Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o drganiach i wibracjach było już kilka wątków, niestety nie znalazłem odp. na mój przypadek.

Mianowicie na biegu jałowym (np. podczas stania w korku) pojawiają się silne wibrację silnika odczuwalne w kabinie, wibrację te ustępują w momencie wyłączenia klimy lub gdy zwiększę obroty. Poza tym, auto sprawuję się całkiem normalnie (nie kopci nie dymi, obroty stabilne, wentylator też nie powoduję żadnych drgań). Z tego co przeglądałem na forum to najbardziej pasuje mi koło pasowe (tłumik drgań), tylko z tego co czytał w tym przypadku wibracje pojawiły się niezależnie od klimy. Może ma cię jakieś sugestie ?

pozd

E91, 320d, 06r, 90kKM

Opublikowano
Na 99% jest to koło pasowe, miałem takie same objawy, dodatkowo przy włączonej klimie silnik strzasznie głośno pracował, według BMW powinno wytrzymać 80000 km, ja u siebie wymieniałem po 95000, koszt po rabatach w ASO to jakies 1100-1150 zł więc nie jest najgorzej ;]
Opublikowano

ja natomiast nie mialem drgan ale silnik hałąsowal zwłaszcza po załaczeniu klimy..wymiana koła pasowego i jest ok.

Wymieniałem to przy 60 tkm :duh:

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano

Kurcze ja mam to samo i myślałem że to sprężarka .

A tak właściwie to jak koło pasowe może hałasować co w nim jest

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Opublikowano

Pozdrawiam

Niemirad

Lepiej sie pospiesz z wymianą bo u mnie zużyte koło pasowe spowodowało awarię pompy wody i rozwaliło napinacz paska w drobny mak (koszt naprawy w ASO - 1900 :( )

Opublikowano

Pozdrawiam

Niemirad

Tlumik drgan jest w tym kole i jak sie wyrobi to powoduje w/w drgania.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
czy w katalogu ktoś może pokazac to koła, które trzeba wymienic?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy macie jakieś doświadczenia z kołami pasowymi (tłumikiem drgań)?

U mnie w 330d nie mam drgań podczas pracy silnika, ale jest szarpnięcie przy gaszeniu (połączone z ok 0,5 sekundowym piskiem przy gaszeniu oraz ostatnio zauważyłem że podczas rozruchu również - więc prawdopodobnie kończy żywot koło pasowe).

Cena koła pasowego to w serwisie ok 1691.75 zł, czyli cena przeraża. Pewnie za jakiś czas będę musiał je wymienić i nie wiem czy zakładać tylko oryginał, czy tańszy zamiennik też da radę np. Max Gear gdzie cena to ok 650zł?

Jakie koła polecacie poza Corteco i jaka firma robi na pierwszy montaż?

Czy po wymianie koła ustaje szarpnięcie silnikiem przy gaszeniu, czy również poduszki pod silnikiem będą do wymiany?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Hey chris99,

Max Gear do E9x 2.0D kosztuje mniej niz 400zl. Z zamiennikami jest loteria, wiem bo przerabialem temat wielokrotnie w autach moich i rodziny.

Czeka mnie nie dlugo wymiana pasowego + rolka prowadzaca + napinacz + przy okazji pompa wody.

Ja kupie chyba Corteco.

pozdrawiam