Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ma ktoś lub próbował zamontować mikser strumieniowy nie zwężający w tak dużym stopniu jak tradycyjne "palniki" dolotu powietrza? Na forum OBDII trafiłem na coś takiego:

Mam w BMW E32, silnik M30 Voila Plus z dyszą zamiast mixera palnikowego. Auto zachowuje się rewelacyjne w całym zakresie obrotów, z wyjątkiem biegu jałowego, gdzie mieszana jest za bogata, i nie ma możliwości wyregulowania (wartość lambda 0,88 - 0,9, analizator pokazuje grubo za dużo)

Przy eksperymentalnym odłączeniu silnika krokowego oraz ustaqwieniu ręcznym biegu jałowego na 900 obr, zamieast 750 wszystko jest OK. Lambda około 0,76, CO w normie.

DOmyślam się, ze po prostu dysza zamiast mixera powoduje, iż na biegu jałowym ciągnie sobie za dużo gazu. Mógłbym dalej kombinować z mixerami, dyszami itp, ale skoro po prostu dodanie deko powietrza rozwiązuje probloem, to MOŻE DA SIĘ W TYM AUCIE PRZEPROGRAMOWAĆ wolne obroty na nieco wyższe?

Pisałem już dwukrotnie, ale napiszę po raz trzeci.

Mixer jest i zawsze byl PRZED przepływomierzem, więc nie wracajmy już do tego.

MIxer jaki ma być do tego auta nie działa, więc też nie wracajmy już do tego.

Naprawdę, niech mnei nikt nie probuje przekonać, że zwężka o 70% spowoduje, że auto będzie poprawnie pracowało. Do tego nie trzeba być fachowcem, wybaczcie, ale już jestem zniecierpliwiony.

Dlaczego ktokolwiek każe mi wstawiać "oryginalny" mixer, skoro napisałem wyraźnie, że na moim (lekka zwężka plus dysza) auto jeździ LEPIEJ w całym zakresie obrotów, także elektronika zachowuje się jak trzeba.

Mam problem wyłącznie z wyregulowaniem wolnych obrotów, i dlatego szukam pomocy. Ale dajmy już spokój przepływomierzom i mixerom, proszę.

Niestety na tamtym forum tak zwani "experci" zbyli tego dobrego człowieka i nie dowiedziałem się niestety co za ustrojstwo wstawił on do swojej beci...

peace & love
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

To ja byłem tym "dobrym człowiekiem" z forum OBDII. Ustrojstwem które wstawiłem w zamian "oryginalnego" (łeh łeh) miksera jest tzw. mikser strumieniowy uniwersalny średnica 70 mm. Kupiony na http://www.miksery.pl. Wejdź tam i poszukaj w dziale 'miksery'. Mają to opisane jako "Mixer strumieniowy uniwersalny fi 70", kod towaru "300-461".

Średnica tego miksera jest nieco za mała, powinna być 80 mm, niestety większych nie mają. Jak będziesz to montował w gumę przed przepływomierzem, musisz wypełnić czymś wolną przestrzeń. Ja zrobiłem tak - wziąłem 5 cm rury kanalizacyjnej plastikowej o odpowiedniej średnicy (około 80 mm zewn.) w stawiłem w nią mixer.

Powodzenia. Powodzenie gwarantowane przy przestawiniu obrotów na około 900, jeżeli wiesz jak to zrobić. Ba ja nadal nie wiem...

Opublikowano

Widziałem na allegro takie urządzenie do "stabilizacji" obrotów, można nim też podbić obroty. Urządzenie steruje zaworem wolnych obrotów i wpina się je w jeden z przewodów, który zasila zawór. Było to urządzenie obsługujące zawór (nazywany czasem silniczkiem krokowym) na 2 piny. Także jest to opcja do zrobienia.

Proponuję poszukać pod hasłem stabilizator obrotów lpg czy coś podobnego.

Powodzenia

Ps. To normalka, że mieszanka na wolnych jest taka. Z małą zwężką pociśnienie jest za małe, można by to rozwiązać również mechanicznie zakłądając lżejszą sprężynkę na membranie reduktora, albo poluzować tą co jest, bo niektóre reduktory mają taką możliwość. Ja widziałem chyba w brc regulację na sześciokąt wewnętrzny (tzw. nimbus?).

Opublikowano

Witam!!

Posiadam taki mikser strumieniowy w E34 535i. Mikser nazywa się Stefanelli Linear, w instalacji mam komputer sterujący Voila Plus. Mikser jest zamontowany przy przepływomierzu, między filtrem a przepływomierzem. Wszystkie rury gumowe dorowadzające powietrze do przepustnicy są nieruszone, tzn niepocięte. A sam mikser jest przykręcany na stałe za pomocą 4 śrub w fabryczne otwory do przepływomierza. Wrażenia z jadzy: obroty jałowe stabilne, silnik się ładnie wkręca na obroty zarówno na gazie i benzynie do odcięcia.. Wydaje mi się że ten mikser jest b. dobry do instalacji II gen. w M30 (oczywiście sekwencja jest dużo lepisza).

• 2 miesiące temu...