Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

szukałem czy ktoś go wcześniej nie umieścił na forum ale chyba nie więc:

Edytowane przez niklucas
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
faktycznie świetny filmik. Zdziwiło mnie, że tak dużo ludzi bierze udział przy montażu samochodu. Miałem okazję kiedyś odwiedzić fabrykę Volkswagena w Wolfsburgu i miałem wrażenie, że tak wszystko robią manipulatory. Osób na całej hali było mniej niż 10.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Tutaj w tej samej konwencji filmiki z produkcji najnowszego - F30. Niestety bez narratora i w kilku częściach ale można porównać jak się zmienił sposób produkcji aut na przestrzeni zaledwie 10 lat. Zwróćcie uwagę że spawanie jest wykonywane już w 100 % przez roboty, a dodatkowo niektóre części się klei (o ile dobrze kojarzę to pionierem tej technologii łączenia blach w motoryzacji był lotus - w modelu Elise).

Tłocznia:

Spawalnia:

Lakierowanie:

Montaż:

Montaż końcowy:

Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
02/2002 E46 330i Limousine M54 Europa Kierownica z lewej strony - ciekawe komu przypadło E46 KM65749 ;)
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

A tutaj E90, trochę za bardzo przyspieszyli film jak na mój gust i dali dziwne ujęcia z wewnątrz budowanego auta, ale pewnie nie chcieli kłuć w oczy widzów brzydotą nadwozia e90... :mrgreen: :nana: :P

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

A to Ci niespodzianka..... znalazłem nawet film z produkcji E30! Niestety bez dźwięku i marnej jakości ale mimo wszystko ciekawie się to ogląda - zabawne że pewne procesy produkcyjne już wtedy były do tego stopnia zautomatyzowane że ich echo można znaleźć w produkcji F30 :mrgreen:

część pierwsza:

część druga:

• 2 lata później...
Opublikowano

A tu uzupełnienie: filmowa instrukcja obsługi E46. Tutaj część pierwsza:

Druga:

Trzecia (nawigacja):

Czwarta (obsługa audio):