Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
powiedzcie mi chcąc podłączyć 2 wzmaki w aucie to czy trzeba ciągnąć po przewodzie plusowym do każdego wzmaka czy można podłączyć wzmaka do wzmaka,a jak tak to jak to podłączyć najlepiej :?: oczekuje jakiś propozycji i z góry dziękówa,a mam zamiar zainstalować jeden wzmak 2 kanałowy ,a drogi 4 kanałowy,2kanałowy pujdzie na głośnik basowy ,a 4 kan. na głośniki.
to właśnie te chwile,kiedy wszystko jest dokładnie takie,jak pragniesz,a jedyne co czujesz to czysta przyjemność.To właśnie daje Ci BMW.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja na Twoim miejscu pociągnałbym jeden, ale konkretny przewód + (konkretny dla mnie znaczy minimum 10mm2 ze wskazaniem na 25mm2, ewentualnie 2 razy po 10mm2 - to standardowy kabel w sklepach, to na prawdę musi mieć minimalną rezystancję).

Masę olać - przykręcisz śrubę do blachy przy wzmacniaczu i już. Na końcu przewodów zasilających filtr (dławik szeregowo i kondensator konkretny do masy). Jak Cię stać, to kup kondensator 1F. To w zupełności wystarczy.

Kai
Opublikowano

Do dwóch wzmacniaczy wymagany jest kondensator 1F, bez niego będziesz miał duże spadki napięcia. Od akumulatora pociągnij jeden gruby kabel do kondensatora i z niego niech wychodzą dwa kable na wzmacniacze. Koniecznie załóż bezpiecznik :!:

A jeśli nie kupisz kondensatora to podłącz wszystko na jednym grubym kablu, aby przed wzmacniaczami zastosuj rozdzielacz. Poniżej przykładowy rozdzielacz z dwoma bezpiecznikami z allegro :wink:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64184053

Pozdrawiam !
Opublikowano
jak się nie mylę to ten roździelacz powinno się zastosować zaraz po wyjściu przewodu + z akumulatora bo jak go zamontuje przed wzmakami to przy jakimś zwarciu basia idzie z dymem ,przeciez zawsze bezpiecznik stosuje sie w odległości mniej,więcej 20cm. od akumulatora no chyba że grzesio chodzi ci o to że normalnie wyprowadzić przewód z bezpiecznikiem i potem zastosować ten roździelacz,to będzie podwójne zabezpieczenie :wink: no to jeszcze powiedzcie mi czy do tego zastosować kondensator jak tak to jaki mi proponujecie :?: podrzućcie jakieś linki :wink:
to właśnie te chwile,kiedy wszystko jest dokładnie takie,jak pragniesz,a jedyne co czujesz to czysta przyjemność.To właśnie daje Ci BMW.
Opublikowano

tak, tak, oczywiście że bezpiecznik powinien być przy akumulatorze, natomiast trójnik może być już bez. Co do kondensatorów to nie jest konieczne wydawanie kupy kasy, wystarczy np. taki:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63605863

...i powinieneś coś takiego mieć jeżeli moc wzmacniaczy przewyższa 500W. Dłużej bateria Ci pożyje i nie będziesz mrugał światłami na wolnych obrotach :D

Pozdrawiam !