Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Właśnie dziś nawalił mój przedni lewy głośnik(zwłaszcza na rozmowie głosowej nie da się wytrzymać) a wiec pora na przyspieszona modernizacje mojej betki od strony muzycznej. :)

A wiec mój plan jest taki wzmacniacz 4 kanaly na przód i tył dobrej klasy oraz zestawy głośników, bo narazie tuby nie bede mątować bo nie mam na to czasu oraz motywacji. :)

Jednostką sterująca jest navi bisnes (potem zmienie na profesjonal po lifcie jak sie pokaza na allegro) bo wygoda i sposob dzialania ipoda i zestawu jest jak dla mnie wspaniala :)

Przejde lepiej do moichgłownych pytań:

1. Jaki rozmiar glośników w przednich drzwiach (ile max wejdzei w drzwi oraz srednica max gwizdka)

2. Gdzie sa stylu glosniku pod szyba czy w boczkach też?

3. Gdzie są miejsca na głośniki (niekiedy sa specjalne wneki pod fotelami na male tuby)?

4. Chyba najwazniejsze jaki sprzet polecacie?

5. Co byście zmienili lub w czym robie blad?

Licze na szybka pomoc bo do 21 musze to zrobic bo jade w trase a na tylnych glosnikach dosc dziwnie sie jezdzi(przezucilem balanas na tyl :) )

Opublikowano

Jak po taniości, to zestaw doposażeniowy Alpine do BMW serii 1 polecam. Parę osób go z działu 1 i 3 już go ma i wyrażają się pozytywnie. Oczywiście nie jest to full wypas, ale znacznie podnosi jakość dźwięku.

Co do głośników. To dwa z tyłu są w półce po bokach (tak jest w hatchback'u, podejrzewam, że w sedanie też), 2 pod fotelami przednimi tzw. subwoofery (ale tylko z nazwy), 2 w słupkach drzwi i 2 w drzwiach.

Z przodu w drzwiach zdaje mi się, że średnica jest 10 cm.

Ja będę robił audio, jeśli można to nazwać "robieniem audio", czyli doposażał w zestaw Alpine. Już teraz jak się zapuści audio w dobrej jakości to mi odpowiada, a co dopiero po zmianie :)

Poza tym widzę, że nie szukałeś! Trochę tematów już o tym było.

:arrow: http://www.babybmw.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=6354

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

nio fakt za duzo nie szukalem bo malo mialem czasu a matowanie tego orginalnego zestawu hmmm.... raczej mnie nie zadowoli, bo to taki półśrodek. :p

a wiec w przednie drzwi sredniotonowki, i wysokie tony w ziemie prawdziwe suby mysle ze zwrotnica dobrej jakosci wystarczy na rozdzielenie tego i dobry efekt a co z tyłem proponujecie coś 2-3 droznego czy tez mataz osobno gwizdkow i niskich tonów?(bo tył jest okrągły chyba).

jakiej firmy zmacniacz? i czy 2x 2 drozny czy czy 1x4 drozny?

Opublikowano

Ja kupiłem fabryczny zestaw alpina . Jedynie kusi mnie jeszcze jakaś ładna zabudowa coś ala Matiego do bagażnika . Co prawda nie narzekam teraz na jakość dżwięku ale skrzyneczka ładna zabudowa nigdy nie jest zła :)

Problem w jedynce jest taki że duży głośnik w drzwi nie wejdzie :( . Dodatkowo tam gdzie jest "niby" głośniczek jak lusterko to tam seryjnie jest poporstu pusto nic nie ma jedynie gąbka to był szok jak to zobaczyłem :) to samo tyczy się e60 :( troszku oszczędzili i zrobili tylko miejsce .

Wszystko zależy od tego co chcesz, czy mieć super czysty dźwięk żeby grało tak czysto że słyszysz każdy instrument czy obstawiasz na lepsze basowe brzmienie .

Opublikowano
Kamil tam gdzie lusterko u mnie są głośniczki wysokotonowe ,być może nie masz hifi , u mnie są i grają ,byle jak ,ale grają ...

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano

u mnie tez cos tam brzeczy wiec glosnik jest :P

no preferuje czyste brzmienie bo zwolennikiem mocnego basu nie jestem lecz milo slyszec ze cos przyjemnie i delikatnie "dudni"(lecz tak naturalnie)

Opublikowano

Hej!

