Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mój samochód to E87 z 2006 roku. Jakiś czas temu pojawił się u mnie dziwny hałas w okolicy szyby (wewnątrz samochodu). Hałas występuje tylko w czasie jazdy, gdzieś między 1800 a 2100 obr. Wrażenie moje jest takie, że coś nie jest dokręcone, ale może się mylę. Dla jasności dołączam filmik:

Czy ktoś z Was spotkał się już z takim problemem? Dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,

m

Opublikowano
Ale nie wiem co to jest, albo jakaś blacha w drzwiach wibruje i "gra". Podobny efekt jest jak masz mocniejsze basy w aucie i nie masz wytłumionych miękkich blach w drzwiach. Ale dziwne, że dokładnie przy 1,8 tyś jak załącza się turbina, może coś nie koniecznie w drzwiach gra tylko pod maską, ale to już ty możesz stwierdzić.
Opublikowano

no to chrzest u MODów już przeszedłeś i bardzo dobrze.

Przechodzimy do sedna sprawy.

nie jest to żaden z plastików. Wydaje mi się, że to jest wina układu wydechowego gdzieś coś obok niego odstaje i wpada w rezonans.

Proponujewjechać na kanał, wrzucić wsteczny lub 1 z ZACIĄGNIĘTYM NA MAXA ręcznym i delikatnie, pulsacyjnie dawać gazu, gdzie równocześnie popuszczaj delikatnie sprzęgło - nie jest to najlepsza metoda, ale skuteczna. Auto będzie się naprężalo, ale i bedzie widoczny / słyszalny rezonans. Szukaj w okolicy całego układu wydechowego zaczynając od katalizatora / filtra DPF

Czy ten dźwięk równiez szłychać na innych biegach w innym zakresie obrotow?

Czy na 1,2 biegu jak w miare energicznie ruszysz, czy też to słychać?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Pojadę na kanał jak radzi Hipo i zobaczę.

Dzwięk jest słyszalny na wszystkich biegach, zaczyna się w okolicach 1500-1800 obr i kończy tak przy 2100-2200 - wtedy już nic nie słychać. Dziś zauważyłem też, że jak uruchamiam silnik to słychać trochę inne brzęczenie - coś jakbym miał gdzieś szkło:) Ale potem tego nie ma - generalnie na luzie nie ma tego dźwięku.

Moim zdaniem hałas pochodzi gdzieś z przodu, na początku myślałem nawet, że coś mi wpadło do nawiewów.

Pozdrawiam,

m.

Opublikowano
u mnie za to jest inna sprawa .Jak auto się nagrzeje na słońcu i zaczynam jazdę przy włączonej klimie to po kilku minutach jest BACH !! pod szybą z prawej strony gdzieś za schowkiem .Jest tak za każdym razem ... Jedno pierdyknięcie i spokój .Tak jak by się jakiś plastik nagrzał a potem od zimnego powietrza zagiął .

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
uff :8)

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
U mnie było podobnie tylko w innym przedziale obrotów (800 do 1000). "Brzęczenie" ustąpiło po wizycie w serwisie (wymiana oleju, filtrów). Nie wiem co było przyczyną ale ciesze się, że juz moge podróżowac bez dodatkowych efektów dzwiękowych.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Ponieważ udało mi się rozwiazać problem, wracam, aby przedstawić rozwiazanie. Może komuś się przyda...

Będac już całkowicie zdesperowanym (po obejrzeniu podwozia i układu wydechowego), po prostu otworzyłem maskę i przy właczonym silniku zaczałem przyciskać różne elementy. I wtedy okazało się, że jak przyciskam obudowę silnika w jednym miejscu, brzęczenie się nasila. Postanowiłem więc zdjac obudowe - brzęczenie ustało. Założyłem ja ponownie i ciagle nie ma brzęczenia. Przypuszczam więc, że ostatnim razem, gdy samochód był w serwisie (wymiana płynu hamulcowego), mechanicy zdjęli obudowę, a potem nie założyli jej poprawnie.

Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki,

m.