Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:) Ja w nietypowej (chyba;p) sprawie.. Przed zima planuje sobie kupic BMW i prawdopodobnie 316i. Odrazu mowie ze nie mam pojecia o tych autach bo nie mialem z nimi nigdy bliskiej stycznosci. Jestem dosc swierzym kierowca (ok 4 lat) i do tej pory mialem jako pierwszy samochod Tico a drugi jakim do dzis jezdze to Lanos. Wzialem Daewoo bo tanie i tanie w eksploatacji:) A ost w miejscu gdzie mieszkam zauwazylem ze sasiad sprzedaje swoje BMW 316i czerwone trzydrzwiowe za 5400 z 94r. No i chyba sie zakochalem;) A przynajmniej w wygladzie. I mysle o zmianie mojego lanosa na wlasnie takie bmw. Ale mam kilka pytan i dlatego tu zawitalem:)

A mianowicie:

1) Czy ten silnik 1.6 jaki posiada to bmw daje rade? Tzn odrazu podkresle ze nie ma to byc magnes na cipki;) z niewiadomo jakim startem ze swiatel, ale tez nie mul. Dla porownania - mam lanosa tez 1.6 16V i naprawde jak na daewoo to smiga swietnie i start tez ma niezly:) Wyprzedzanie w trasie to naprawde przyjemnosc mimo tego co mowi sie o Daewoo;] I chodzi mi o to czy to 1.6 w BeeMWicy dobrze dzwiga swoj ciezar?:)

2) Jak sprawdza sie ten silnik w gazie? Bo prawdopodobnie bede wymontowywal gaz ze swojego gdyz mam nowiutki praktycznie a szkoda mi tych 2500 wsadzonych. Instalacja to sekwencja STAG bodajze 300 (albo 400) i bede chcial ja wsadzic w to bmw.

3) Jak zapatrujecie sie na te BMki z przebiegami bliskimi albo powyzej 200tys? Mojemu lanosowi niedlugo stuknie 200tys i chodzi mi o to czy jest sens zamieniac na samochod z podobnym przebiegiem? Tymbardziej ze lanosa kupilem za 8tys przy przebiegu 150tys i rocznik jest 98. A BMW jakie mi sie podobaja kupie juz powiedzmy za 5500-6000 (sa i za 4500;]), ale rocznik 94-96 i przebieg ponad 200tys. Czy taki silnik pojezdzi jeszcze cos?

Ktos kiedys mowil ze woli 15letnie bmw niz nowe daewoo;)

Ogolnie prowadze rozeznanie teraz np ceny czesci czy ceny serwisu. Jak wiadomo nie sztuka kupic samochod, ale sztuka go utrzymac;)

Prosze o porady;)

Pozdrawiam:)

Opublikowano
Mam 1,8 w moim kombi,niby idzie nie tak żle i te dwa zlote na zegarze wykrece i osiągi na sekwencji przyzwoite .Ale jakbym kupował Bunie w tej chwili ,to poniżej 2.0 bym nie kupił-spalanie prawie takie samo,a kopniak i dzwięk szustki-bezcenny.
Opublikowano

Powiem tak, niedawno stałem przed tym samym wyborem i przekaże ci wnioski do których ja doszedłem:

Jeśli chcesz kupować bunie to 1.8is lub 2.0 (najlepiej z vanosem)

zwykłe 1.8 i 1.6 sobie odpuść, są na pasku rozrządu, słabe i z tego co słyszałem bardziej awaryjne.

bmw są autami solidnymi i przebiegi rzędu 200 tysiaków jeśli auto było sensownie użytkowane i zadbane to nie stanowią żadnego problemu.

Odradzam też zakładanie gazu, bmki nie lubią tanich instalacji, jeśli już to sekwencja z tego co słyszałem ale to wydatek 3-4 tysięcy.

Kwestia jak dużo jeździsz i czy by ci się to opłaciło.

Ja robię ok 900km miesięcznie, moje 2.0 przy mojej dość brutalnej jeździe spala mi 12 litrów na 100km w mieście przy włączonej klimie.

Gaz sobie zdecydowanie odpuszczam gdyż nie są to aż tak olbrzymie przebiegi a problemów z gazem sporo.

Co do części i serwisu naprawdę nie ma z tym problemu.

BMW to popularna marka, na allegro masa części a większość mechaników ma doświadczenie z tymi bmkami.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że troszkę pomogłem i życzę powodzenia w zakupie

A i jeszcze jedno co do solidności samochodów.

