlujny naród i złożenie tego do kupy, auta, daje dużo do życzenia...Małe OT. Co do wymiany silnika to nic nie musisz programować. Jeżeli wymianiasz kolumnę z modułem to przepisujesz VIN z CAS lub innego modułu, NCS lub SSS będzie pomcny.
Krzysztof
Opublikowano
Range Rover to złom, nie wiedziałeś i dałeś się naciągnąć podczas zakupu ?? To, że RR ma części od BMW nie czyni go BMW. Angole to bardzo niechlujny naród i złożenie tego do kupy, auta, daje dużo do życzenia...Małe OT. Co do wymiany silnika to nic nie musisz programować. Jeżeli wymianiasz kolumnę z modułem to przepisujesz VIN z CAS lub innego modułu, NCS lub SSS będzie pomcny.

Z modułem? Co to znaczy? O jakim module mówisz? Ja chce wymienić w sumie tylko ten silniczek. Oczywiście prąd odłączę przed tym.

Opublikowano

Heh, zlom? Miales kiedys czy jestes nastepnym magikiem ktorego wujek i kolega ma ? i tak najwazniejsze ze wszystkie twoje auta to nie zlomy. Szerokiej drogi od zlomiarza :mrgreen:

Do sprzedania:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Czy po wymianie kolumny kierowniczej będzie trzeba kasować błąd związany z blokadą kierownicy ?

Generalnie zlecam mojemu mechanikowi wymianę kolumny, ponieważ silniczek od blokady się psuje u słychać chrobotanie.

Przy wymianie oczywiście prąd będzie odłączony, natomiast pytanie czy trzeba coś programować z tym silniczkiem, czy raczej nie ?

Będę wdzięczny za informację od kogoś kto ma z tym doświadczenie. Dzięki.

I jak sobie z tym poradziłeś? Pytam bo i u mnie komunikat pojawia się coraz częściej.

Opublikowano
Jeszcze nie miałem czasu pojechać do mechaniora. Dam Ci dobrą radę, jak już kierownica się zablokuje to jej nie dotykaj i przy wsiadaniu również. Komunikat nie będzie się pojawiał.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze nie miałem czasu pojechać do mechaniora. Dam Ci dobrą radę, jak już kierownica się zablokuje to jej nie dotykaj i przy wsiadaniu również. Komunikat nie będzie się pojawiał.

Na razie pojawia się komunikat z żółtą ikoną i ponowne włożenie klucza jest skuteczne. Ja myślę, że problem dotyczy głównie samego mechanizmu wykonawczego. Zwykle w takiej sytuacji pomaga oczyszczenie i nasmarowanie (o ile nie ma nadmiernego zużycia). Dlatego szczególnie interesuje mnie zasada działanie tego rygla i czy możliwa jest jakaś jego konserwacja. Nie wyobrażam sobie konieczności wymiany co jakiś czas kolumny tylko z powodu takiej dupereli.

Opublikowano
Wg instrukcji serwisowej , w przypadku zapalania sie zoltej lampki przeprogramowac CAS najnowszym softwarem (obecnie ISTA 2.21.13) lub nowszym , w przypadku kiedy przeprogramowanie nie pomaga wymiana kolumny kierowniczej ktora to jest zintegrowana z blokada ( nie da sie kupic tylko blokady kierownicy). po wymianie nie jest wymagane programowanie lub kodowanie , jedynie skasowanie pamieci bledow zamka w CAS ( bez kasowania pamieci mozliwe pojawianie sie info o uszkodzeniu blokady kierownicy) .
Opublikowano
Wg instrukcji serwisowej , w przypadku zapalania sie zoltej lampki przeprogramowac CAS najnowszym softwarem (obecnie ISTA 2.21.13) lub nowszym , w przypadku kiedy przeprogramowanie nie pomaga wymiana kolumny kierowniczej ktora to jest zintegrowana z blokada ( nie da sie kupic tylko blokady kierownicy). po wymianie nie jest wymagane programowanie lub kodowanie , jedynie skasowanie pamieci bledow zamka w CAS ( bez kasowania pamieci mozliwe pojawianie sie info o uszkodzeniu blokady kierownicy) .

Fakt, trzeba kupić całą kolumnę, ale blokada sama jest wymienna :) BMW tej części po prostu nie sprzedaje tylko całą kolumnę za 1700 PLN.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ktoś dysponuje zdjęciem elementów tej blokady. Oglądałem na allegro kilka zdjęć całej kolumny i nie mogę się dopatrzeć tego elementu - cały czas myślę o jakiejś okresowej konserwacji.
Opublikowano
Czy ktoś dysponuje zdjęciem elementów tej blokady. Oglądałem na allegro kilka zdjęć całej kolumny i nie mogę się dopatrzeć tego elementu - cały czas myślę o jakiejś okresowej konserwacji.

Spróbuje dzisiaj to umieścić na forum.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Będę zobowiązany

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Będę zobowiązany

Przepraszam, za natarczywość, ale dziś miałem komunikat niestety czerwony po kilku próbach udało się samodzielnie odblokować - czy miałeś podobnie.

Nieśmiało proszę o obiecane fotki. Zastanawiam się nad wgraniem nowego softu - cz warto?

Opublikowano
Daj mi jeszcze chwilę, nie mam torxa z dziurką wewnątrz. Postaram się gdzieś kupić i to odkręcić. Postaram się jutro. Mi się również na czerwono kiedyś zapaliło. Staraj się nie dotykać kierki po zablokowaniu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wczoraj uparłem się i postanowiłem dokładnie obejrzeć to urządzenie. Odkręciłem dolna obudowę deski wsadziłem głowę i co zobaczyłem. Do blokady dołączona jest wtyczka z chyba 4 przewodami. Wtyczka i gniazdo jest mikroskopijne jak na złącza używane w motoryzacji. Próbowałem wyciągnąć ta wtyczkę, ale bez większego demontażu nie mogłem się do niej dobrać. Próbowałem nią poruszać i jakby mocniej ja wcisnąć. Zaczynam mieć podejrzenia czy to właśnie to złącze nie jest problemem. Sam mechanizm pobiera zapewne sporo prądu w momencie pracy, a złącze jest jak od mikrogłośniczka w laptopie. A może to nie to złącze i od góry (która jest niewidoczna jest coś jeszcze). W każdym razie po tej akcji próbowałem wywołać błąd i się nie udało, a robiłem to nawet tak, że ciągnęłam do oporu zblokowana kierownicę i jednocześnie włączałem klucz i wszystko zadziałało prawidłowo. Być może jest tak, że blokuje tylko wtedy kiedy kierownica pozostanie tylko w jednej konkretnej pozycji (jest tam jakiś zadzior czy coś podobnego) Mam zatem prośbę o ocenę czy możliwe byłoby wymontowanie samej blokady bez demontażu kolumny. Jeśli można by było prosić o takie fotki to byłoby super.
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I jak zakończyła się sprawa?

U mnie na razie pomogło poruszanie wtyczką z kablami od blokady. Od blisko miesiąca brak komunikatów.