Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Wiem, że tego typu tematów już troszkę było jednak ten wg mnie jest nie co inny.

Na zimnym silniku świeżo po odpaleniu nic nie słychać i nie czuć jednak wystarczy rozgrzać silnik i już niestety zaczyna się to cykanie. Jest ono stabilne i w identycznych odstępach czasowych tak jak by słychać było cykanie zegara tylko niestety głośniej i szybciej. Kładąc rękę na obudowie Vanosa też odczuwalne są drgania. Werdykt jest prosty Vanos do remontu ale…

No właśnie ale. Oddałem auto do warsztatu (renomowany gość od BMW nigdy mnie ani znajomych nie zawiódł) Rozebrał wymienił łańcuch, nasmarował rolki i wszystko sprawdził „pod lupą” i nie ma żadnych zastrzeżeń. A po złożeniu dalej słychać cykanie… Co prawda już (tak mi się wydaję) nie czuć tak dużych wibracji gdy dotknę obudowę ręką jednak dźwięk pozostał.

Jeszcze zauważył jedną rzecz: zmierzył (nie wiem fachowo nazewnictwa nie jestem mechanikiem) napięcie/natężenie na Vanosie i twierdzi, że jest nie zmienne i wynosi 500jednostek. A powinno być regulowane wg obrotów silnika. Czy coś jest nie tak z elektroniką?

Dodam jeszcze, że nie mam żadnych odczuć innej pracy silnika. Osiągi jak zawsze rewelacyjne, odpalanie itd. Wszystko pięknie tak jak powinno być.

Czy ktoś z Was miał podobny kiedyś problem? Jak to rozwiązać jak sprawdzić co może być nie tak? No i czy mogę tak jeździć czy odstawić auto aż namierzymy problem. Pytam bo szykują mi się teraz dwie trasy.

Z góry bardzo Wam wszystkim dziękuje za poradę i pomoc. Szerokości życzę :-)

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano

czeka cie zwykla regeneracja vanos a mechanik mierzyl niewiadomo co i po co :twisted:

Vanos w silnikach M50Tu i M52 dziala w trybie on/off i wlacza go (czyt. przestawia walek ssacy o 12 st) impuls elektryczny 12v z ecu

poszukaj tematow o regeneracj vanosow i i szykuj ok 250 zl na czesci :mrgreen:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Tak mi się wydaje, że to Vanos bo dźwięk cykania jest równoznaczny z drganiami na obudowie Vanosa. A jak jest objaw zużytych szklanek? Jeszcze mam takie pytanko jakie świece polecalibyście do tego modelu bo jeszcze nie wymieniałem a jeżdżę 4lata a nie wiadomo kiedy robili to przede mną.

Pozdrawiam

Opublikowano
Szklanki sa raczej malo awaryjne a jesli juz graja to z reguly jest to winna zlego lub za niskiego poziomu oleju W m50 i kolejnych nie ma zadznych dzwigienek i wynalazkow i niebardzo jest co sie popsuc :)

Opublikowano
Fakt szklanki nie często siadają w tych silnikach,ale miałem już okazje je wymieniać w dwóch silnikach gdyż cykały(jeden miał przebieg prawie 400 tys drugi grubo ponad 600).A co do świec to chyba najlepsze są NGK.Bosch,Beru.Najlepiej trójelektrodowe.
Opublikowano
... Rozebrał wymienił łańcuch, ...

Przy okazji zapytam:

Mówisz o rozrządzie? Powiedz mi tylko czy rozbierał cały przód , tzn pas przedni , lampy...

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Pasa przedniego przeciez nie trzeba sciagac przy wymianie lancucha

Opublikowano

U mnie Panowie był tylko wymieniany łańcuch Vanosa sam rozrząd nie był ruszany. Z tego co się orjentuje to nie trzeba rozbierać pasa przedniego do takich napraw.

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie ma lancucha vanosa :D Rozrzad to 3 lancuchy pierwszy napedza pompe oleju drugi wlaek ssacy a trzeci z walka ssacego przekazuje naped na walek wydechowy