Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z moim samochodem problem wygląda następująco Mialem skrzynie automatyczna zmienilem ja na manualna jak pozbyc sie komunikat Getribeprogram. Po przekladce tez przestal dzialac tempomat prosze o pomoc
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Został zmieniony typ skrzyni biegów. Inne są ustawienia przełożeń w manualu a inne w automacie. Właśnie ten komunikat (Getriebeprogram = ustawienie przełożeń). Mechanicznej niby w porządku ale komputer odczytuje błędy z przełożeniach co przekłada się na jego współpracę z resztą pojazdu. Trzeba by podłączyć komputer i zmienić ustawienia na właściwe dla manuala. To też może wpływać na tempomat.
Opublikowano
Witam, mam ten sam problem po przekładce - strasznie denerwuje ten błąd który wyskakuje średnio co 5 minut jazdy. K9Darek czy wiesz gdzie znaleźć odpowiednie parametry dla manuala?
Opublikowano (edytowane)
wywalić całkowicie instalcje ze skrzyni automatycznej,łacznie z komputerem skrzyni.Zmienić komputer silnika na ten z wersji manualnej i powinno być cacy Edytowane przez piotreksz4
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

poczytaj

problem z getrieben program rozwiazany - w e32/e34 nalezy odciac przewod idacy do 5 pinu modulu check control ( potem go zaizolowac )- szary przewod z brazowym paskiem - i podac na 5 pin mase .... blad skrzyni przestaje sie wyswietlac .....

sposob ten na pewno pasuje do e32/e34 ( nie do wszystkich ! - u mnie on nie dziala niesty - ale w starszych sterownikach dziala ) - w innych modelach moze byc inaczej - ale tez da sie to zrobic :cool2:

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

Dziś próbuję się dobrać do tego ale mam problem. Odpiąłem pokrywę gdzie znajduje się check, wyjąłem go, wyjąłem moduł od ABS-u, odkręciłem obudowę (5 torksów) i coś trzyma... Sorry może to banalne pytanie ale czy jest tam gdzieś jeszcze jakaś śruba (niestety nic nie widzę) ? Czy trzeba wypiąć wszystkie moduły i bezpieczniki ?!

A tak z ciekawości to po wyjęciu check control widzę że on ma dwa porty zielony i niebieski - do którego z nich dochodzi ten szary kabel z brązowym paskiem ? Czy może do obydwu ?!