Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszysttkich.

Czy moze ktos kiedys zmienial mechaniczny szyberdach na elektryczny.

Czy wystarczy tylko kupic silniczek oraz przelacznik i podlaczyc w miejsce mechanicznego pokretla.

pozdrawiam

Opublikowano

Tak, silniczek elektryczny idealnie pasuje w miejsce mechanicznego zamykania.

Wystarczy pociągnąć przewody od stacyjki, podłączyć przekaźnik i zmienić osłonę podsufitki.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

czy kolega może już zmienił ten szyberek?

właśnie się zastanawiam nad takim posunięciem

będę wdzięczny za wszelkie info

pzdr

Krzysiek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przy zmianie szybra na elektryczny potrzebny jest silnik oraz przełącznik i zaślepka podsufitki. Przełącznik jest inny niż te do szyb elektrycznych, bo steruje bezpośrednio mocą, tj. nie potrzeba żadnych przekaźników. Natomiast jeśli chodzi o krańcówki, to są one zaszyte w mechaniźmie silnika. Silnik automatycznie wyłącza się po przekręceniu się odpowiednią ilość obrotów. Działa to idealnie.

W późniejszych egzemplarzach z ZKE była możliwość sterowania szyberdachem z funkcją komfortu, czyli automatycznym zamykaniem i otwieraniem (bez potrzeby ciągłego trzymania przełącznika), ale wymagało to sterownika pięciokanałowego (jak masz cztery elektryczne szyby), co moim zdaniem jest trudne do zdobycia i zrobienia. Choć nie jest niemożliwe. Sam mam E36 z ZVM i udało mi się zainstalować cztery elektryczne szyby z komfortem na ZKE IV. Ale drugi raz bym tego nie chciał robić.

Wracając do temat: zrobiłem natomiast zupełnie coś innego w szyberdachu - wystarczy dodatkowy jeden przekaźnik i zwykła dioda prostownicza oraz niewielka modyfikacja silnika (wyprowadzenie przewodu), żeby mieć komfortowe otwieranie dachu. Żeby zrobić komfortowe zamykanie/uchylanie, analogicznie potrzebny jest drugi komplet przekaźnik i dioda. Ale nie polecam tego ze względu na brak czujnika, który zareagowałby w przypadku miażdżenia czegoś (np. wystawionej przez dach ręki).

Koledzy piszą, że wymiana czy naprawa szyberdachu, nawet jak ma wszystko połamane, jest niezwykle trudna - ja natomiast uważam, że nie jest to jakoś szczególnie skomplikowane. Wymaga tylko trochę pracy. Udało mi się rozkręcić w drobny mak i skręcić spowrotem cały szyberdach, zakonserwować go, założyć do auta, wyregulować wysokość blachy, oraz założyć podsufitkę w około 3 godziny. Więc jeśli jesteś pewien swoich umiejętności manualnych i potrafisz majsterkować, na pewno sobie poradzisz.

Opublikowano

Witam,

Pytanie, czy te ograniczniki to standard w elektrycznym dachu?, wydaje mi sie, ze ja tego nie mam, a wszystko mam oryginalne... Bardzo rzadko dach otwieram, szczerze to dla mnie zbedny gadzet, ale zastanawia mnie ten mechanizm, moze to dlatego, ze u mnie dach sie otwiera niejako na kilka sposobow (przesuwa, uchyla przod, tyl etc.), ale zadnych ogranicznikow zamkniecia nie mam, co jest deko denerwujace, bo musze pilnowac, aby z jednej strony dach dobrze zamknac a z drugiej juz nie otworzyc..., moze mam cos zwalone?

dzieki

Opublikowano

Masz najpewniej coś uszkodzone. Już nawet w E30 w elektrycznym szyberdachu był "licznik obrotów" zrealizowany przez różne mechaniczne kółeczka i zapadki. Dach w E36 jest słabszy konstrukcyjnie (delikatniejszy) niż w E30 i ciągłe siłowanie się poza zakres jego otwierania w pewnym momencie skończy się ułamaniem czegoś w środku. Kup sobie silniczek za 30 zł z ballergo i zobaczysz, że teraz Twój zbędny bajer stanie się podstawowym oknem, które będziesz chciał zawsze otwierać jak tylko świeci słonko :mrgreen:

Ja mam notorycznie uchylony dach latem - nawet podczas deszczyku. Dziś np. 25 stopni na dworze, czarne auto, słońce, 8 godzin stania na parkingu pod firmą... Daszek otwarty na oścież i wsiadając do środka po pracy nie doznajesz "wyziewu śmierci" jak z pieca po otwarciu drzwi.