Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzałem się do zakupu samochodu BMW 320D E90 163KM.

Pojechałem z nim do serwisu na przegląd przedsprzedażowy.

Cała operacja trwała 2 godziny, z czego godzina to było świecenie latarką pod samochodem i dokręcanie, odkręcanie śrubek z osłony silnika.

Mierzenie lakieru i takie ogólne oględziny.

Samochód ma 3 lata (wg VIN Produkcja 2007.02) i ma na liczniku 70kkm. Ogólnie wygląda w środku jakby wyjechał z fabryki. Wszystkie plastiki, siedzenia, kierownica są w idealnym stanie. Nawet pyłka nie widać. Pod maską to samo. W życiu nie widziałem tak czystego czegoś. Na przewodach, obudowie, zbiornikach, chłodnicy nie było widać nawet kawałka brudu. Mechanik nie pobrudził sobie nawet gumowych rękawiczek.

Ogólnie mi powiedzieli - igła, na komputerze zero błędów prócz zamka centralnego - otwierał prawą stronę lub w ogóle nie działał.

Pytanie do tych, którzy są mądrzejsi ode mnie:

1. Czy w BMW występuje coś takiego jak taka zwykła jednokolorowa tapicerka. Jakby ktoś płótno naciągnął na fotel. I czy taka "szmata" przez 3 lata nie miałaby nawet najmniejszego przetarcia? To samo kierownica, panel przedni, pedały?

2. Na komputerze zaglądając przez ramię widziałem błędy "pompy wodnej" i jeszcze jakieś, których nie mogłem zidentyfikować. Pan mówi - jest parę małych "błędów napięciowych". Zresetuję wszystko i zobaczymy, czy się pojawią. Pytanie - czy w jeśli zresetuje się błędy w kompie diagnostycznym i nie odpala samochodu (żeby wysłał sygnały z podzespołów), to czy w ogóle by się jakieś błędy pojawiły?

3. Sprawdziłem na komputerze licznik filtra DPF. Pokazywał 31kkm do inspekcji. Auto ma 70kkm, a o ile dobrze doczytałem to DPF "odlicza" od 150kkm czy nawet 180kkm. Czy to możliwe, że po 70kkm pokazuje już tylko 30kkm do inspekcji?

4. Podczas testów na komputerze na środku pomiędzy zegarami cały czas świecił się żółty wykrzyknik. Pod nim, w tej linijce w której jest przebieg, był wyświetlony czerwony trójkąt z wykrzyknikiem i cyframi 004. Zauważyłem to później, a pana od komputera już nie było. Reszta nie wiedziała co to. Może ktoś wie, co to?

5. Przy pomiarze lakieru były wg mnie spore odchylenia. Np. na jednym elemencie 120, na innym 180. Na niektórych było i więcej, ale samochód był mokry i pan przecierał tak długo, aż pokazało coś koło 180 (w tym samym miejscu). Jakie są normalne odchyły? Słyszałem, że do ok. 20-30. Ale tu w niektórych przypadkach jest 60.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź i pozdrawiam wszystkich

P.S. Podziwiam tych, którzy mają cierpliwość do sprawdzania samochodów. Ja po trzech dniach zaczynam myśleć, jak fajnie jest jeździć taksówką :( Nie wydam 70 klocków na coś, czego nie jestem pewien).

Opublikowano

Byles tym samochodem w ASO? Jesli tak, to maja przeciez w systemie wszystkie przeglady gwarancyjne, wiec wiedza czy jest podejrzenie o skrecenie przebiegu czy tez nie.

1. Po takim niewielkim przebiegu przetarc nie bedzie, bo auto z przebiegiem 70kkm to jak nowka jest.

2. Jesli w DIS robil Ci test bledow to nie musi odpalac samochodu. DIS sam testuje wszystko po kolei.

3. Tu nie jestem ekspertem ale wydaje mi sie prawdopodobne. Po prostu stan napelnienia filtra DPF jest taki, ze jezdzac dalej tak jak jezdzil poprzedni wlasciciel, to za 30kkm przypadnie czas na wypalanie filtra.

4. NIe za bardzo wiem co masz na mysli z ta cyfra 004. Normalnie moze to wskazywac np rezerwe w zbiorniku paliwa, czy tez konczacy sie plyn spryskiwacza ale 004 :?: . NIe wiem.

5. Mokry lakier nie ma nic do pomiaru. Wartosci miedzy 120 a 180um sa jaknajbardziej OK.

Skoro powiedzieli Ci ze igla a byles w ASO to pewnie tak jest.

Jesli nie bylo to jednak ASO to podjedz tam i sprawdz wpisy kiedy i przy jakim przebiegu mial ostatni przeglad i wogole czy cos w nim robili.

Jak podoba Ci sie samochod to ogladaj go szybko, bo dobre wozy w przystepnych cenach schodza bardzo szybko.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano

Ja przed zakupem swojej E-90 byłem w ASO na takim przeglądzie "Przed Kupnem" trwał 3,5h koszt 750 zł

Po przegladzie dostałem wydruk składający się z 8-10 stron na którym były wydruki z testów diagnostycznych

i na koncu strona z podsumowaniem stanu technicznego i rysunek auta z pomiarami lakieru.

Histori przebiegu i napraw nie byli w stanie sprawdzić bo auto było serwisowane w Belgi a oni maja baze danych tylko aut sewrisowanych w Niemczech i Austri, potwierdzili tylko autentyczność ksiązki serwisowej.

Opublikowano

1. Czy w BMW występuje coś takiego jak taka zwykła jednokolorowa tapicerka. Jakby ktoś płótno naciągnął na fotel. I czy taka "szmata" przez 3 lata nie miałaby nawet najmniejszego przetarcia? To samo kierownica, panel przedni, pedały?

3. Sprawdziłem na komputerze licznik filtra DPF. Pokazywał 31kkm do inspekcji. Auto ma 70kkm, a o ile dobrze doczytałem to DPF "odlicza" od 150kkm czy nawet 180kkm. Czy to możliwe, że po 70kkm pokazuje już tylko 30kkm do inspekcji?

1. najlepiej jakbys wrzucil fotke tych foteli - raczej jednokolorowa nie wystepuje - zawsze jest jakis wzorek na niej

3. obawiam sie ze samochod moze miec 170k przejechane - u mnie i w e60 i w e90 dpf odlicza rowno do 200 i to niezaleznie od stylu jazdy (jedynie tyle ze oba sa 6-cyl wiec jest cien szansy ze w 4-cyl bedzie inaczej ale watpie)

Opublikowano

Witajcie

W moimj czterocylindrowcu po sprawdzeniu DPF-a został skasowany licznik przebiegu

i pokazuje 200 tys km

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg