Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie przyjaciele.

Ratujcie, bo szlag mnie trafia już z tym samochodem. Nie wiem co się dzieje. Auto było 3 razy na warsztacie, wiecznie się gotuje. Od jakiegoś czasu przy odpaleniu kopci strasznie potem to ustaje. Obroty nie skaczą ale za to jak odpalę auto chodzi jak ciągnik dopiero po dodaniu gazu zaczyna pracować normalnie i wtedy i kopcenie znika. Nigdzie autem dalej nie mogę sie ruszyć bo na odcinku paru kilometrów potrafi wskazówka wiecznie skakać pod czerwone.

Wymieniłem już chłodnice, pompę wody, wisko, kable zapłonowe świece. I dalej to samo. Dzisiaj odebrałem auto z warsztatu. Miało działać zrobiłem 10 km i znowu to samo. Ratujcie. Co najlepsze, wymienili mi wisko jak dobrze mysle powinno się włączać w momencie kiedy silnik przekroczy jakiś próg temperatury. Ale ja nie widzę żeby ono działało w momencie kiedy się zaczyna grzać. Co może byc przyczyną ? Macie jakiś pomysł... wesprzyjcie biednego polaka bo wydałem już 3,5 tys na remont i problemy dalej te same;/

Opublikowano
A co z termostatem?? Zapomniałeś napisać że wymieniłeś czy nie wymieniałeś ?? Jeżeli termostat ok, to albo zapowietrzony układ albo niestety uszczelka pod głowicą...
Opublikowano
mechanik robił test jakiś tam na uszczelke mowił ze zdrowa termostatu nie wymieniałem ale nie wiem czemu auto czasami po odpaleniu kopci... a potem przestaje... teraz dolałem mu płynu odpowietrzyłem i nie kopci... co moze byc przyczyna?
Opublikowano
To zmień termostat, bo w końcu przegrzejesz ten silnik. A co do kopcenia-to jaki kolor ?? Jeżeli niebieski to możliwe że uszczelniacze zaworowe są już zmęczone, jeżeli biały to nie musi być to coś poważnego, zanim silnik się rozgrzeje to może sobie kopcić...
Opublikowano

jeżeli kopci na biało to znaczy że do cylindrów dostaje się woda-głowica pęknieta lub uszczelka.Wyciągnij termostat i zobacz czy bez niego auto się grzeje.Sam termostat zalej gorącą woda i zobacz czy otwiera się do końca i nie zacina.

Zobacz czy chłodnica nie jest zapchana,zakamieniona

Napisz jeszcze jaki to silnik M40,M43??????