Skocz do zawartości

co wymienic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi co mam wymienić pod maska :lol: moim nowym bardzo udanym zakupem jeżdże już tydzień i jestem bardzo zadowolony E30 318 M10 , olej mam w miere świerzy ok 2k km, dlaczego chce coś wymieniać (zimny silnik dłużej musze krecić i po 30 sek gaśnie, na 1 i 2 biegu jak jade wolno i puszczam gaz to się dławi "kangur") , kable WN mam jeszcze oryginalne z 88r. :!: świec nie sprawdzałem.

-czy wymienić mam kable i swiece? (jeśli tak to na jakie NGK?)

-czy wymienić mam jakieś filtry jeśli tak to jakie?

-mam załorzony filtr stozkowy (czyli kable od czujników odłączone), czy to nie powoduje że komp jest w trybie awaryjnym? (zosatwić ten stożek czy założyć stary filtr powietrza i tylko wymienić w nim wklad?)

jeśli jeszcze coś powinienem wymienić to mi podpowiedzcie :)

dzieki za zainteresowanie, jeśli jakieś bedzie... :roll:

Opublikowano

co do filtra stożkowego, to kit - śmiało możesz wymienić na seryjny

stan świec i KWN nusisz sobie sprawdzić i ewentualnie wymienić (prawdopodobnie w związku z tym co piszesz o gaśnięciu)

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Stożek to kolejny element tuningu psychicznego :norty: Radziłbym go zdjąć, często powoduje on spadek momentu obrotowego jak jest źle założony, a jak coś pomaga to tylko w górnych granicach obrotów, a wątpie żebyś cały czas śmigał powyżej 5 tysięcy :norty:

Radzę wymienić filtr paliwa, ja u mnie miałem oryginalny ponad 10 lat !!

A auto niby serwisowane w autoryzowanej stacji, mam książke serwisową, ale jak widać na zachodzie tak samo kręcą jak u nas. :lol:

Warto też zmienić świece i nie polecam NGK, choć mają wielu zwolenników, nie wiem co w nich widzą. Ja śmigam na świecach Boscha- niemiecki wóz - niemieckie świece. :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
  • Autor
Radziłbym go zdjąć, często powoduje on spadek momentu obrotowego jak jest źle założony

tak chyba zrobie, bo i tak zasysa mi ciepłe powietrze od silnika.... a ten stożek opchne komuś na allegro :lol: jak już załorze seryjny filtr to jak moge sprawdzić czy komp nie jest w trybie awaryjnym?

z przydatnych linków mam adres " Marcin Szturc ul. ostroroga " czy ten mechanior mi to sprawdzi i ile mnie to może kosztować

a wątpie żebyś cały czas śmigał powyżej 5 tysięcy

cały czas nie robie sobie przerwy na odpalenie papierosa .... :D

Radzę wymienić filtr paliwa
a gdzie on jest?? nigdy nie wymieniałem tego elementu i ile mniej wiecej kosztuje?

i jeszcze powiedzcie mi jaki symbol świec pasuje dom mojego silniczka M10

p.s. maciej_316i jak jesteś z wawy to możemys ie jakoś styknąć na mieście i sam zobaczysz ten kabelek jak ci się śpieszy jak nie to sprawdze to w sobote lub niedziel bo jestem ostatnio starsznie zalatany..... :?

Opublikowano

Witam

Stożek to kolejny element tuningu psychicznego :norty: Radziłbym go zdjąć, często powoduje on spadek momentu obrotowego jak jest źle założony, a jak coś pomaga to tylko w górnych granicach obrotów, a wątpie żebyś cały czas śmigał powyżej 5 tysięcy :norty:

To prawda,przy normalnej jeździe i gdy nie jest odizolowany od silnika by pobierał zimne powietrze może tylko pogorszyć charakterystyke silnika,szczególnie moment obrotowy.

Na początek proponuje wymienić świece i filtr paliwa.Koszt nie duży a powinno pomóc.Jeżeli nie będzie zmian to jeszcze zainwestować w przewody WN.Powodzenia :cool2:

Opublikowano
  • Autor

to jeszcze poproszę kogoś z wawy niech mi powie gdzie i za ile moge kupić filtr paliwa, najlepiej gdzies w centrum(niedrogi :8) )

p.s. jaki rodzaj swiec najlpeiej kupic? chodzi mi o symbol a nie marke...

Opublikowano

Jestem z Poznania :norty:

Co do filtra to dostaniesz go w każdym porządnym sklepie motoryzacyjnym za jakieś 40 złotych (zamiennik). wymiana też nie jest problematyczna, zbytnio :norty: Filtr znajduje się po stronie kierowcy, nachodzą na niego dwa węże jeden z góry drugi z dołu, obok niego jest jeszcze separator (podobny ale większy), Filtr jest przymocowany do karoseri za pomocą dwóch dużych obejm. Trochę trzeba się pomęczyć żeby go wyjąć, zwłaszcza z dolną obejmą :norty: najlepiej odkręcić gada z kanału. Ale warto to zrobić bo wszyscy wiemy jakie jest u nas paliwko.

Świece ja mam Boscha wg katalogu do M10 symbol WR8D+ ile problemów było z kupnem świec lepiej nie mówić.

:norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

kupić filtr możesz w wielu sklepach motoryzacyjnych - np. na ul. Wolskiej na przeciwko PDT Wola (obok Alberta) sorry za niechcianą reklamę

a co do Marcina z Ostroroga, to koleś sprawdzi Ci wszytsko ( o ile znajdzie czas) koleś świetnie zna się na beemkach i w nich sie specjalizuje (wystarczy zajrzeć na podwórko przy warsztacie) - poza tym jak sam nie kupisz filtra, to on może Ci kupić - ceny ma przystępne - jak sam tego nie chcesz robić, to u niego warto (P.S. uważaj na Madeja :wink: )

co do świec, to ja właśnie jestem jednym z ww. zwolenników NGK - jeśli się na nie zdecydujesz - polecam zakup na allegro i potem odbiór na łodygowej - niesamowita różnica w cenie w porównaniu np. z Norauto (gdzie nei chcieli mi sprzedać 6 świec, bo były pakowane 4x1 :mad2: :duh: )

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
  • Autor
dzieki chlopaki za odpowiedzi :lol: