Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zauważyłem, że w moim aucie w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodniczego zbiera się dziwny osad, wygląda to jak spływający wosk po świeczce. Konsystencję ma jak jakaś maź, płyn chłodniczy wydaje się być w porządku. Proszę o info jaka może być tego przyczyna.

Z góry wielkie dzięki.

Moje auto to: bmw e36 316i 1997r 102KM

_________

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z formatem tytułowania wątków i regulaminem forum! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

moze ktorys z poprzednich właścicieli dolał troche oleju do wody w zbiorniczku lub ole dostaje sie do układu chłodzenia. połaczenie oleju z wodą daje czasem taką dziwna "maź" i osad przeważnie w kolorze kremowym .

podeślij zdjecie najlepiej.

Opublikowano
może być wiele przyczyn.Po pierwsze wygląda jakby olej dostawał się do układu chłodzenia,po drugie powiedz czy miałeś zmienianą kiedyś chłodnice??A po trzecie zobaczy czy w płynie pływają "oczka"
Opublikowano
Ja nie wlewałem, ale być może poprzedni właściciel. Z tym, że ja już płyn wymieniałem, jakieś dwa lata temu. A ta maź zbiera się gdzieś od pół roku. Zaznaczę, że z autem nie ma żadnych problemów, tylko zastanawia mnie ta maź.
Opublikowano
A nie przybywa lub ubywa Ci oleju lub tego płynu? To że oczek nie ma, to swoją drogą, bo w opcję wchodziła by przepalona uszczelka w połączenie tych "zacieków".
Opublikowano
No właśnie chodzi o to że poziom płynów wcale się nie zmienia. W oleju też żadnych zmian nie zauważyłem. Też myślałem, że to uszczelka, ale poz tą mazią żadnych innych objawów nie ma.
Opublikowano

A patrzyłeś na te "gluty"? Jakiej są konsystencji?

Oddawałeś jakiemuś mechaniorowi auto? Może coś Ci dolał bez twojej zgody i wiedzy? :norty: :wink:

Opublikowano
te gluty to coś jakby krem. Auto odkąd je mam robi mi tylko mój kumpel mechanik, mam do niego zaufanie. Postaram się przeczyścić układ chłodzenia i zalać nowy płyn, zobaczę czy te gluty się pojawią.