Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. Chciałem się dowiedziec kiedy przełancza się przycisk który jest koło automatu tryb E ekonomiczny S sport * zimowy i w jaki sposób to działa prosze o pomoc :)
Opublikowano
Przełączyć możesz podczas jazdy jak i na postoju, nie ma różnicy. Jak działa?? W zależności od wybranej pozycji auto inaczej zmienia biegi, np na sporcie automat zmienia je później i jak odpuszczasz hamuje silnikiem.
Opublikowano
tylko tryb zimowy sluzy do ruszania , porostu sterownik ma zaprogramowane tryby jazdy i wartosci przy ktorych sa zmieniane biegi, s- dlugie zmiany e- krotkie , *- zima do ruszania tylko :)

Inni tez dostarczaja Radość z jazdy :)

http://img222.imageshack.us/img222/4316/drivingpleasure2.jpg

Opublikowano

Tryb zimowy wcale nie jest tylko do ruszania-zrozumiałem to jakby używać go tylko przy ruszeniu,a potem przełączać na inny tryb-nie,można na nim jeździć normalnie. Używa sie go gdy jest ślisko,włączasz auto rusza z dwójki,aby uniknąć uślizgu kół.

Sport-zmiana biegów jest opóźniona ale sam procesz przełączenia biegu jest szybszy.

Economic-jak nazwa wskazuje...

Automatem trzeba sie nauczyć jeździć,wtedy robi to co my chcemy.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
tryb zimowy nie pozwala na dluzsza jazde , poniewaz skrzynia przechodzi w tryb awaryjny po kilku uslizgach ,. co nie dzieje sie na pozostalych programach

Opublikowano

Nie prawda.

1.Nawet w instrukcji (E32/E34) pisze że można jeździć,biegi są od 2-5 (oczywiście jeśli skrzynia 4 biegowa to 2-4).

2.Serwis potwierdza moją opinie.

Nie wiem czemu u Ciebie tak jest,ale u mnie sie nie zdarzyło w żadnym automacie żeby skrzynia mi przeszła w tryb awaryjny. Tryb zimowy ma takie ustawienia żeby efektywnie przenieść moc na koła bez uślizgu,a w dalszej jeździe-do niego nie doprowadzic. Fakt że ja rzadko z tego trybyu korzystam,ale żona-owszem,często jak jeździła w zimie używała * .Np. w Oplu jest tak,że tryb zimowy działa tylko do 80km/h,później przechodzi w normal,ale w BMW nie.

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
No tak instrukcje znam czytalem ze umozliwia ruszanie bez zmiany biegow najlepiej dzwignia w pozycji 4, kilkakrotnie sprawdzalem i zawsze po dluzszej jezdzie -Getribeprogramm, lecz gdy po ruszaniu na sliskim przechodzilem w s lub e nigdy sie nie zdarzylo

Opublikowano
Widocznie możesz mieć coś nie tak... Pierwsze slysze o takich zachowaniach skrzyni w * .
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
tryb zimowy nie pozwala na dluzsza jazde , poniewaz skrzynia przechodzi w tryb awaryjny po kilku uslizgach ,. co nie dzieje sie na pozostalych programach

To masz kolego coś nie tak ze skrzynią :nienie:

Na trybie zimowym można spokojnie jeździć cały czas...

Opublikowano

a umnie w instrukcji pisze że M słuzy do jazdy zimą o czym pisaliście i do jazdy z reczna zmiana biegów czyli wbijam M i wtedy ręcznie zmieniam z 1 na 2 , 3 i d ale nigdy tego nie robiłem , a w czasie zimy często używam M jak ASC już nie daje rady to przełacze na M i ruszam na śliskim z 2-go bez wiekszej pracy ASC

Pozdrawiam kanap

Opublikowano

To masz kolego coś nie tak ze skrzynią :nienie:

Na trybie zimowym można spokojnie jeździć cały czas...

od ostatniej zimy kolego nigdy komunikat o uszkodzeniu skrzyni sie nie pojawil i gdy uzywalem 4 + * tez nigdy , zawsze pojawial sie po dlugotrwalej jezdzie d+* , zreszta badanie kompem nic nie wykazalo, robil to czlowiek ktory na codzien naprawia skrzynki aut. Pozdrawiam

Ps. dzieki za post czytam twoje na 7er . duza wiedza duzy szacun

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no to jak jest z tym przełącznikiem od zimowego bo nie wiem.

Testowałem jak prżełączyłem na sport to był dłuszy bieg,jak mam na ekonomicznym to mam krutki,a czy na zimowym (m)cos daje?

Opublikowano
........nie wiem jak u innych jak tak mam w swoim bynajmniej........ Tryb zimowy * zmienia biegi przy niższych obrotach silnika. Można to dostrzec ruszając po nocy na zimnym silniku i skrzyni. W trybie E biegu nie zmieni jak nie przekroczymy ponad 2-2,5tyś obr. (na zimnym oleju) Jak przełączych w tym czasie w tryb * to biegi zmieni pow 1,5tyś. (jak w trybie E gdy silnik jest ciepły) ..
E32 740i shadowline 93 http://bibainfo.pl/pub/91/193/208/103/2011/07/29/222713/7346/sygnatura.jpg
  • 2 lata później...
Opublikowano
Ponawiam temat,by nie robić nowego.Jade na sporcie dzisiaj rano,potem samochod zgasiłem.Jak wróciłem, odpaliłem i patrze a tam wyswietla się że jest na Ekonomicznym ... tak się dzieje w 750i 1991 rok, a w 730i 1992,jest cały czas na jednym.
Opublikowano
:shock: W BMW warsztacie,powiedzieli że OBC musi regulować to :shock: .Jestem w kropce.
Opublikowano
Dowiedziałem się,tak musi być,pisze w instrukcj obsługi.Instrukcja od e34 ale bazuje na tym samym,automacie :)