Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem tego typu Posiadam BMW E39 z 2000r z silnikiem 3.0d

Padła mi turbina ale dałem ja do regeneracji i z turbina jest wszystko ok ale samochód nie ma nadal mocy. Wyciągnąłem również katalizatory i efekt jest taki sam cięgle brak mocy. Co mam jeszcze sprawdzić żeby autko chodziło normalnie? Proszę o pomoc

Opublikowano
Był podłączony pod komputer i gdy auto stoi to wszystko jest ok turbina działa itd ale jak się jedzie to komputer pokazuje że turbina nie dostaje takiej mocy :/
Opublikowano
trzeba sprawdzić szczelność układu doładowania ( węże, intercoller , zawór egr)

...i poduszki pod silnikiem bo one także są pneumatyczne i jest to jeden układ podciśnieniowy razem z turbiną. Jeśli poduchy masz pozrywane to Ci będzie podciśnienie w układzie kulało i będzie lipa. Do sprawdzenia jeszcze zaworek sterujący turbiną (najczęściej zatyka się filterek na tym zaworku (a właściwie na dwóch zaworkach bo są 2 na turbinie). Najlepiej te zaworki wymienić - koszt około 100 pln na necie (Pierburga). Do tego jeszcze dochodzi sprawdzenie tego cięgła sterującego turbiną - czy aby nie chodzi ciężko i się nie przycina. Często też wystepują problemy z tą gruszką w okolicy turbiny (zasobnik podciśnienia dla układu) - pozrywane wężyki lub króćce mocujące węże lub sama gruszka się potrafi wyrwać z mocowania i dyndając może powodować zaginanie się wężyków i przez to zaburzenia w układzie podciśnienia.

Przepływka może też być trochę kulawa (choć teoretycznie powinno jakiś błąd pokazywać przy uwalonej przepływce) i też może różne cyrki robić.

Pzdr.

Opublikowano
trzeba sprawdzić szczelność układu doładowania ( węże, intercoller , zawór egr)

...i poduszki pod silnikiem bo one także są pneumatyczne i jest to jeden układ podciśnieniowy razem z turbiną. Jeśli poduchy masz pozrywane to Ci będzie podciśnienie w układzie kulało i będzie lipa. Do sprawdzenia jeszcze zaworek sterujący turbiną (najczęściej zatyka się filterek na tym zaworku (a właściwie na dwóch zaworkach bo są 2 na turbinie). Najlepiej te zaworki wymienić - koszt około 100 pln na necie (Pierburga). Do tego jeszcze dochodzi sprawdzenie tego cięgła sterującego turbiną - czy aby nie chodzi ciężko i się nie przycina. Często też wystepują problemy z tą gruszką w okolicy turbiny (zasobnik podciśnienia dla układu) - pozrywane wężyki lub króćce mocujące węże lub sama gruszka się potrafi wyrwać z mocowania i dyndając może powodować zaginanie się wężyków i przez to zaburzenia w układzie podciśnienia.

Przepływka może też być trochę kulawa (choć teoretycznie powinno jakiś błąd pokazywać przy uwalonej przepływce) i też może różne cyrki robić.

Pzdr.

Manolito, z całym szacunkiem dla ilości napisanych przez Ciebie postów, ale turbina ma 1 sterujący zawór podciśnieniowy. Drugi jest o sterowania EGR, a trzeci od utwardzania poduszek silnika. Przy czym ten od turbiny i ten od EGR są takie same, a od poduszek nieco inny (tańszy).

Opublikowano

DarioKa - dziękuję za szacunek :cool2:

Dodam tylko, że użyłem dość dużego skrótu myślowego. Wiem doskonale, że zawór od sterowania turbiną jest tylko jeden - taki sam jak ten od sterowania EGRem. A skrótu użyłem tylko po to, żeby autorowi postu już nie mącić za dużo w głowie a jedynie zasygnalizować jak wiele elementów może być przyczyną jego usterki. Jak autor dojdzie już do etapu wymiany zaworków wtedy pewnie jeszcze zapyta co z czym się dokładnie je aby mieć pewność co wymienia i w jakim celu :8)

A co do zaworków sterujących to już dawno na forum doszliśmy do tego, ze w przypadku nawet najmłodszych roczników e39 warto je wymienić bo filterki w nich się zapychają syfem i z uwagi na ich niewygórowany koszt warto dokonać takiej wymiany.

Pzdr.