Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim e36 miałem ostatnio problem, który z czasem się nasilał- auto traciło moc, chwilowo, na kilka sekund (wciskało się gaz i nic, obroty nieubłaganie spadały), a potem nagle odzyskiwał i było cacy. Z racji że niedługo jadę swoim BMW do naszych sąsiadów Niemców, postanowiłem zrobić diagnostykę komputerową silnika. Dzisiaj w drodze na ową diagnostykę kilka razy miałem tak, że auto prawie gasło i nie mogłem nawet ruszyć na skrzyżowaniu. Po podłączeniu auta do kompa okazało się, że przepływomierz jest uszkodzony. Człowiek z warsztatu powiedział, że nowa przepływka kosztuje 200zł, a on może zregenerować moją za 30zł. Już na swoje auto wydałem tyle pieniędzy, że prawie nic mi nie zostało, toteż zdecydowałem się na regenerację. Przepływomierz został zregenerowany, założony. Odpalamy auto- działa, obroty na równym poziomie, przejechałem się kawałek- wszystko cacy, nie traci mocy, super. Wróciłem do domu i postawiłem auto. 2h temu wziąłem samochód bo jechałem gdzieś z kolegą i znowu to samo... Wciskam gaz a auto nic, silnik na jałowych zaraz zgaśnie, po chwili znowu jeździ tak jak trzeba, jałowe dobre, a po kolejnej chwili znowu ten sam problem. Teraz już kompletnie nie wiem, co jest nie tak. Specjalnie pytałem, czy na pewno komputer nie wykazał uszkodzonego czego innego i podobno wszystko poza tą przepływką jest sprawne. Moje pytanie jest następujące- kupić nowy przepływomierz, licząc że regeneracja pomogła tylko na chwile, czy szukać przyczyny gdzie indziej (w sumie gdzie, jak wg komputera wszystko jest ok)?

Trudno jest samemu wymienić przepływomierz (w książce WKŁ'u "Sam naprawiam" w ogóle nie mogę znaleźć wzmianki o tym)?

Pozdrawiam

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg
Opublikowano
Przepływomierz wymieniasz w 2 minuty. Weź go spróbuj odłączyć całkiem i się przejechać, jak się auto będzie zachowywać.
Opublikowano

Nowa przepływka za 200 zł??? No ciekawym... Nówka klapowa, z tego co pamiętam to jakieś 2000 zł. Używka może kosztować między 100 a 200 zł.

I nie kojarzę żeby się ja regenerowało, co najwyżej można próbować ten potencjometr oczyścić.

Opublikowano

Przejechałem się teraz autem i z powrotem wszystko działa... Jak, odpukać, znowu coś się zacznie dziać, to odłączę przepływomierz i napiszę co się stało.

Dzwoniłem do sklepu z częściami z zapytaniem o cenę przepływomierza- dostępny na zamówienie za 1750zł :shock:

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg