Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko właśnie wróciłem z garażu cały mokry i zły :) jedynie co zrobiłem to zamontowałem głośniki i naklejki ALPINE na osłony :)

Chciałbym na wstępie powiedzieć ze ten kto napisał gdzieś tu na forum że radio wyciąga się za pomocą dwóch kart np. BP czy bankomatu to udusił bym własnymi rękami .

Męczyłem się chyba z godzine czasu aż w końcu doszedłem do wniosku że różne rzeczy na tych forach piszą i ruszyłem głową , okazało się ze radio jest przykręcone na 4 śrubkach :) i do tego należy sciągnąć listwę z konsoli odkręcić dwie śrubki które trzymają cały ten boczek , wyciągamy panel klimy , pod nim są dwie śrubki i jeszcze po bokach dwie . Efekt końcowy w poniedziałek musze wyrobić nową kartę do bankomatu :) bo chyba nie wejdzie w czytnik . :)

Przechodzimy do montażu zestawu ALPINE

Nie mogę poradzić sobie z wiązką która idzie od tej skrzynki z bagażnika . Jest to jedna wiązką rozchodzi się na dwie części na lewą strone samochodu , a druga część na drugą stronę . Zapewne podłącza się to w drzwiach kierowcy problem pojawia się teraz .

Jest 6 przewodów kolory :

niebiesko-czarny

niebiesko-brązowy

czerwono-czarny

czerwono-brązowy

zielono-czarny

zielono-brązowy

Niebieskie cą owinięte razem z naklejką RADIO/HEADUNIT

Czerwone również są razem i naklejka MID/hIGHT

Zielone też razem i naklejka Bass

Problem w tym że jedynie kolory pasujące do oryginalnej wiązki w samochodzie to kolory niebieskie , lecz znowu na wtyczce (takie rozdzielacze z 3-ma kostkami i jedna po drugiej stronie w którą wpina się głośnik ) jest opisana jako HEADUNIT więc całkiem do czegoś innego .

Nie znam sie na tym podłączeniu bo car audio się nie zajmuję :) dlatego liczę na wasza pomoc / osób które same podłączały lub widziały jak się to robi .

Proszę modelatora aby nie przenosił tematu do działu o wszystkch głośnikach który ma już kilka stron . Łatwiej będzie innym znależć informacje jak podłączyć ALPINE zestaw i nie upalić czegoś :)

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

schemat podłączenia już znalzłem , jednak robi się to w progach a nie w drzwiach :) ehhh .

Jutro podłącze wg. schematu zobaczymy , jezeli będzie wszystko grało pięknie wstawiam schemat dla innych :)

hmmm może warto zrobić instrukcje montażową ze zdjeciami , krok po kroku w języku Polskim bo tego jeszcze nikt nie zrobił :)

Opublikowano

Z tego co przeglądałem opisy instalacji tego zestawu to tak nikt nie wyciągał radia. Czemu to chciałeś zrobić? Trza było powiedzieć to bym ci powiedział jak to się robi, bo jak poprawiałem swój moduł Bluetooth to musiałem wyciągnąć radio :)

Koniecznie opisz o efekcie końcowym, bo mnie ten zestawik strasznie interesuje.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Cześć

Instalcja pociągnięta do progów wszystko zamonotwane jedynie podłączyć zostało

lecz pojawia się problem

wg. schematu który znalzłem na angilekim forum ( gośc montował w e90)

U mnie jest wszystko niby OK ale brakuje dwóch kabli do radia .

Schemat :

http://images41.fotosik.pl/307/e180be5be243adfbm.gif

Tam gdzie są strzałki na czerwono mam te kable bez problemu mogę podłączyć natomiast tam gdzie nie ma strzałek czyli od ALPINE AMP do HEADUNIT nie mam przewodów w instalacji . Są zdjęcia w e90 jak było to montowane : \

http://images37.fotosik.pl/306/17bdd23d1c8e85c5m.jpg

I on tu ma 3 x te same przewody czyli :

Niebiesko-biały

Niebiesko-brązowy

U mnie tylko są dwa :( Jeden leci napewno od suba pod fotela , a drugi leci od głośników w drzwiach . Problem w tym że nie wiem pod co podłączyć przewody z instacji ALPINE dokładnie niebieskobiały i niebiesko-brązowy . Teoretycznie powinny być one podłączone do takich samych kolorów czyli niebiesko-biały i niebiesko-brązowy lecz są tylko 2x takie kable w instacji samochodu które są napewno już do głosników drzwiowych i suba .

