Skocz do zawartości

318i problem z czujnikiem poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie, od jakiegoś czasu (ok. miesiąca) mam problem z kontrolką od poziomu oleju, konkretnie to po każdym odpaleniu silnika po 15 sek. zapala mi się żółta kontrolka od oleju, świeci zawsze przez 10 sek i gaśnie. Oleju na bagnecie jest większe pół (olej wymieniony wraz z filtrem jakieś 500 km temu). Wcześniej wszystko było ok, kontrolka informowała tylko kiedy poziom oleju był niski ale teraz zapala się nawet jeśli oleju jest 3/4.

Moje auto to e46 318i z 98r.

Proszę o podpowiedź co mogę zrobić, czy konieczna jest wymiana czujnika bo z tego co się orientuję to cena nie jest mała (ok 200 zł). Może jest możliwość sprawdzenia czy to na pewno uszkodzony czujnik, a może zwrócić uwagę na coś jeszcze. Dodam że inpa nie wyświetla błędów silnika, no chyba że powinienem jakiś konkretny moduł sprawdzić?

Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem od kedy kupilem auto. 318i 1999 rok. ostatnio wykreciem go bo wymienialem olej. przedmuchalem bo bylo sporo syfu na nim ale nie dziala nadal mysle ze jest uszkodzony. Ja powiem Ci tak

Narazie nei kuppuje nowego sprawdzam olej co jakis czas. moze kiedys sie o to pokusze.

Jets to dosc czesta wada z tego co cyztalem i wlasnei na komputerze tego bledu nie pokazuje.

pozdr

Opublikowano
no to lipa, myślałem że jest jakaś możliwość sprawdzenia czy to na pewno ten czujnik, powiem szczerze że pokusiłbym się o jego wymianę ale nie chcę pakować kasy nie mając pewności że to to. Może któryś moduł w komputerze odpowiada za ten czujnik, wszyscy wiemy że inpa nie przeszukuje wszystkich modułów automatycznie w poszukiwaniu błędów a do disa nie mam dostępu więc nie mogę sprawdzić. Może wypowie się ktoś kto ma doświadczenie w serwisowaniu bmw, co mogę zrobić aby upewnić się że to czujnik poziomu oleju nawalił.
Opublikowano
to napewno czunik,bo nie jeden juz o tym pisal ,ja tez tak mam ,ale wymiana czujnika to kosztowny interes jezeli chce sie kupic oryginal,wiec narazie dalem sobie spokoj
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
dzięki kameleon, chyba masz rację, kasowałem jakiś błąd opisany jako TOG ale nie wiedziałem co to jest więc po prostu skasowałem, spróbuję w weekend podpiąć jeszcze raz i sprawdzę czy błąd się powtarza
Opublikowano
kurcze ludzie mozecie mi powiedziec z kad dostac ten program inpa i jak go sie podlancza,przez laptopa czy jak???
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

Kolego mam nowy nieużywany czujnik poziomu oleju. Do benzyniaka, oryginał BMW (numer części: 7501786) Jak dla kolegi z forum oddam go za 160zł.

podkreślam że jest nowy:) Jak coś to pisz na priv. A twoj problem ewidentnie wskazuje na uszkodzenie czujnika. Tez to przerabialem, częsta usterka w E46. pozdrawiam