Skocz do zawartości

czy to poważny problem skrzyni automatycznej.?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
.Witam od niedawna kupiłem e38 740i 1994. W AUTOMACIE ,który zaczyna sie chyba psuć, natomiast usterka polega na tym ze np.po odpaleniu coś zaczyna wyć tak jakby jakaś pompa w skrzyni i wyskakuje komunikat Getriebenotprogramm-program awaryjny skrz.biegow ,ale nie włączył się bieg awaryjny,auto kupiłem 3 miesiące temu i do tej pory było ok a teraz już coraz częsciej się to dzieje, zamierzam wymienić olej z filtrem czy to coś pomoże.?nigdy nie mniałem automata zawsze jeżdziłem bmw w manualu,kupując automata bałem się go i jednak się potwierdził najgorszy scenariusz-chyba się kończy :( dodam że jak sprawdzałem stan oleju w skrzyni to widać mikroskopijne opiłki, co to może być przyczyną że coś wyje,burczy aż autem rusza a później ten komunikat-proszę o porady,pozdrawiam
Opublikowano
Jeżeli są opiłki, to źle to wygląda, ale spróbuj najpierw dolać oleju do skrzyni i zrób to na zupełnie zimnej skrzyni przy uruchomionym silniku i klimie. Myślę, że możesz dolać nawet litr, bo takie wycie to często objaw zbyt niskiego poziomu...
Opublikowano
dzisiaj rozmawiałem z kolesiem że też miał problem z taką skrzynią-był u róznych mechaników wszyscy chcieli zmieniać skrzynię za 5000zł aż w końcu trafił na dobrego mechanika-a więc okazało się że któryś czujnik w tylnym kole chyba od abs podawał złe komunikaty do skrzyni-kupił nowy za 300zł i po kłopocie-do czego nawiązuje otóż nie dawno miałem zakładany gaz i było ściągane nadkole przy wlewie i rozłączane jakieś dwa czujniki które nie raz nie łączyły bo świecił abs i trakcja-dzisiaj porządnie docisnąłem te wtyczki i narazie nie było żadnego problemu ani komunikatu co do skrzyni czy możliwe że to było przyczyną czy tylko zbieg okoliczności.?-oczywiście prawie każdy mówi że oleju w tej skrzyni się nie zmienia-mam teraz duży mętlik w głowie i już sam nie wiem co robić czy wymieniać czy nie olej wymianą statyczną,pozdrawiam i serdeczne dzięki
Opublikowano
dodam że nie były to opiłki jakieś duże po prostu stan oleju był i jak wziąłem na palec ten olej to świeciły na srebrno mikroskopijne kropki,skrzynia jest suchutka i widać że nikt prędzej do niej nie zaglądał
Opublikowano
Pierwszą wymianę oleju powinno się zrobić po 150tys i kolejne co każde następne 100 tys...
Opublikowano

Olej w tej skrzyni moim zdaniem lepiej jednak wymieniac. A co do problemu z czujnikiem ABS - tak, to mozliwe. Znam przypadek, kiedy problemem byl... zapchany filtr powietrza. Nieprawidlowa ilosc powietrza dostajaca sie przez dolot powodowala glupienie skrzyni biegow.

Po prostu samochod z nowoczesna, automatyczna skrzynia biegow wymaga maksymalnej dbalosci o sprawnosc wszystkich czujnikow - inaczej robia sie rozne dziwne akcje, niekoniecznie zwiazane z awaria skrzyni.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
No mnie jak sondy lambda padły to też dziwnie sie zachowywał silnik i skrzynia. Był słaby zrobiło sie z silnika V4 i robił blum blum blum jak traktor z tym że równo chodził ale na 4 cylindrach chyba,skrzynia mega przeciągała biegi przy delikatnym nacisnieciu gazu.Jak kasowałem błędy to było ok i po czasie znów to samo.Sondy nowe i fura jak nowa:)
Pomocy potrzebuje każdy a zarazem każdy powinien jej udzielać.