Skocz do zawartości

320d Uszczelka? Głowica? POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie! Nie wiem czy jestem przewrażliwiony ale jest chyba kolejny problem...:(

Ubywa mi trochę wody w chłodnicy, ubywa tak do pewnego poziomu i tak zostaje. Auto się nie grzeje nigdy nie przekroczyło 90 stopni, moc ma ogromną, nie kopci na czarno ani biało, chodzi równiutko i cichutko, jest to rok 99 136 km, przebieg 240 tys km, Oleju mam max na drugiej wcietej kresce, nie wiem co robic, dziś jak jechałem zauważyłem ze mrugła ze 3 razy na czerwono kontrolka oleju, na bagnecie nie ma zadnego majonezu na korku tez, dzis wsiadłem w auto pożadnie je zagrzałem przepaliłem wyciagnąlem bagnet i co prawda zrobiły sie malutkie bombelki powietrza nie wiem czy to normalne, po za tym nic nie zaobserwowałem innego, czekam na pomoc

Opublikowano
  • Autor
Nikt się nie wypowie? Dodam tylko że wczoraj auto zostawiłem w warsztacie. Sprawdzali szczelność układu. Nie cieknie nigdzie nie ma zadnego najmniejszego wycieku. Stwierdzili ze w oleju tez nie ma wody... prosze o jakies podpowiedzi
Opublikowano
poczytaj o chlodniczce spalin było o tym problemie troche na forum
Opublikowano
Jeżeli to chłodniczka spalin, to faktyczne nie będzie nigdzie śladów wycieków, bo cały płyn pójdzie w rurę. To łatwo sprawdzić zaślepiając chłodniczkę. Poszukaj na forum, jak nie znajdziesz to pisz.
Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
  • Autor
Panowie powiem tak, auto stało 2 godziny odpalone u mechanika stwierdził brak jakiegokolwiek wycieku, cisnienie stwierdził że jest jak najbardziej ok, wody/plynu w oleju na pewno nie ma, oleju tez nie ubywa, dzis zapalila się kontrolka niskiego poziomu wody w chłodnicy... co robić? proszę o pomoc
Opublikowano
  • Autor
Jeżeli to chłodniczka spalin, to faktyczne nie będzie nigdzie śladów wycieków, bo cały płyn pójdzie w rurę. To łatwo sprawdzić zaślepiając chłodniczkę. Poszukaj na forum, jak nie znajdziesz to pisz.

kolego możesz mi pomóc? może to będzie ta chłodniczka? jak ją mam zaślepić? i czy to nie groźi jakimś uszkodzeniom?

Opublikowano

Potrzebujesz 20 minut. Zdejmujesz 2 pierwsze osłony osłony silnika i masz zawór EGR. W lewo (patrząc od przodu) odchodzi metalowa rura do chłodnicy spalin. Jest zamocowana opaską ściskającą na całym obwodzie. W to miejsce wstawiasz blaszę np z 5 litrowego Heinekena i zaślepiasz wężyk po prawej - jak wszyscy piszą kulką stalową. Zakładasz osłony, dopijasz Heinekena i można sprawdzać czy nie ubywa płynu.

To rozwiązanie ma rację bytu jeżeli zdarzało się, że samochód czasami puszczał za sobą kłęby białej pary, dosłownie jak lokomotywa.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
  • Autor
Witam, powiem tak... po dzisiejszej porannej walce postanowiłem wykręcic tą chłodniczke spain. Kiedy odkrecałem dół tej chłodniczki w czasie poluzowania dwóch śrub zaczęła leciec woda... wykręciłem ją całkiem zaślepiłem jedna dziurę i dolałem gorącej wody w drugi wylot wsadziłem wąż pod cisnieniem i co w miejscu gdzie powinny byc tylko spaliny skraplała sie woda. Czyli chyba powod jest w uszkodzonej chłodniczce i dlatego moja bańka spija tyle wody... Czy dobrze to rozkminiłem? dzieki wszystkim
Opublikowano
  • Autor
Temat zamkniety, powodem ubywajacej wody była chłodniczka spalin, wymieniłem na uzywke ktora kupiłem za 150 zł i wody nie ubywa ani grama. Dzieki za pomoc