Skocz do zawartości

SILNIK , drgania ,"Bicie sprzegła" !!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

jakis czas temu jadac smaochodem uslyszalem dziwne walenie w silniku lub skrzynia biegów. od tej pory wyczuwalny byl pod pedalem sprzegła ,dziwny ruch, ktorego byc nie powinno zwiazny prawdopodobnie ze sprzeglem . okazalo sie ze jest rozlwalone tzw. KOŁO DWUMASOWE, z tego co wiem nie powinnio ono miec takiego "luznego ruchu" tylko powinien byc wyczuwalny dos spory opor kiedy chcemy nim obrocic. Wymienilem kolo na zamiennik VALEO (1,700zl Kolo + docisk + tarcza + lozysko) zalozylem , wlozylem skrzynie i dalej cos wali. Oczywiscie to nowe kolo nie jest juz dwu masowe, typowy wieniec spotykany w innych samochodach.Wyczuwalne jest delikatne "bicie" troszke pod pedalem.Wydawalo mi sie ze moze to nowe lozysko moze miec jakis wplyw poniewaz wkladajac je na walek zdawczy i w przeswke , mialo ono takie dziwne luzy , ale przeciez po wlozeniu skrzyni i dokreceniu wysprzeglika wszytskie luzy automatycznie sie kasuja.ALE wyjalem sktrzynie , lozysko i zalozylem tylko zeby sprawdzic czy ma to jakis wplyw, niestety niema dalej COS WALI. Sprawdzalem Bicie wału przykrecajac do czola wienca przyzad omiarowy ale nic nie pokazalo , wyglada na to ze ejst dobrze, ale krecac kluczem , to nie jest to samo kiedy silnik pracuje. WYDAJE mi sie sie to ne jest wina skrzyni poniewazn lozysko nie ejst bezposrednio na walku tylko na takie oslonce, pozatym wciskajac sprzeglo i "wylaczajac" skrzyni dalje cos wali , wiec jest to cos w silniku. TERAZ pytanie CO TO TAKIEGO ?? i czemu wyczuwalny jest jeszcze maly ruch pod pedalem sprzegla , delikatne bicie ?? , moze jednak wla jest gdzies uszkodzony i przenosi drgania na Sprzeglo a pzniej wyczuwamy je pod pedalem ??? POMOCY !!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciężko z tego opisu wywnioskować na odległość.

Ja bym obstawiał skrzynię biegów. To , że wciskasz sprzęgło to jeszcze nie oznacza , że skrzynia nie pracuje. Może masz zatarte łożysko w kole zamahowym i wałek sprzęgłowy kręci się cały czas? < zmieniałeś je? >

Może podaj dokładnie jakie to sprzęgło kupiles? < z tego co wiem to nie ma dedykowanego zamiennika do tego silnika.

Jeśli nie skrzynia to może panewka oporowa na wale? Czy sprawdzałeś czy wał nie dostał luzu osiowego < przód tył?

I opisz dokładnie to walenie. czy silnik wali nawet na postoju? czy tylko podczas jazdy czy przy ruszaniu i czy to walenie wpływa na pracę silnika?

Czasem potrafi walić wydech.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Bicie sprzegla wyczuwalne na pedale jest normalnym objawem (co w ktoryms z postow opisywal kolega Manolito z naciskiem na prawa fizyki;) )

Pozostale uwagi - mialem cos na ksztalt tego co opisujesz - skonczyly sie zaladowaniem skrzyni z anglika. Padly ktores lozyska (nawet nie dochodzilem juz ktore) i skrzynia trzaskala glosno i donosnie. W kazdym razie remont skrzyni oszacowano na prawie 3 krotnosc tego co dalem za skrzynie z angola - a winowajca calego zamieszania nie bylo nic innego jak kolo dwumasowe, ktory malo ze samo sie posypalo to jeszcze w skrzyni nabroilo.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

czesc !

--do OGGY ... tak czytalem ten post i w sumie tak jets jak ten pan napisał bo sprawdzalem w PEUGEOCIE 406 gdzie jest wysprzeglik i jest wyczuwalne male dragnie ale nie takie jak w BeEmce :) i tez stawaim na skrzynie ale ciezko stwierdzic , szkoda ze NIEMOZNA bez skrzyni zapalic :P :)

