Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka może być przyczyna tego, że przy wciśnięciu pedału gazu do końca na 1, 2 lub 3 biegu (dalszych nie sprawdzałem) przepływomierz nie osiąga pełnych 5V? Max co udało mi się zarejestrować to 4,1V. Przepływomierz nowy Siemens VDO, brak lewego powietrza, filtr powietrza nowy itp.

Na wolnych obrotach jest ok 0,7V.

Mógłby ktoś sprawdzić w swoim aucie z przepływką o nr 5WK96050Z czy zachowuje się podobnie? Można wpiąć miernik we wtyczkę i na postoju wcisnąć gaz do dechy, lub podpiąć DISa i w czasie jazdy obserwować maksymalne napięcie.

:roll:

Opublikowano
powiedz jak chcesz to sprawdzić, to sprawdzę.... mam kompa z inpą i miernik uniwersalny. Coś mi się wydaje, że przepływka nie dojdzie do 5V.
Opublikowano
powiedz jak chcesz to sprawdzić, to sprawdzę.... mam kompa z inpą i miernik uniwersalny. Coś mi się wydaje, że przepływka nie dojdzie do 5V.

Masz DISa? W nim można wyświetlić aktualne napięcie na przepływce, będzie łatwiej niż z miernikiem. W INPA jest tylko wartość kg/s ale to wygląda u mnie prawidłowo. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie dobija bo 5V, może to jest przyczyną spadku mocy w mojej E39 :roll:

Opublikowano

Zastanawiałem się wczoraj nad tym (czysto teoretycznie) i może nie każdy silnik zasysa aż tyle, żeby przepływka weszła na 5V?

Bo (przynajmniej w m52) przepływki są te same w rodzinie silników, a większa pojemność zasysa chyba więcej...

Opublikowano

Witam!

Na marginesie dodam, że gdy padła mi przepływka w M52TUB28, wziąłem z e46 cabrio 2006 M54B22, numer był ten sam, wygląd też, no i działa bez zarzutu :cool2:

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano
Witam!

Na marginesie dodam, że gdy padła mi przepływka w M52TUB28, wziąłem z e46 cabrio 2006 M54B22, numer był ten sam, wygląd też, no i działa bez zarzutu :cool2:

PZDR!

Przepływka pasuje od modeli:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7267d35095f6eb4e.html

wygląda tak:

http://www.maf-shop.com/images/product_images/popup_images/44_1.jpg

http://www.maf-shop.com/product_info.php/language/en/info/p44_VDO-Siemens-Luftmassenmesser-BMW-5WK96050Z-13621432356.html

Opublikowano

Masz DISa? W nim można wyświetlić aktualne napięcie na przepływce, będzie łatwiej niż z miernikiem. W INPA jest tylko wartość kg/s ale to wygląda u mnie prawidłowo. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie dobija bo 5V, może to jest przyczyną spadku mocy w mojej E39 :roll:

No właśnie nie mam DIS-a... Wydaje mi się, że to 5V to napięcie odniesienia i do niego nie dobije przepływka; zakres pracy będzie pewnie 0,7-4,3V max, więc u Ciebie powinno być ok. Jeśli to możliwe, mogę sprawdzić miernikiem uniwersalnym.

Opublikowano
Nie pamiętam między którymi pinami trzeba sprawdzać, ale szybko dojdziesz. U mnie przy gazowaniu na postoju dobijał też do 4,1V, więc jakieś odniesienie będzie :)
  • 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta bo mam problem z przepływomierzem w M52TuB25 w sumie od samego początku a mianowicie kiedyś robiłem test ale nie osiągał on minimalnego napięcia czyli 0,6 V tylko miał 0,5 V i DIS wywalał błąd wewnętrzny i przerywał test po tym wszystkim postanowiłem odpiąć złącza kompa i przeczyścić je ale nie pamiętam już czy sprawdzałem jakie było minimalne napięcie i dałem sobie spokój. Dziś robiłem test i ku mojemu zdziwieniu minimalne napięcie oscylowało w granicach 0,6-0,7 V i DIS przepuszcza przepływomierz jako sprawny tylko dziwi mnie , że nie zwiększał sam obrotów ale postanowiłem sprawdzić jeszcze napięcie max w DISie dodając na biegu jałowym powoli gaz aż do odcinki i maksymalna wartość to 3,6 V a powinno być minimum 4V , miałem sprawdzać jeszcze napięcie na środkowym pinie wtyczki przepływomierza ale chyba nie ma to już sensu jak DIS pokazał wartość. Czasami jest tak, że auto ożywa i zbiera się momentalnie ale to sporadycznie jak już temp. otoczenia sporo spada natomiast INPA pokazuje wartość powietrza zazwyczaj 12 kg/h , czasami spada do 10 kg/h a Torque Pro 3,6 g/s . Prosiłbym o odpowiedz czy mam przepływomierz do wymiany ?

Pozdrawiam