Moja rada. Zadzwoń do martiego z musiccar http://www.musiccar.pl/ a on przez telefon pomoże ci wybrać model głośników i zakres zmian. Można też podjechać osobiście w Krakowie, obok Tesco Ruczaj. Cenowo bardzo dobrze wychodzi, za montaż nic albo niedużo zapłacisz, tylko tyle co za głośniki, a ceny ma bardzo dobre, ma też ofertę na allegro. Spokojnie możesz się powołać że jesteś z forum BMW Serii 1, coś tam może urwiesz :)

Mogę polecić, ja jestem zadowolony.

Na początek kup fajny, firmowy zestaw głośników 2-drożnych odseparowanych na zwrotnicach, głośniki max 13cm (o ile dasz to komuś do zrobienia i będzie umiał je poprawnie zamontować na pierścieniach MDF) jeżeli ma wejść 1 do 1 to 10cm :) Do tego obowiązkowo maty na drzwi przednie, ja jeszcze przewody sygnałowe zmieniałem. Głośniki 16,5 cm nie wejdą, z 13cm jest gimnastyka (zwłaszcza problem z głębokością).

Z 10 cm głośników nie ma w ogóle basu, zapomnij, ja od razu odpuściłem. Aha i na koniec złota rada - tanio się nie da. Licz, że ten etap (głośnikowo-drzwiowy) około 1tyś pochłonie. Dobry zestaw głośników trzeba dać od 700zł w gorę, co jest taką umowna granicą :)

PS: Do takiego auta jak Twoje to tylko głośniki i wzmacniacz BRAX :)

Opublikowano

juto podzwonie popytam wiem ze przod bedzie mnie kosztowal kolo 1k tylko nie wiem czy nie lepiej 3 drozne nie wsadzic i bas pod fotel jako :P

ale to musze ze szpecem pogadac. najbardziej mnie boli tyl bo nie wiem co tam jest zalozone i na ile jest miejsca :( a rozgrzebac auta nie mam kiedy bo wesela, wyjazdy itp :(

Opublikowano
Podepnę sie pod temat - czy dysponuje ktos fotkami wnetrza jedynki z nieoryginalnym radiem w ramce?

Ja tak mam u siebie, pięknie nie jest, ale można się przyzwyczaić. Zdjęcia nie ma.

juto podzwonie popytam wiem ze przod bedzie mnie kosztowal kolo 1k tylko nie wiem czy nie lepiej 3 drozne nie wsadzic i bas pod fotel jako :P

Ale to musze ze szpecem pogadac. najbardziej mnie boli tyl bo nie wiem co tam jest zalozone i na ile jest miejsca :( a rozgrzebac auta nie mam kiedy bo wesela, wyjazdy itp :(

No i jak zmieniłeś coś z głośnikami?

Opublikowano

Matti, sam znalazłem fotke.

Dla zainteresowanych, oto ona.

http://www.zen104526.zen.co.uk/120d/9887_1er_2.jpg

Opublikowano

A ja pytanie z innej beczki, po co chcesz zmieniać na Professional, i pruć deskę rozdzielczą zmieniać przewody i generalnie wywalić prawie całą elektronikę auta dla zestawu iPod ? Przypominam że Navi Business to system M-ASK, Professional to CCC. Nawet transport danych jest inaczej realizowany.

A tak na marginesie, to do Navi Business można zamontować zestaw iPod. Ja go mam, więc mogę to potwierdzić. Wymagany jest do niego zestaw doposażeniowy Bluetooth +USB.

Opublikowano

na przykład po to aby mieć ładniejsza mape w navi bo po lifcie jest tzw 3D :p

to mowisz ze jak jest w aucie bissnes to profesjonala na tych samych kablach nie podepne?hmm...

a wymieniac glosniki i wstawiac wzmacniacz warto jesli lubisz dobra muzyke a dodatkowo przy tym mozesz wygluszyc sobie lepiej drzwi :P

PS jeszcze nic nie zrobilem bo musze najpierw dostac sie do glosnikow abym wiedzial co gdzie moge wstawic a narazie sezon urlopowy i nie ma czasu na rozrpuwanie zwlaszcza ze do Rzeszowa musze leciec na wesele za tydzien :(