--do DYZIO 255 ... jesli chodzi o lozysko w kole to nie jest zatare , nieda sie go sprawdzic dokladnie , nie szumi i nie ma wyczuwalnych "takich przeskokow "gdy sie nim obraca jak to ma miejce w psujacych sie lozytskach. Co do panewek na wale , tak sprawdzalem je wszystkie i te na korbach i na podporach walu i nic nie ma, delikatnie wytarte kompozyjce ale to chyba od temperatury i czasu pracy ( a walsnie takie walenie jest jakby sie panewka przytarła z braku oleju ), sprawdzalem i niema ruchu osiowego . Co do walu to nic tam niema, suzkalem pekniec i luzow i nieznalazlem NIC. Sprawdzalem tez czy jest wyczuwalny luz sworzniach laczacych TŁOK i KORBE i tez nic nie ma . ALE ZNALAZLEM popsute kolo pasowe bo jest ono "w gumie" i rozwalona poduszke pod silnikiem , wymienilem , zlozylem i dalej jak sie Pali to WALI :)... Docisk + sprzeglo+ Kolo zamachowe jest od VALEO .

OGGY tak jak mowisz glosno i donosnie :)

NIC nie znalazlem zlozylem , wlozylem , skrecilem z ciekawosci zeby zobaczyc czy pomoze wymiana tego kola pasowego i poduszki i po zapaleniu wlai i trzesie samochodem , na postoju , naluzie i z wcisnietym sprzeglem i bez tego . Jesli to skrzynia to lozyska , widzialem takie cos w LUBLINIE , rozlecial sie koszyczek i wlaek dostawal bicia . Jesli nie skrzynia to ine wiem co , ale nie wydalej mi sie zeby gora silnika tak walila , chodzi mi o rozrzad i reszte.

Ten samochod chodzi jak stary kompresor :P:)

Opublikowano
i tez stawaim na skrzynie ale ciezko stwierdzic , szkoda ze NIEMOZNA bez skrzyni zapalic

Jak nie mozna? Można. Tylko nie mozna wciskać pedału sprzęgła, nawet trochę.

Opublikowano
co do mojej skrzyni: zanim wpakujesz skrzynie z angola zastanow sie kilkukrotnie. U mnie ow przeszczep padl (lub zaczal padac - bo ostatnie 2 dni obeszly sie bez jakichkolwiek objawow...). = pewnie w efekcie i tak wezme i skrzynie wyremontuje w koncu - w mysl zasady "raz a dobrze".

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Drogi Panie ar_w Dzieki za pomoc :) ale ja mialem inny sposb na mysli, nietytpowy , dokladniej wymontowac skrzynie a silnik umocowac na jekies stabilnej podporze jednoczensiej zeby niedrzal zbyt mocno ale nie probuje bo sie jesczze cos rozleci pozatym do skrzyni jest dokrecony rozrusznik , poporostu w tej sytuacji chwytam sie wsyztskiego :P:).

Oggy , a ja tak sie zastanawiam nad jedna rzecza. Kiedy wciskamy pedal sprzegla tarcza odsuwa sie od kola zamachowego , wtedy silnik nie przenosi napeedu na skrzynie biegów , pewnie wystepuje tam jakis obrot walka ale niema zadnego obciazenia ze strony silnika. heh chyba wyjme ta skrzynie raz jeszce i dokladnie popoatrze tak troche w mysl twojej zasady :) ........

Opublikowano
co do mojej skrzyni: zanim wpakujesz skrzynie z angola zastanow sie kilkukrotnie. U mnie ow przeszczep padl (lub zaczal padac - bo ostatnie 2 dni obeszly sie bez jakichkolwiek objawow...). = pewnie w efekcie i tak wezme i skrzynie wyremontuje w koncu - w mysl zasady "raz a dobrze".

A ile Ci Oggy zaśpiewali za remont skrzyni? I powiedzieli Ci co byś miał dokładnie do wymiany? A co z przeszczepem od angola sie dzieje/działo, że wspomniałeś, że padł?

Pzdr.

Opublikowano

witam .

juz wiem co jest ale to juz po fakcie w sumie , wiem co tak waliło ,czemu były wyczuwalne drgania pod sprzeglem i czemu wymiana kompletnego sprzegla nie pomogla . dodam jeszcze ze to nie wina skrzyni , choc mogla sie tez w trakcie uzytkowania uszkodzic :)

Opublikowano
witam .

juz wiem co jest ale to juz po fakcie w sumie , wiem co tak waliło ,czemu były wyczuwalne drgania pod sprzeglem i czemu wymiana kompletnego sprzegla nie pomogla . dodam jeszcze ze to nie wina skrzyni , choc mogla sie tez w trakcie uzytkowania uszkodzic :)

To może podziel się wiedzą CO TO BYŁO bo ja niedługo stanę także przed tym samym problemem - u mnie tak samo wali/hałasuje/grzechocze (jak wcisnę sprzęgło to cichnie).

Pzdr.