Ostatnio miałem małą przygodę na parkingu, niechał we mnie kilu miesięczny citroen c4 (trafił w zderzak) u mnie nawet lakier nie zszedł ze zderzaka (0 śladów nawet o kasę nie było co się kłócić bo nic nie widać :D ) a kolesiowi popękał.

Nie wiem, może głupi ma szczęście albo po prostu jakaś słabowita ta cytryna w konstrukcji była :D

ps. jeśli szukasz wersji 3 drzwiowej polecam coupe, kompakty są ohydne :)

http://mlodzi.pl/auto.jpg
Opublikowano

No wlasnie szukam wersji 3drzwiowej, jeszcze nie spotkalem sie z 5cio :roll:

To mowicie ze nie wkladac gazu? Do lanosa wsadzilem sekwencje i smiga fajnie. Przestrzegac trzeba tylko zasad ilosci paliwa w baku i co jakis czas jezdzic kilka dni na benzynie i jest ok. Tez dlugo bylem przeciwnikiem gazu ale jak benzyna zaczela rosnac to podjalem meska decyzje;)

A nie bralbym innego niz sekwencja. Albo to albo zaden.

A jak z naprawami? Jakies orientacyjne ceny takich podstawowych napraw typu wymiana hamulcy, amorkow, oleju, wahacze...? Co najczesciej pada w tych 316?

Opublikowano
Powiem tak, niedawno stałem przed tym samym wyborem i przekaże ci wnioski do których ja doszedłem:

Jeśli chcesz kupować bunie to 1.8is lub 2.0 (najlepiej z vanosem)

zwykłe 1.8 i 1.6 sobie odpuść, są na pasku rozrządu...

M43 1.8 jak i 1.6 sa na lancuchu.M40 jest na pasku.

Czy sa awaryjne?Ja nie mialem zahamowan zeby kupic kolejne Bmw z przebiegiem 250kkm

12L przy brutalnej jezdzie - nie wierze.

Co do gazu-bardziej juz sie nie da oszczedzac,1.6 to wystarczajaco maly silnik(rozumiem 2.8).

5cio drzwiowe jest kombi.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano

no jak koledzy pisza. Kup IS'a bo po tygodniu jazdy stwierdzisz, ze lanos byl szybszy od bmw(masa tez gra role). 1.6 nie daje takiej frajdy z jazdy ( wychuchane compacty moze zrobia mala furore). Jakbym kupowal teraz to min 2.5 :) R6-moment i ten dzwiek :D:D:D

Jak cos to wal na PW, jak zaproponujesz sensowna cene to mozna sie dogadac co mojego IS'a ;)

Opublikowano

No raczej teraz nie kupie bo jeszcze musze odlozyc kase;]

A powiedzcie mi, czy jest sens ladowac sie w samochod powiedzmy '94 z przebiegiem mniej wiecej 220tys za 4500-6000zl? Bo na jakims forum (nie pamietam czy tym) ktos pisal ze ponizej 10tys zl nie warto.. Nie ukrywam ze nie mam 10tys na samochod a poza tym te ktore mi sie podobaja tak stoja miedzy 4500 a 6000. Dowiedzialem sie tez aby nie brac paska tylko lancuch rozrzadu bo mniej awaryjny. Prawda to?;) Napewno nie chce auta po tuningu i bede staral sie kupowac nie od lysego 20stoparo latka;]

No i jak wychodza was ceny tych podstawowych napraw? Powiedzmy kupuje samochod i wiadomo - z miejsca jade robic rozrzad, plyny, moze hamulce.. Jakie kwoty wchodza w gre? Bo powiem wam ze lanos ma ta zalete ze serwisuje go w ASO a ceny naprawde niskie;] Poza tym daewoo to samochod gdzie kazdy byle "pan stasio" zrobi a nawet ja sam wiele robie przy nim bo zadna fillozofia. Czy taka beemke zrobi powiedzmy nie "pan stasio z budki" ale tez nie aso, tylko cos pomiedzy - tak "pan stasio" bardziej wykwalifikowany?;) I czy uzywacie czesci oryginalnych czy zamiennikow?

Opublikowano
czy jest sens ladowac sie w samochod powiedzmy '94 z przebiegiem mniej wiecej 220tys za 4500-6000zl?

I naprawde sadzisz ze znajdziesz auto z 94 r z przebiegiem 220 tys??? :lol:

Co do serwisu to co sam robisz przy daweoo zrobisz i przy buni lancuch jest dlugowieczny nawet i milion idzie zrobic :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

no ja w swojej mam prawie 300kk :) i to jest wiarygodny przebieg.

Tak jak koledzy mówili, łańcuszek rozrządu to dobra rzecz, bardzo bezproblemowy.

A co do napraw, powiem ci tak.

BMW to z założenia były auta drogie, ekskluzywne i nie dla każdego. Ale w zamian za to otrzymywało się pewną jakość, staranność wykonania i luksus.

Części do bmw zwłaszcza nowe z aso do najtańszych nie należą (zwłaszcza w porównaniu z twoim lanosem) ale za to jeśli już coś wymienisz w niej to za twojej kadencji do tej części już nie wrócisz.

Poza tym ja już widziałem e36 i starsze z przebiegami licznikowymi powyżej 500kk, a widziałeś lanosa z takim przebiegiem??

Ja nie :)

Lanos z założenia był autem tanim, prostym i takim troszkę "jednorazowym" :)

Bez urazy do lanosów :)

Pozdro

Opublikowano

Ja Ci powiem tak-poczekaj troche.Masz czym jezdzic wiec nie ma pospiechu.Dozbieraj pieniedzy i wtedy kup cos nowszego i z wiekszym silnikiem.Mysle,ze M50 to w e36 najlepszy uklad do sprawnego poruszania sie a 150km daje rade.

Ja swoja kupilem po ok.dwoch miesiacach poszukiwan.Obejrzalem dziesiatki e36 i nie bylo takie zeby nie smierdziala trupem.Podstawa to sie nie napalac.Pospiech jest zlym doradca.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano
...Obejrzalem dziesiatki e36 i nie bylo takie zeby nie smierdziala trupem.Podstawa to sie nie napalac.Pospiech jest zlym doradca.

święte słowa.

Ja swoje kupiłem po 4 miesiącach szukania, zrobieniu hmmm, kilku tys km (ze 3-4 na pewno by było) i obejrzeniu grubo ponad 100 samochodów (dokładnie nie jestem wstanie powiedzieć).

Taka rada, popytaj na forach klubowych, z różnych miast.

Czasami klubowicze sprzedają swoje autka, wprawdzie wtedy to nie są ceny "okazyjne" ale na forum możesz prześledzić historię tego auta, i wiesz wszystko o tym aucie, jego wady jak i zalety.

ps. właśnie co do napalania się i "okazji" z allegro, znajomy kupił e36 sedan za 3000zł, w ciągu roku wpakował w nią blisko 7000zł (włącznie ze zmianą silnika) i masą dupereli do naprawy ale dalej to był szrot i w tym roku sprzedał je za 3500 ;]

Opublikowano
Lanos z założenia był autem tanim, prostym i takim troszkę "jednorazowym" :)

Bez urazy do lanosów :)

Pozdro

No powiem Ci ze mi sie trafil dobry okaz. Dalem za niego 8tys i dwoch mechanikow stwierdzilo ze jak na '98 to naprawde super stan. Moj blad ze nie zrobilem rozrzadu odrazu i przyplacilem to remontem silnika:/ Wsadzilem sekwencje i naprawde jezdze tanio i calkiem sprawnie;]

Tyle tylko ze do nast zimy stuknie mi juz 200tys km na liczniku i chce sie go przed tym faktem pozbyc;] Bo wiadomo jak ludzie reaguja na daewoo z przebiegiem 200tys:D CIezko bedzie o klienta;) A napalilem sie na beemke bo zobaczylem ze sasiad sprzedaje za 5400 316i 1.6 i spodobala mi sie.. Naprawde fajny samochod;] Siedzialem w srodku i nie chcialem z niego wyjsc;) Myslalem aby od niego wziac ale za ta cene ma jakas uboga wersje a widzialem na allegro za 5-6tys z dosc dobrym wyposazeniem. I raczej mysle o silniku 1.8 albo 2.0 bo chce wstawic gaz i nie chce odczuc tego zbytnio w mocy. Do lanosa 1.6 wstawilem sekwencje i naprawde praktycznie zero straty albo takie ze ich nie odczuwam.

No ale pojde za wasza rada i nie bede sie napalal. Moze do kolejnych wakacji odloze troche kasy, kase z lanosa przeznacze na dokladke albo ewentualne oc i pierwsze wymiany przy bmce:)

Takie pytanie czysto formalne - co myslicie np o tym egzemplarzu: http://www.allegro.pl/item1084917414_bmw_e_36_316_sprzedam_okazja.html

Opublikowano

na oceny aut z allegro to inny dział ale pomijając już ten fakt to moim zdaniem:

1. minus bo to compakt :D ale to kwestia gustu ;]

2. do poprawek lakierniczych, trzeba się dokładnie przyjrzeć, czy to drobne drobiazgi, które nie wiele znaczą, czy to ślady po dzwonie czy zamaskowane ogniska korozji, które będzie trudno opanować

3. kierunki przednie są wymienione, pytanie bo komuś się tak podobało, czy jest tego inna przyczyna

4. bardzo uboga wersja

5. z tego co widzę troszkę zawieszenie zszarpane (albo zdjęcia jakieś dziwne) patrz fotel od strony pasażera oraz uchwyt pasów

6. wymontowane radio

7. są czujki od autoalarmu ale sprzedający nic o tym nie wspomina??

co do tego co pod maską tak małych jednostek nie znam więc się nie wypowiadam

Pozdrawiam i powodzenia

Opublikowano

Ja mysle,ze ma problem z ABS(swieci sie kontrolka).Poza tym wyglada na zmeczona zyciem.

Kwestia gustu,ale compact jest bleeee.

Opublikowano
Ja mysle,ze ma problem z ABS(swieci sie kontrolka).Poza tym wyglada na zmeczona zyciem.

Kwestia gustu,ale compact jest bleeee.

masz racje :)

przeoczyłem kontrolę, i 100% racji, że compakty są blee :D (kto to w ogóle wymyślił?? O_o i po co?? )

jakby coś (na oko tyle co widać na fotkach) to już wygląda "wmiarę"

http://www.allegro.pl/item1074240108_bmw_e36_316_coupe.html

Auto do poprawek lakierniczych, ale nie wydaje się aż tak zamęczone, no i tutaj chociaż elektryczne szyby są :)

a jak chcesz ideał:

http://www.bukowski-auto.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13593381

to znajomy z włocławka,pomagał mi szukać auta.

Może to auto tanie nie jest ale daje się pokroić, że nie będziesz miał do czego się przyczepić a auto nie zostało pospawane z 15 innych :)

Pozdrawiam

Opublikowano
na oceny aut z allegro to inny dział ale pomijając już ten fakt to moim zdaniem:

1. minus bo to compakt :D ale to kwestia gustu ;]

2. do poprawek lakierniczych, trzeba się dokładnie przyjrzeć, czy to drobne drobiazgi, które nie wiele znaczą, czy to ślady po dzwonie czy zamaskowane ogniska korozji, które będzie trudno opanować

3. kierunki przednie są wymienione, pytanie bo komuś się tak podobało, czy jest tego inna przyczyna

4. bardzo uboga wersja

5. z tego co widzę troszkę zawieszenie zszarpane (albo zdjęcia jakieś dziwne) patrz fotel od strony pasażera oraz uchwyt pasów

6. wymontowane radio

7. są czujki od autoalarmu ale sprzedający nic o tym nie wspomina??

co do tego co pod maską tak małych jednostek nie znam więc się nie wypowiadam

Pozdrawiam i powodzenia

Dzieki bardzo;] Widze ze musze sie douczyc bo zwracacie uwage na takie rzeczy na ktore ja bym np nie zwrocil;] Nie doszedlbym ze wymienione kierunki ma czy jakies rysy:> No chyba ze czegos niedoczytalem w ogloszeniu;) Co do kompakta - moze jestem dziwny ale podobaja mi sie;] Moze dlatego ze na zywo tylko takiego widzialem z bliska (sasiad;]) a moze dlatego ze mam lanosa:p Wydaje mi sie ze przede wszystkim to przed kupnem jechac na przeglad. I to tam gdzie ja chce a nie sprzedajacy. Moj ojciec kiedys mial kupic opla astre. W ogloszeniu super, swietny stan, zdjecia zaj.. Pojechal kupe drogi do krakowa, przed tem telefonicznie umowil sie juz z jakims tamtejszym aso na przeglad i pojechali. Mechanik zaczal delikatnie ze wahacze do roboty.. Pozniej amorki.. Sprzedawca juz sie zaczynal rzucac bo pisal w ogloszeniu ze wszystko to bylo robione.. No to ojciec mowi ze jak sprzedajacy sie zaczal rzucac ze mechanik sie nie zna to ten zawolal jeszcze lakiernika i wyszlo ze byl bity, zmieniany lewy blotnik itp;] Takze bez przegladu nie kupowac;] Bo ja nie jestem fachowcem wiec wiadomo;] Tak jak ktos pisal jeszcze ze kontrolka abs sie swieci.. Tego tez bym nie zauwazyl albo uznal za normalne :?

