Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam.

Dzisiaj zdazylo mi sie cos takiego:

Po wyjeciu kluczyka ze stacyjki dziala mi klakson, kierunkowskazy i po wcisnieciu CHECK swieca sie kontrolki. Malo tego jak mialem malo oleju w silniku po wyjeciu kluczyka ze stacyjki nie gasla dioda od poziomu oleju. Swiecila sie caly czas.

Wczesniej tak nie bylo. Po wyjeciu kluczyka nie dzialal klakson, kierunkowskazy, CHECK i gasly diody sygnalizujace jakies niesprawnosci.

Odlaczylem akumulator na troche i nic sie nie zmienilo.

Co sie zepsulo?

Czy to ma zwiazek z tym, ze jak dolewalem oleju do silnika troche porozlewalem i moze jakies zwarcie sie zrobilo czy cos takiego?

P.S. Mam E30 320 z 1988r.

Opublikowano

Jeszcze dodam, ze np lusterka elektryczne mi nie chodza, dlugie i te zwykle swiatla tez nie dzialaja po wyjeciu kluczyka i dmuchawa.

Dziwne nie?

Jakby jakies zwarcie w stacyjce to pewnie bym mogl bez kluczyka swiatla wlaczyc.

Opublikowano
Nastąpiło u Ciebie zwarcie, ale nie na obwodzie po załączeniu stacyjki w drugi stopień zapłonu lecz w pierwszy. Nie sądzę, aby była to wina stacyjki ale przypuszczam, że podłączałeś może radio i tam zrobiłeś pomyłkę w podłączeniu - częsty przypadek.
Opublikowano

Radia nie posiadam ale poprzedni wlasciciel zostawil niezly pieprznik i niezaizolowane przewody. Moze cos zwarlo.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

Opublikowano

Mieliscie racje.

Przy kieszeni na radio zwarlo bo Wolfgang (poprzedni wlasciciel samochodu) narobil tam bigosu.

Zaizolowalem kabelki i jest ok.

A swoja droga cos moglo sie uszkodzic przez takie spiecia?