Skocz do zawartości

E39 530DA Czujnik temperatury zewnętrznej a klima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj grzebałem przy czujniku temperatury zewnętrznej (tym pod prawym przednim nadkolem) i ułamałem czubek tegoż czujnika. Teraz wskazanie temperatury jest -40 to akurat rozumiem .... spartoliłem czujnik. Ale klima też przestała mi załączać klawiszem MAX. Pytanie : czy ten czujnik temp. zewnętrznej ma jakiś wpływ na działanie klimatyzacji ? . Wiem że klima się nie załącza jeżeli temperatura zewnętrzna jest poniżej (chyba) 15 stopni. Ale czy ten czujnik też ma znaczenie w układzie klimy czy jest tylko dla wyświetlanie wskazania dla jadących ?

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
Opublikowano
Tak, ma znaczenie. Jesli pokazuje ci ze temp. zewnetrzna jest -40, to nie odpalisz klimy. Wymien sobie ten czujnik to i klima zacznie dzialac.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
  • Autor
Senkiju :) już jestem spokojny .. dzięki
Memento Mori :-)
Opublikowano
mozesz zewrzec 2 przewody na krotko i temperature pokaze +50 i wtedy klima tesz bedzie dzialac nawet w zimie
Opublikowano
Tak, ma znaczenie. Jesli pokazuje ci ze temp. zewnetrzna jest -40, to nie odpalisz klimy. Wymien sobie ten czujnik to i klima zacznie dzialac.

Oj chyba nie do konca ma znaczenie. U mnie pokazuje -40 i normalnie moge klime odpalic

Opublikowano
Jest zależność między czujnikiem temp. zewnętrznej a klimatronikiem. Jeżeli pokazuje ci temperaturę -40 to klimatronik będzie ci dogrzewał wnętrze od ustawienia 16,5 stopnia. Jeżeli ustawisz 16 to tylko wtedy będzie schładzał