Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przy zakupie mojej E34 524td sprzedawca poinformował mnie, że źle działa wskaźnik paliwa - tzn, pozycja 20 to tak jakby pozycja 0. pilnowałem się tego, nie tankowałem do pełna.

Ostatnio zdecydowałem zeby zatankować paliwo do pełna - teoretycznie wg tego co powiedział sprzedawca - zostało około 10 l paliwa - patrząc na przejechane km, też się zgadzało. Spodziewając się rachunku za 70 l ON, zacząłem tankować - po kilku chwilach pistolet zaczął odbijać - co się okazało - 50 l, i ani litra więcej nie chciało wejść. Czy jest jakaś mozliwość, że w aucie jest coś nie tak ze zbiornikiem paliwa? bądź że poprzedni właściciel (miał auto praktycznie koło 2 tygodni, dostał je w rozliczeniu) się mylił? I tak naprawde cały czas jest te 20 litrów w zbiorniku? boje się to troszke przetestowac, wiadomo czym może to grozić (zapowietrzenie) a nie mam pojęcia w jaki inny sposób można byłoby to sprawdzić.

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Opublikowano
Pojemność baku jest ok, po prostu sprzedawca nie powiedział Ci wszystkiego. Masz najprawdopodobniej uszkodzoną pompę paliwa w zbiorniku. Dlatego musisz mieć minimum 20 litrów żeby paliwo samo spływało...
Opublikowano
o ... no to ciekawa wiadomość ... nie powiem o_O czyli pora na porządny przegląd u mechanika i z zażaleniem do sprzedawcy - jakby nie patrzeć, sprzedawał jako bezusterkowe (poza koniecznością wymiany rozrządu i klocków) :/ no cóż, od razu pora sie rozejżeć za pompami do tego autka :/
Opublikowano
A jak wygląda sprawa z wymianą takowej pompy? cos tam czytałem gdzieś w internecie, że trzeba od bagażnika sie dostać, włożyć rękę do zbiornika i jakieś zaczepy zdjąć, i pompa wyskakuje - ale brak dokładnych opisów i zdjęć :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z tą pompą jest podobnie jak w modelu e39, pompa przelewa ON z komory A do B, z tym jak jest więcej niż 20 L to przelewa się prawami fizyki chyba a jak mniej to pompa musi wspomóc. jak zmienisz to wskazówka winna już normalnie działać :wink:
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
no to teraz juz kumam do konca wszystko ;) tylko teraz ta druga sprawa - jak to zmienic ;D z bardzo "płytkich" opisów wynika, ze roboty z tym mało - totez wolałbym to zrobic sam ;) ale brak jakichkolwiek zdjec, badz opisu przynajmniej, moze mi troszke wydłuzyc kombinowanie :/ a z moim zacieciem mechaniczny (dużo lepsze elektroniczne) jakas pomoc na pewno będzie na miejscu :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w e34 dojścia szukaj w bagażniku, odchyl wykładzinę i będziesz widział taki czarny kapsel, odkręć go i będziesz miał dojście do wężów itp :wink:

a jak się pompkę wyciąga z zaczepów to Ci nie powiem bo sam nie wiem :P, nie miałem okazji wyciągać :mrgreen:

Opublikowano
no własnie ;p nawet w "sam naprawiam" za przeproszeniem g... pisze - albo po prostu nie rozumiem tej ksiązki i nie potrafie znaleźć ;p dlatego też mam nadzieje, ze ktos się tutaj odezwie, i powie jak to wyjąć ;) bo denerwuje mnie, ze tych 20 litrow nie moge odpowiednio wykorzystac ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kupujesz nową pompkę, wywalasz starą, zakładasz nową i ma grac :P
Opublikowano
........ very funny :P bleh, i wez tu człowieku zaoszczędź na warsztatach :P jeszcze wymiana klocków mnie czeka, bo rozrządu to już sam nie ruszam :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

hehe :mrgreen:

rozrząd w M21 nie jest zbyt trudny, nie wymieniałem osobiście ale z relacji słyszałem, w M20B25 wymieniałem u siebie i powiem że bajka, czyli przypuszczam ze w M21 tez tak jest,

Ps

jakbyś chciał to mam taki jeden pewien obrazek który Ci może pomóc,o ile wymieniałem kiedyś rozrząd i znasz się co na tym :norty:

Opublikowano
pokaż co tam masz ciekawego ;p hmmm, patrząc pod maskę, dostęp nie jest za trudny - ale rozrząd troszke strach samemu robić - jak pieprznie, to jaja mało śmieszne będą ;p
Opublikowano

wyciągnij wykładzinę z bagażnika, odkręć pokrywe po prawej stronie, następnie odłącz zasilanie i odkręć przewody paliwowe. Potem odkręć zabezpieczenie nr. 3 i wyciągnij pływak. teraz na dnie zbiornika zobaczysz taki jakby koszyczek nr. 5, a w nim pompe. po bokach tego koszyczka masz takie uchwyty, które trzeba odchylić i wyciągnąć pompę. Z założeniem nowej postępuj od końca opisu :mrgreen:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HA51&mospid=47372&btnr=16_0305&hg=16&fg=15