Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam mam taki problem kiedy wciskam gaz do dechy chodzi na benzynie powiedzmy na 5 biegu juz rozpedzony to on zamiast przyśpieszać i ciągle zwiekszac predkość to jak by staje zwalnia lecz tylko jak popusze pedał o 1\4 to czuć ze przyśpiesza jak znow wcisne na max to jest taka stagnacja i nie przyspiesza znow puszcze troche gaz to czuć ze idzie wiec predkosc max mam przy 3\4 wcisniecia gazu 180 km\h bo reszta gazu to czuc ze zwalnia i to czuć, puszcze trochę i znow czuje ze wyrywa do przodu co to moze byc nie ma bledów filtr paliwa wymieniony przepływomierz raczej dobry bo odłączałem go i było tak samo?? Edytowane przez yakuza2626
Opublikowano
U mnie jest identycznie nie wiem czemu tak się dzieje pytałem na forum ale odpowiedzi brak - auto dajmy rozpędzone do 100 pedał w podłodze, rozpędza się popuszczę o 1/4,1/3 i czuć większe przyspieszenie wtedy :o
Opublikowano
Mialem podobna sytuacje w Fordzie mondeo do wymiany katalizator

A powiedz jeszcze czy przy zatkanym katalizatorze miałes wieksze spalanie i gorsze osiagi?

Dodam tylko ze silnik pali bez problemu wskazówka obrotomierza ani drgnie obroty własciwe, co zauwazyłem to objawy opisane u góry i okopcona rura wydechowa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem gorsze osiagi gaz do dechy a on nic slaby jak diabli a spalanie to niepamieta
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wystarczy zerknąć na czasy wtrysków lub wskazania sondy lambda przy takiej sytuacji. Myślę, że nie wyjdą powyżej pewnej wartości, a sonda będzie leżała na ubogiej.

Jeżeli macie instalację LPG, to należy jej się regulacja, najprawdopodobniej leje przy dużym obciążeniu, potem na Pb jest problem.

Jeżeli to nie kwestia regulacji i mimo resetu sterownika dalej dzieje się tak na benzynie (lub również na LPG) - smutna wiadomość - przepływomierz odmawia posłuszeństwa. Warto podmienić z innego auta i sprawdzić, ale niestety bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że to on.

Jeżeli przy dużym obciążeniu paliwo wyrabia (nie jest obcinana dawka), to można by pomyśleć o katalizatorze, ale myślę, że to skrajnie mało prawdopodobne.

Kai
Opublikowano

przepływka oryginal bosch

wykasowalem bledy i zresetowałem adaptacje kompa inpą. W m43 nie trzeba bawić sie w programowanie i adaptacje przepływomierza tak jak np w dieslach.