Skocz do zawartości

[E87] błąd wewnetrzny sterownika komputera eeprom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji ,że auto stoi u elektryka przy okazji poprosiłem o sprawdzenie na komputerze .

Okazuje się ,że posiadam błąd w pamięci eeprom . Sam elektryk mimo ,że jest kozak w tej dziedzinie ,mówi ,że może wrzucić nowy soft ,lecz nie jest pewien czy zabieg ten coś pomoże - koszt 200 zł .Następnie gdyby się nie udało to coś tam - większa robota 400 zł i jak to też nie poskutkuje to tysiąc ,chyba wymiana całego komputera o ile by się okazał wadliwy .

Teraz tak .... będę robił chipa ,czy firma która będzie robić chip przy okazji będzie potrafiła poprawić błąd ?

Elektryk stwierdził ,że nie wie jak to jest ,bo ściągną mapę z auta wraz z błędem i potem wrzucą zaktualnioną .

Czy ktoś coś podpowie ?

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
Jakoś średnio widze 3 etapowe naprawianie auta - strata czasu i kasy. Ja bym podjechał do tunera jako że jesteś z Łodzi to do CompSport i napewno pomogą a napewno poprawnie zdiagnozują i powiedzą co dalej.
Opublikowano
  • Autor
Mateush dzwoniłem ,podjadę do Gościa ,jak potarguję to może się skuszę .1600 z hamownią ,1400 bez .Jesli zejdzie na 1300 z hamownią to się skuszę .Ma ten błąd poprawić gratis ,przy okazji wrzucania ori softu .

Tomek

Opublikowano

Możliwe, że poprzedni właściciel grzebał już w ECU i próbował coś zmienić.

EEPROM to pamięć ECU, tam są zapisane mapki związane z pracą silnika, dawki paliwa, powietrza, kątu, wtrysku, inkrementacji, ograniczenia dymienia itd.

W innych sterownikach mogą też być zapisane w wbudowanej pamięć Flash.

Jak wiadomo w sterownikach typu Bosch EDC-16 i w nowszych EDC-17 montowanych w BMW, zawartość jest zaszyfrowana i podpisana odpowiednią sumą kontrolną. Próba wgrania "softu" bez odpowiedniej sumy kontrolnej powoduje taki błąd. Auto i tak jeździ na jakiś standardowych mapach.

Soft do modyfikacji nowszych ECU kosztuję kupę siana (nie mówię o 1.9tdi). Do tego każdy plugin obsługujące EDC i inne sterowniki są licencjonowane osobno i też kupe siana ;)

Koszt to kilka tyś euro, każdy duży tuner ma cały sprzęt.

Opublikowano
  • Autor
mati ,widzę ,że dobrze w temacie jesteś .... Elektryk powiedział właśnie ,ze ktoś coś zapewne grzebał w komputerze . Czyli jak myślisz skasują mnie jakoś dodatkowo za ten proces ,czy też przy okazji wrzucania nowych map zrobią to gratisowo tak jak mówili ze względu ,że i tak będą dłubać i tak ?

Tomek

Opublikowano
  • Autor

tak właśnie powiedział mi tuner przez tel .

Dobrze ,bo moje auto pali cusik za dużo jak na 118d ,liczę ,że po chipie będzie troszkę żywszy a zarazem mniej będzie palił niż obecnie ...

Tomek

Opublikowano

Na pewno będzie palił mniej, u mnie tak jest, zwłaszcza na trasie, w mieście spalanie podobne.

W cenie usługi przed wgraniem powinni zrobić ci diagnostykę auta na drodze, sprawdzić parametry pracy turbiny, dawkę i dane związane z wtryskami. U mnie tak było, że Aligator siedział na lewym fotelu z laptopem, kabel wpięty w ODB i oglądał na Bavarian Technic co tam w trawie piszczy podczas jazdy :) U mnie były wszystkie parametry super, co widać na wykresie z mojej serii, czego tobie również życzę.

• 6 lat później...
Opublikowano
Odkopuje troche temat. Mam 120d N47 i pojawily sie trzy bledy wewnetrzne sterownika, tak je przynajmniej odczytuje mega macs ich numery to 19502, 19503 oraz 19497. Co to moze oznaczac, jak sie ich pozbyc?
Opublikowano
Czym diagnozowałeś auto? Możesz wrzucić błędy wraz z opisami?
Opublikowano
Gutmannem i KTSem. Błedy te w systemie szesnastkowym to 4C2F,4C2E i 4C29. Okazuje się, że to błędy ograniczenia momentu obrotowego na szynie rail i na powietrzu. Najczęściej spotykane po remapach. Korekta mapy załatwiła sprawę, aczkolwiek u mnie wystąpiły 2 lata po chipie, ale mam podejrzenie, że było to spowodowane usterką sterowania zmiennej geometri.
Opublikowano
Przeważnie te błędy się pojawiają zaraz po tuningu, dziwne, że u Ciebie się pokazały po 2 latach. Auto przyśpiesza normalnie w całym zakresie obrotów, nie odcina mocy na wysokim biegu?
Opublikowano
Podejrzewam przeładowania turbo przez luzy na przegubach miedzy ramieniem geometri a nastawnikiem. Po poprawce mapy i doraźnej naprawie przegubów bledow juz niema. Nic nie odcinalo, samochod jeździl dobrze, jedynie generowalo te bledy. W sumie to dwa i pol roku po chipie, a w miedzy czasie chociaz raz w miesiacu byl podlaczany do kompa.