Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W mojej jedynce mam szara tapicerkę i w związku z tym panele do opuszczania szyb w drzwiach są pomalowane szarą, gumową farbą. Problem w tym, że od kontaktu z paznokciami (głównie tymi długimi, kobiecymi ;)) panel zrobił się podrapany a farba zaczęła odchodzić odsłaniając czarny plastik pod spodem.

Myślałem albo o zakupie tych paneli w kolorze szarym (jak w oryginale) albo o zdjęciu do końca tej szarej farby z paneli. Wtedy panele byłyby w kolorze czarnym czyli takim jak przyciski.

Miał już ktoś z was taki problem?

Łatwo jest zdemontować te panele?

Dzięki z góry za wszystkie rady

Opublikowano
Z tego co mi się zdaje, to panel jest na wcisk, czyli podważając powinien wyjść. Ja mam niebieskie wnętrze i panel mam czarne. Nie wiem jakim cudem ty masz szare.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Myślałem, żeby usunąć tę wierzchnią warstwę. Wtedy będzie po kłopocie. Muszę tylko znaleźć odpowiedni sposób, żeby ta warstwa ładnie zeszła i żeby nie porysować plastiku pod spodem.

U mnie to wygląda dość nieprzyjemnie

Jak znajdę coś odpowiedniego to napiszę.

Opublikowano

Nie łatwiej jest "zajechać" już przełącznik do końca :) i kupić nowy / używany np. na allegro czasmi można dostac w stanie jak nowy w końcu z tego się nie strzela :)

A tak to możesz się narypać , wykosztować w środki , nerwy a okaże się że gra nie warta świeczki

Najlepiej to wstaw zdjecie jak wygląda usterka ,

Opublikowano

Co prawda w BMW nie miałem jeszcze tego problemu, ale w Alfie miałem dokładnie to samo. Sposób jest prosty.

Potrzebny jest multitool (najlepiej Dremel) z regulowaną prędkością obrotową i kilka końcówek polerskich z miękkiego materiału (wygląda jak kulka z kremowej waty, kształty jednak bywają różne). Smarujemy panel czy cokolwiek chcemy odnowić jakimś lubrykantem, może być od biedy olej i rozpoczynając od niskich prędkości polerujemy delikatnie nie przyciskając. Nie wolno pozwolić by materiał się rozgrzał (bo zwyczajnie się stopi).

Proces jest żmudny i czasochłonny ale pozostawia niemal idealne wyniki.

Oczywiście jeśli są pęknięcia to nic się na to nie poradzi.

Mały tip, ta metoda działa też na zużyte panele telefonów komórkowych szczególnie z ekranami dotykowymi. Trochę pracy i telefon jak nowy. Tylko tu trzeba być szczególnie delikatnym.

Opublikowano
Wejdź na forum SEATa czy VW tam te jest plaga ja osobiście nie widziałem używanego z grupy Vaga aby nie miał plastików powycieranych ,chyba że nowy w salonie . Oni z różnych "krain" są napewno coś wiedzą :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, w koncu postanowilem cos z tym plastikiem zrobic, bo to jednak denerwuje

stan przed:

http://lh6.ggpht.com/_54Tg7v7H2ZQ/TGwwnnBjqNI/AAAAAAAADPk/vv6RxsJX4uk/IMG_0873.JPG

wyciagnalem panel (delikatnie wypinajac wcisk), wymontowałem z panelu mechanizm przyciskow, co nie bylo łatwe z uwagi na możliwość złamania zatrzasków przy nieumiejętnym wyciąganiu, a następnie zaczałem żmudny proces zdzierania gumowej szarej warstwy.

Użyłem do tego tylko kciuka oraz środka odtluszczającego aby powierzchnia warstewki sciaganej sie nie slizgała. Calosc zajeła mi godzinkę.

Efekt... oceńcie sami.

http://lh4.ggpht.com/_54Tg7v7H2ZQ/TGwwovIZN9I/AAAAAAAADPo/se86564mo1s/IMG_0890.JPG

Pozdrawiam Jii

Opublikowano
Jakie by teraz nie było i tak jest lepsze od tego co było :)

dokładnie :cool2:

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif