Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Pojawił mi się dziwny, nietypowy problem ze sprzęgłem - jak wciskam pedał delikatnie lub powoli (jak kto woli), to pedał w ogóle nie stawia sprzeciwu, tylko grzecznie wchodzi aż do podłogi nie wysprzęglając...? Strasznie to denerwujące w trakcie jazdy, bo czasem wysprzęgli w połowie skoku, czasem przy podłodze, a czasem w ogóle...? Co może być przyczyną? Docisk, wysprzęglik, pompa..?
Tomek
Opublikowano
obstawiam pompkę sprzęgłową lub wysprzęglik. awarie docisku charakteryzują się ślizganiem się tarzcy lub szarpaniem przy ruszaniu. najpierw sprawdź wysprzęglik łatwiejszy dostęp z kanału.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zakładamy że sprawdziłeś stan płynu hamulcowego w układzie. jam bym obstawiał pompkę sprzęgła.
Opublikowano
Płyn oczywiście jest :D Zacznę jak sugerujecie od wysprzęglika... Dzięki!
Tomek
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

dzisiaj z rana zastałem taką samą sytuację. Po pracy z ojcem wymontowalismy wysprzegnik, jest sprawny. Wydaje sie ze cos z mocowaniem dzwigni wylaczajacej. Teraz trzeba wymontowac wydech, oslone termiczna, skrzynie biegow i dopiero potem sprzeglo i do niego zajrzec :mad2:

Opublikowano
U mnie już po sprawie. Winne okazały się gumki na pompie (przepuszczała). Po wymianie jak ręką odjął.
Tomek
Opublikowano
kolego kolego proszę dokładniej jakie gumki w którym miejscu. Bo u mnie ta rozpórka od spodu jest jak by naolejona taka wilgotna chyba olejem z silnika a moze to tez jakis inny wyciek? Dodam ze plyn hamulcowy w zbiorniku wyrownawczym jest ok a nawet ponad max
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Pojawił mi się dziwny, nietypowy problem ze sprzęgłem - jak wciskam pedał delikatnie lub powoli (jak kto woli), to pedał w ogóle nie stawia sprzeciwu, tylko grzecznie wchodzi aż do podłogi nie wysprzęglając...? Strasznie to denerwujące w trakcie jazdy, bo czasem wysprzęgli w połowie skoku, czasem przy podłodze, a czasem w ogóle...? Co może być przyczyną? Docisk, wysprzęglik, pompa..?

Mam ten sam problem i podobno jest wina pompy sprzęgła.Też szukam potwierdzenia na forum. :D