Czego szukać w takiej sytuacji ?

Montaż byłby super prosty gdyby idioci dali instrukcje montażową . Za to duży MINUS

Opublikowano

KOKOS bardzo pomogłeś :) ale już po problemie wszytskie kabelki znalazłem , właśnie wróciłem z garażu . Lewa storna już działa , ze względu na godzinę jutro kończę prawą strone podpinać i opisuje . Powiem szczerze już na wejściu taki mały smaczek :) że lewa strona gra zajebiście nie spodziewałem się aż takiego efektu na tym zestawie ! jest rewelka dopiero co będzie się działo jak gotowe będzie wszytsko :)

W skrócie , wszystkie głośniki razem z subami pod fotelami tak ożyły że jutro muszę przynitować tablice rejestracyjne bo się tłuczą na max basie , więc chyba więcej mówić nie muszę co się dzieje .

Naprawdę bardzo pozytywnie , wytestowałem lewą strone na kawałku METALIKI i ...... ehh jutro kończę robotę i wstawiam opis faktycznie jak to działa :) oczywiscie opiszę też wady bo truskawkowo nie może byc

Opublikowano

dokładnie dwoma kartami wyciągnąłem radio w 15 sek ,tak jak mi to opisał Hubert;)

Sam szukam powoli wzmacniacza ALPINE ,ale używki nie moge nigdzie znaleźć .Ja u siebie mam dwa wzmacniacze ,jeden fabryczny LEAR i drugi który zasila Suby pod fotelami .Efekt jest dobry ,ale ciągle mi brakuje sopranu .

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano

Dziwne bo moje radio było przykręcone na 4 śrubach :) które nie wyglądało na "nasi tu byli" :) Nowa karta do bankomatu już mi idzie :)

Sorki Panowie ale dziś nie dałem rady dokończyć montażu od godziny 15- do 2 w nocy zrobiłem sporo kilosów , Kraków - Kazimierza Wielka - Proszowice - Bochnia - Krynica Zdrój - Kraków - Kielce - Kraków . Jutro zapowiada się podobnie ehhh.

Opublikowano

Wszystko już gra :)

Naprawdę dżwięk jest bardzo pozytywny :) porównując do serii hmmm brak słów .

Ojciec jak wsiadł do jedynki ( jezdzi e60 ) powiedział " szukaj mi takich głośników do mojej "

Wady :

Brak instrukcji montażu

Głośniki wysoko-tonowe nie pasują za dobrze w seryjne maskownice

Uwaga ! duży bardzo duży minus dla BMW w miejscu głośników wysoko-tonowych jest ......... pianka nic tam więcej nie ma :( załamka w e60 również tak jest :(

Zalety :

Po własnych dojściach montaż zajebiscie prosty :)

Przeciągnięcie kabli , bajka inżynierowie , magistry i inni zadbali o miejsce na inne okablowania .

Pół na pół :

Za tą cenę mogły by być głośniki do tył :( napewno by dużo lepiej to grało . Mam dwa głośniki w garażu oryginalne z e87 ( jak zmieniałem wnętrze dostałem je razem z boczkami ) są to z zestawu Logic7 , więc najwyrażniej w e87 można było kupić również taki pakiet , a tu zdziwienie

Lecz głośniki drzwiowe są większe od głośników tylnych :( i nic mi z tego .

Cena zestawu , dla jednych to sporo dla innych da się przeżyć . Ja nie żałuje wydanych pieniędzy bo w korkach stoi się teraz dużo przyjemniej .

Jak ktoś będzie potrzbował jakąś pomoc w montażu , macie pytania piszczie postram się odpisać jak tylko będę mógł jak narazie chyba na Polskim forum jedynki jestem pierwszy który zamontował Alpine

Opublikowano

Kamil jak wysokie tony ?

to mnie najbardziej interesuje .Poszło coś do góry trochę ?

