Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moja automatyczną skrzynią. Zacznę po kolei: Otóż Samochód kupiłem jesienią ubiegłego roku. Wszystko grało do czasu gdy podjechałem do miasta, zatrzymałem się na czerwonym i gdy chciałem ruszyć wrzuciłem d , Gaz a autko rozpędza się bardzo mozolnie. Samochód nie miał przyspieszenia i osiągnięcie prędkości 100 km/h trwało jakieś 3 min. Na drugi dzień chciałem pojechać do mechanika , odpalam, wrzucam d i autko jedzie jak nowe :duh: . Problem powtarza się sporadycznie ok raz na 2 miesiące ale bardzo denerwuje. Wie ktoś co może być przyczyną?? z góry dziękuję za odpowiedzi . Pzodrawiam

Bmw e39 530d tiptronic. 2001r 193 km

Opublikowano
Steptronic :nienie: .Z tego co wiem to skrzynie GM nie radzą sobie zbyt dobrze z silnikami diesla BMW.Nie zawsze tak jest ale dużo o tym na forum.Przede wszystkim sprawdz stan oleju lub go wymień u fachowca znającego temat,a najperw możesz sprawdzić podłanczając pod kompa.Może coś pokaże.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano

Ja mam to samo w 523. Okazał się czujnik położenia wału. Skasuje błąd i lata jak warjat potem bujnie obrotami i jakbym przyczepke ze statoila miła. 40 koni mniej. Wyłącze stacyjke odpale i jest ok na pare kilometrów. Pod kompem znowu błąd czujnika. Kupiłem dziś czujnik za 207 zł. SIEMENS taki jest w oryginale i taki tylko ma być. Na innych tańszych nie chodzi w tych zakresach co powinien. Jutro wymieniam. Zobaczymy.

Wymieniłem dziś. Skasowałem błąd i chula na maxa. Żadnych szarpań ani straty mocy i z 20 spadł na 15L.

Czujnik wału sprawdź. Automat odczytuje z komputera silnika. Też Mi warjował. A teraz spokuj na maxa.

Opublikowano
a poco na swiatlach wyrzucasz na N ??

Dokładnie, po co?? nie powinieneś tego robić!!!! poszukaj na forum,jest o tym sporo jak skrócić żywot swojej skrzyni.......

Opublikowano
a poco na swiatlach wyrzucasz na N ??

Dokładnie, po co?? nie powinieneś tego robić!!!! poszukaj na forum,jest o tym sporo jak skrócić żywot swojej skrzyni.......

O tym to ja nie wiedziałem :shock: po prostu znajomy powiedział żeby wrzucać bo tak jst lepiej :duh:

Tak naprawdę to dopiero zaczynam swoją przygodę z automatami :) Jeśli komuś się chce to niech zapoda link opisujący dlaczego nie wrzucać "n" byłbym bardzo wdzięczny.

Chciałbym jeszcze dodać że jak wrzucam na typ manualny to nie zmienia biegów. Przypominam że problem zdarza się ok raz na 2 miesiące.

Opublikowano
Tryb manualny jak sama nazwa wskazuje to tryb manualny więc sam musisz zmieniać biegi, wajcha do góry bieg wyżej, wajcha w dół bieg niżej. Tego znajomego to lepiej zmień skoro takie porady Ci daje. Pierwszy automat i nic nie przeczytałeś o tym jak działa i jak go użytkować? Wiesz ile kosztuje remont skrzyni? :duh:
Opublikowano
Tryb manualny jak sama nazwa wskazuje to tryb manualny więc sam musisz zmieniać biegi, wajcha do góry bieg wyżej, wajcha w dół bieg niżej. Tego znajomego to lepiej zmień skoro takie porady Ci daje. Pierwszy automat i nic nie przeczytałeś o tym jak działa i jak go użytkować? Wiesz ile kosztuje remont skrzyni? :duh:

Sorki źle sformułowałem zdanie :mrgreen: Chodzi o to że jak próbuję na manualu przerzucać biegi to skrzynia zachowuje się jak by biegów nie było ;/

Opublikowano

Dzisiaj byłem u mechanika i powiedział mi żen ze skrzynią jest wszystko ok tylko komputer (z nieznanego powodu) przełącza ją w tryb awaryjny :roll: W najbliższym czasie pojadę pod komputer i wszystko wyjdzie :D

PS. Miał ktoś już taki problem :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zabawa ASB to droga impreza. Jesli na steptronic'u nie dzialaja biegi to cos jest nie tak. Najlepiej jak bys wkleil tu liste bledow - wtedy mozna powiedziec cos konkretnego. W wolnym czasie powinienes przeczytac viewtopic.php?f=40&t=116406&start=0 . Tego twojego "znajomego" to bym... nigdy wiecej nie sluchal :!: http://tomaszewicz.com.pl/forum/facepalm.gif

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik