Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. wymieniam juz 3 uszczelke pod głowica i lipa. mierze i wychodzi ze sa roznej grubosci. o co chodzi? dodam ze glowica jest sprawna mierzona, planowana w firmie w lublinie. blok silnika nie ruszany. po załozeniu glowicy tak jakby tłoki stukały w zawory. juz nie wiem co robic. prosze o pomoc lub podpowiedzi. pozdrawiam
Opublikowano

zgadza się są różne grubości

kupuj najgrubszą, lepiej się ułoży pod głowica w takim przypadku

wypala ci uszczelkę w tym samym miejcu, czy różnie??

jeśli tak to najprawdopodobniej jest krzywa głowica, albo co raczej mało prawdopodobne coś nie tak z blokiem

poszukaj kogoś kto ma liniał i sprawdź płaszczyznę

nie wiem skąd jesteś,jak gdzieś z moich stron to służę pomocą, mam coś takiego

śruby wymieniasz i dokręcasz odpowiedni głowicę??

Opublikowano
sruby mam nowe. na jutro mam juz zamowiona grubsza uszczelke. blok powinien byc ok bardzo rzadko zajechac ten silnik. przyczyna wymiany uszczelki był wyciek spod głowicy od strony pompy wody
Opublikowano

jeśli uszczelka pada cały czas w tym samym miejscu to musi być tam coś nie tak

albo z samymi częściami, albo sposobem montażu

z ciekawości jakiej firmy uszczelkę montujesz??

Opublikowano
chłopie kolega wyżej niezłe bajki opowiada.Są różne grubości z tego względu że po planowaniu głowicy,jest ona niższa średnio o 0.2-0.5 mm w zależności od tego ile miałeś ściągniętego materiału podczas planowania.Uszczelka musi być dobrana według wzoru nominalna grubość uszczelki fabrycznej+to co zostało sciągnięte podczas planowania=grubość uszczelki która musisz założyć.Kup uszczelke sprawdzonej firmy np erling.
Opublikowano

zgadza się co do wysokości, z tym że czytaj uważnie, kolega pisze że 3 razy zwalał głowicę, więc musi być coś nie tak, albo z głowicą, albo blokiem silnika, albo sposobem montażu

co do grubości to fakt jest taki że grubsza lepiej się ułoży