Czy suby ładnie grają ?

Tomek

Opublikowano
Kamil jak wysokie tony ?

to mnie najbardziej interesuje .Poszło coś do góry trochę ?

Czy suby ładnie grają ?

Oczywiście np. przy kawałkach Metaliki jest naprwdę bosko , super gra gdy Bass mam troszku na prawo z 2-3 kreseczki bo jak jest na maxa bass wykręcony to bardziej słychać buczenie niż instrumenty :)

Tak suby mocniej pod fotelami grają , fajne też jest opcja w wzmacniaczu że są dwa kanały 1 i 2 - przełączając na 1 bass jest słabszy ( suby pod fotelami grają słabiej ) a gdy damy na 2 to dzieje się coś co powinno dziać się seryjnie w każdym egzemplarzu serii 1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Gratuluje kolejnej modyfikacji, jaki jest koszt zakupu tego zestawu w Polsce? Czy jest sens montowac go, jesli mam radio BMW Business czy moze przy okazji skusic sie na wymiane radia na nieoryginale np. tez jakies alpine? Pzdr :)
Opublikowano
Gratuluje kolejnej modyfikacji, jaki jest koszt zakupu tego zestawu w Polsce? Czy jest sens montowac go, jesli mam radio BMW Business czy moze przy okazji skusic sie na wymiane radia na nieoryginale np. tez jakies alpine? Pzdr :)

Ja również mam radio business , koszt zestawu w każdym serwisie BMW to ok. 1450 zł natomiast gdzieś po rabatch można mieć w okolicach 1300 zl .

Ja nie chce wymieniać radia na nie oryginalne z powodów oczywistych chce mieć szybę :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. dziś podłączyłem nowe głośniki z zestawu HIFI ALPINE.

tak wygląda mój zestaw :

Radio Pioneer DEH-2200UB

front speakers ; ALPINE HIFI BMW with tweeters

rear speakers ; Alpine SXE-1025S

do tego 2 subwoofery fabryczne które niedługo zamienię na duży subwoofer wraz ze wzmacniaczem APLINE.

sopran jest boski z zestawu apline. jedyne nad czym muszę popracować to tony niskie.

to taka mała próbka :

http://www.youtube.com/watch?v=QrqLxe3870o

http://img842.imageshack.us/img842/2674/dsc01502o.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img825.imageshack.us/img825/2290/dsc01503jr.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

montaż jest bardzo prosty.

" Ser feliz no es conseguir lo que deseas, es desear lo que tienes. "
Opublikowano
Robiłem u siebie car audio niedawno i recenzje na temat sprzetu alpine (procz serii F#1 status) sa raczej niepochlebne. Za te pieniadze znajdziesz lepszej jakosci komponenty. Powiedzial mi to instalator, ktory ma alpine i inne czolowe marki w swojej ofercie, zreszta na forach typowo poswieconych car audio tez tak ludzie uwazaja. PS Jesli powaznie podchodzisz do tematu to zainteresuj sie wygluszeniem drzwi przednich.
Opublikowano
a jak gdyby ktoś miał tanio wzmacniacz bmw alpine kit ,to proszę na priv :mrgreen:

Tomek

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
A ja jakoś nie mogę sobie poradzić ze zdjęciem panelu klimatyzacji. To jest klima automatyczna. Wg. realoem ( http://www.realoem.com/bmw/thumbs/h/q/200.png ) na panelu jest jeszcze płyta przednia. Co trzeba zrobić ? Czy najpierw jakoś trzeba zdjąć płytę ? Ta płyta jest oddzielnym elementem i tak za bardzo kartami nie da się całości podważyć bo się ta dość cienka płyta wygina...
Opublikowano
Wszystko co jest z przodu to maskownica, która jest montowana na wciski. Pod nią są śrubki od panelu, radia itd. Trzeba podważyć w miejscu najmniej widocznym. Plastik jest dość giętki, ale nie nadwyrężałbym go :D

E30, E36, E60, E87, F48