Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam BMW 525i z asb i chciałem wymienić olej w skrzyni biegów. Poszedłem do sklepu motoryzacyjnego i w katalogach pisało, że w tej skrzyni oleju się nie wymienia. Pytam się bo mam problem - jak to zrobić bo mam tylko bieg wsteczny, a chciałem zobaczyć, czy wymiana filtra i oleju coś da. Zawsze to taniej niż wymiana skrzyni.

Opublikowano
sprawdz najpierw olej w ksiazce pisze cytuje " Jesli olej ma zapach spalenizny i czarne zabarwienie, nalezy naprawic automatyczna skrzynke biegow
Opublikowano

Na razie nic mi to zbytnio nie mówi. Chodzi o to czy olej się wymienia czy nie, bez względu na to jaki jest.

Jeśli jest czarny i pachnie spalenizną to tylko pozostaje naprawa czy wystarczy wymienić filtr i olej?

Opublikowano
klego niema takiego oleju którego sie nie wymienia.. po pierwsze nie podałes nic poza 525 co ułatwiało by odpowiedz.. m20 czy m50? na forum jest setki postów na temat jaki olej do jakiej skrzyni... na skrzyni masz tabliczke jej kolor jest warzny i numer jaki sie tam znajduje..
Opublikowano
W ksiazce podaja ze w zwyklych warunkach olej ATF jest wymieniany co 80.000 km rownoczesnie jest czyszczone sitko w misce olejowej . Uwaga . Wolno stosowac tylko oleje ATF zalecane przez producenta. Na ogol sa dopuszczone oleje do automatycznych skrzynek z oznaczeniem "DEXRON II". Wszystkie zalecane oleje ATF moga byc ze soba mieszane.Nie wolno stosowac zadnych dodatkow zmniejszajacych tarcie
Opublikowano
W ksiazce podaja ze w zwyklych warunkach olej ATF jest wymieniany co 80.000 km rownoczesnie jest czyszczone sitko w misce olejowej . Uwaga . Wolno stosowac tylko oleje ATF zalecane przez producenta. Na ogol sa dopuszczone oleje do automatycznych skrzynek z oznaczeniem "DEXRON II". Wszystkie zalecane oleje ATF moga byc ze soba mieszane.Nie wolno stosowac zadnych dodatkow zmniejszajacych tarcie

troche mieszasz a olej w skrzyni jest warzny nie wiadomo czy kolega ma 5cio biegowego automata czy 4ro biegowego...co za tym idzie czy ma m50 czy m20 do skrzyni 5hp18 z czarną tabliczką idzie dextron 3 i nie mozna go mieszac z innymi olejami... sitko jak napisałes czyli filtr sie wymienia nie czysci i co 60tys a nie co 80.. jezeli jest tabliczka zielona oznacza to long life oil.. no ale wszystko zalezy czy autor posta ma m50 czy m20 jezeli m20 to 4hp18 jezdzi na dextron2... ATF to skrut od automatic transmision fluid...

Opublikowano
Nie mogę znaleźć oznaczenia skrzyni biegów. Poprzedni użytkownik lał dextron II więć chyba skrzynia 4 ale nie wiem jak to sprawdzić
Opublikowano
człowieku ty czytasz te posty???? jaki masz silnik ???? co pisze na lewrku od birgów PRND432 czy PRND321????niewiesz ile masz biegów.... tabliczka z prawej str zaraz koło połaczenia misy z korpusem ! :duh:
Opublikowano
Na lewarku jest 123..., a tabliczki niestety nie ma. Widziałem na zdjęciach więc już miejsce gdzie powinna być odnalazłem.