Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem, a mianowicie zimą rozładował mi się akumulator.

Oczywiście rozświetliły się wszystkie alarmy, radio zresetowało itd.

Paliła się również kontrolka 4x4 co zostało doprowadzone do stanu normalnego po naładowaniu akumulatora.

Od tamtej pory mam problem z kontrolka 4x4. Po przejechaniu około 70-80 km co nie jest regułą, pokazuje mi się napis 4x4 inactiv ( piszę z pamięci ale 99% taki komunikat) i rozświetla się kontrolka 4x4 paląc się aż do zgaszenia silnika. Po odpaleniu na nowo wszystko wraca do normy aż do przejechania pewnego odcinka drogi. Następnie wszystko powtarza się.

Spotkał się już ktoś z tym problemem ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odświeżam temat. Niestety nadal nie mam wiedzy co to może być. Przypuszczam jedynie ze należy skalibrować czujniki od trakcji.

1. Może ktoś wie jak skalibrować niektóre parametry od trakcji ?

2. Czy wyłączona kontrola trakcji a co za tym idzie zrównanie siły napędu pomiędzy przodem a tyłem ( tak sądze )ma wpływ na spalanie ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bez diagnostyki komputerem nie ma tu nic do wymyślania. Jeżeli jednocześnie nie zapalają się inne kontrolki (np. brake, kontrola ciśnienia w kołach) to nie będzie to banał w postaci czujnika obrotów koła.

Taki efekt może dać np. uszkodzenie w rozdzielaczu napędu (transfer box) - najczęściej silniczek sterujący sprzęgiełkiem

Uważaj bo w tym trybie wyłączone są niektóre systemy kontrolujące trakcję .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Bez diagnostyki komputerem nie ma tu nic do wymyślania. Jeżeli jednocześnie nie zapalają się inne kontrolki (np. brake, kontrola ciśnienia w kołach) to nie będzie to banał w postaci czujnika obrotów koła.

Taki efekt może dać np. uszkodzenie w rozdzielaczu napędu (transfer box) - najczęściej silniczek sterujący sprzęgiełkiem

Czy możesz powiedzieć coś więcej o tym rozdzielaczu napędu? transfer box?

Wczoraj wyskoczyły mi błędy "transfer case malfunction" i "awd control"

Nie wiem co to za usterka, będę wdzięczny za info. (błąd po wykasowaniu od razu wyskakuje, także wymiana/naprawa tej części nieunikniona.

X5 e53 2006.

Dzięki! Pozdr!

Opublikowano

Czy możesz powiedzieć coś więcej o tym rozdzielaczu napędu? transfer box?

Wczoraj wyskoczyły mi błędy "transfer case malfunction" i "awd control"

Nie wiem co to za usterka, będę wdzięczny za info. (błąd po wykasowaniu od razu wyskakuje, także wymiana/naprawa tej części nieunikniona.

X5 e53 2006.

Dzięki! Pozdr!

Dokładnie tak ten błąd wyglądał:

http://images39.fotosik.pl/430/32c024a710238978med.jpg