Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zauważyłem że czasem przy odpalaniu zapalają mi się kontrolki ASC+ABS. Gasną zaraz po rozruchu silnika. Niby drobnostka ale dziwi mnie to ze raz się zapala a raz nie. Samochód to e46 320d wersja przed liftem..Czy to normalny objaw??

pozdrawiam

Lustek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dokładnie tak, lepiej zmień aku, wszystkie komputery są na to czułe, po tej zimie jest normalnie plaga takich problemów, pozdro
Opublikowano

a jeszcze się tak dopytam..

czy jazda na takim aku może coś uszkodzić?? wolał bym przed wymianą na nowy "zajeździć" tego...poza opisanym przykładem i może delikatnym przymuleniem w kręceniu rozrusznikiem po 2 dniach postoju nie zauważyłem żadnych innych problemów....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wymieniaj od razu na nowy tylko go naładuj.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no nie wiem czy warto sępic na nowy akumulator - auto wprawdzie odpala dobrze itd ale nie mamy zbyt wielkiej rezerwy, poza łapaniem storingów w komputery możemy czasem ładnie sie załatwic gdy wypadnie chwilę postac na zapalonych światłach, awaryjkach na pół godzinki czy chocby posiedziec sobie przy grillu przy muzyczce z auta. trzeba pamiętac, że te auta lubią zużywac energię z baterii poprzez dużą ilośc zasilanych nierzadko bez a zawsze z kluczykiem w stacyjce systemów czy oświetleń. dla mnie niezbyt poważnym podejściem jest oszczędzanie na baterii i pozbawianiu sie tej pewności i zapasu - 2-3 letnia nawet bateria może byc już wystarczająco "zajechana" aby nadawac się raczej do wymiany, szczególnie dotyczy aut z tzw pierwszą baterią
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
witam kolegów. u mnie problem jest tego rodzaju że nie gaśnie w ogóle kontrolka od abs i asc i do tego oba systemy nie działają. w zimie pomogło odłączenie na chwilę akumulatora i wszystko grało tym razem tak nie jest. może któryś z was wie czy to jakiś czujnik czy jakieś inne ustrojstwo. dzieki z góry za pomoc :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam kolegów. u mnie problem jest tego rodzaju że nie gaśnie w ogóle kontrolka od abs i asc i do tego oba systemy nie działają. w zimie pomogło odłączenie na chwilę akumulatora i wszystko grało tym razem tak nie jest. może któryś z was wie czy to jakiś czujnik czy jakieś inne ustrojstwo. dzieki z góry za pomoc :D

Albo zabrudził ci sie ktorys czujnik abs i moze pomoc wypłukanie myjka cisnieniowa podwozia a dokladnie okolic tych czujnikow albo poprostu jeden z nich jest uszkodzony i trzeba wymienic a ktory to czujnik podpowie ci diagnostyka komputerowa.