A to bmw z pierwszego linku fajne :lol:

Opublikowano

a jak chcesz ideał:

http://www.bukowski-auto.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13593381

to znajomy z włocławka,pomagał mi szukać auta.

Może to auto tanie nie jest ale daje się pokroić, że nie będziesz miał do czego się przyczepić a auto nie zostało pospawane z 15 innych :)

Pozdrawiam

Nie no ludzie nie dajmy sie zwariowac. 12 tysi za takiego compacta?

Auto praktycznie bez jakiegokolwiek opisu(a jesli ludzie sie tym zajmuja zarobkowo to uwazam ze powinni o to zadbac). Odpicowane do sprzedazy-lakier sie swieci jak psu jajca. Brak m-pakietu(za ta cene mozna znalezc coupe z pakietem). Silnik 1.6.....(ale rozumiem, ze takiego kolega poszukuje). Ta lotka to niby docisk zwieksza czy pozwala osiagac wyzsze predkosci? :P No i felga(kwestia gustu), dla mnie ona absulutnie nie pasuje do bmw.

No i dochodzi rejestracja, ubezpieczenie rok/pol roku(kolejny tysiak). Przod przy tej feldze tez cos wysoko stoi.

Takie moje zdanie co do ideału :D

Opublikowano

Nie twierdze, że to ideał :) twierdzę, że na pewno jest zadbane i w super stanie.

Byłem u kolegi bukowskiego, kilkukrotnie razem oglądaliśmy samochody, pomagał mi też coś znaleźć w niemczech.

Można też mu nadać temat (np. mam x zł kasy szukam takiego i takiego auta)

Mi z jego pomocą znalezienie auta zajęło 3 miesiące.

No ale koniec robienia reklamy :)

Opublikowano

Witam,

powiem Wam że znalezienie e36 w stanie do jazdy graniczy u nas w kraju z cudem, a dodatkowo powiem że znalezienie takiego auta w EU też nie jest proste- jak wiadomo samochody te nie są juz drogie(pojęcie względne) a szybkie i poprostu ładne, dlatego wiele "pustych łbów" je kupuje i rżnie silniki bez pojęcia, nie tylko w Polsce. Jeżdżę po EU i widziałem już masę e36- często zmieniam samochody a ten model podobał mi się od zawsze więc poprostu zwracałem uwagę na ceny i stan. Kupując 17 auto w swojej karierze kierowcy (prawko od 5 lat) i będąc za pan brat z mechaniką (technik mechanik,tak z wykształcenia jak i zamiłowania) wybrałem e36 qpe, całkiem przypadkiem, tzw.okazja, nawet nie oglądałem zbytnio bo faktycznie była to okazja. Autka używam na codzień, 2.0 z vanosem daje rade, tak po mieście jak i w trasie, jeżdżę sporo i zakładając że uda nam się znależć nieskatowaną sztukę-jak moja i że będziemy robić serwisy kiedy trzeba(mowa o oleju i normalnych częściach eksploatacyjnych) autko może dolatać do 500k km bez remontu silnika.

Co do cen części, nie oszukujmy się- to nie Daewoo, z całym szacunkiem dla marki, ale ceny niektórych części mogą wyrwać właściciela z butów :mrgreen: Chociaż wiele części jest tanich- wszystko zależy co i gdzie, odradzam ASO, ceny nokautują, sporo części można dostać w necie duuuużo taniej,a dużo rzeczy można zrobić samemu, lub u byle jakiego mechanika - przeważnie każdy szanujący się mechanik e36 juz w swojej karierze widział i robił.

Podsumowując:

-trzeba mieć szczęście.

-przy zakupie dokładnie obejrzyj,jesli się nie znasz weź ze sobą kogoś kto się zna,podjedź na stację diagnostyczną (to naprawde nie kosztuje wiele-ok.100zł),wyjdź z założenia że sprzedający na bank chce Cię oszukać i coś ukrywa- na logikę- auto będzie miało ok.15 lat więc usterki będą, jeśli chcesz bez usterek udaj się do salonu.I najważniejsze, nie napalaj sie- lepiej pojeździć i wydac 1000zł na przygotowania do zakupu niż kupić "okazyjnie" pierwszą lepszą padlinę i potem pchać w nią 3 razy tyle ile jest warta żeby jeździła :wink: