Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaki wplyw ma na lakier taki zabieg np pasta Farecla G3? wiadomo ze pozytywnym efektem jest lepiej wygladajacy lakier ale jak z jego struktura, gruboscia i trwaloscia po takim zabiegu? Jakiej pasty polecacie uzyc do mechanicznej polerki oprocz G3 zeby w jak najmniejszym stopniu zaszkodzic lakierowi (oryginalnemu)??
Opublikowano
polerowanie ma pozytywny wplyw na lakier, pod warunkiem ze nie jest wykonywane zbyt czesto, zmniejsza(zpolerowuje)wierzchnia warstwe klaru czyli bezbarwnej powloki lakieru o grubosc niezauwazalna(nanometry). Farekla g3 jest najlepsza pasta do tego typu zabiegu, ale pamietaj ze ta pasta jest pod polerke mechaniczna, nie reczna. Trzeba miec troszke wprawy w tym poniewaz mozna latwo przepalic lakier zbyt dlugo polerujac z jednym miejscu. Poleruje sie ruchami poziomymi , rownymi. Przed uzyciem tej pasty nalezy najpierw zmatowac cala powierzchnie lakiernicza papierem wodnym najlepiej 2500.
Opublikowano

Ja ostatnio bawiłem się T-cut'em i powiem Ci że jeśli nie masz wprawy w polerowaniu to jest to dużo lepsze wyjście!!

Pastą bardzo łatwo można porysować lakier a taki dobrany pod kolor wosk też zciera utlenioną warstwę lakieru, a do tego wyostrza barwę :cool2:

Dotknij lakieru przed polerką - pewnie będzie jak papier ścierny :twisted2: a przez to łapie brud. Jak użyjesz takiego wosku i maszyny do polerowania to będzie gładziutki :cool2: ja bym polecił ci wosk T-cut z Carplan.

Teraz mam tylko wspomnienia..... http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19333
Opublikowano

Low ja sam nie zamierzam polerowac mechanicznie bo pewnie efekt bylby slaby :D mam znajomego lakiernika co mi to zrobi ale chcialem najpierw uslyszec opinie na temat past i woskow wlasnie.

caly samochod juz przeczyscilem woskiem koloryzujacym firmy simoniz ale to jeszcze nie to chociaz wcale lakier nie byl i nie jest szorstki tak jak piszesz TomBsTonE. bardziej zalezy mi na usunieciu drobnych rysek powstalych od mycia itp.

no i wlasnie boje sie zeby takie polerowanie nie zdarlo mi zbyt duzo lakieru.

• 1 rok później...