Skocz do zawartości

E-30 gaśnie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam moje kochane e-30 z silnikiem M-10 1,8l 1986r i nie mogę poradzić sobie z takim obiawem.

Wszystko jest ok. do ok.100-110 km/h Ale jak tylko zaczynam jechać szybciej lub bardzo dynamicznie to gubi wolne obroty (wciskam sprzęgło, noga z gazu) i silnik gaśnie.I żeby wróciło wszystko do normy są dwa sposoby, jak jest miejsce i nie muszę się zatrzymywać to wystarczy stopniowo zwalniać do ok 100 na godz i znowu są wolna obroty. Druga sytuacja gdy muszę się od razu zatrzymać to trzeba czekać 10-15 minut potem gaz w podłogę i kręcę rozrusznikiem i po kilku razach odpala i też jest wszystko ok do następnego razu :evil:

Wymieniłem pompę paliwa na nową oryginał, chociaż to trochę nie logiczne ale na wszelki wypadek i nic...

Samochód i silnik są w stanie super niedawno sprowadziłem go do Polski.PRAWDZIWY przebieg to 154200 km.

Może ktoś z kolegów może mi pomóc?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź. Poszukam jesze raz co prawda tam wszystko wygląda prawie jak nowe :evil:

Sondy nie ma, to wersja bez katalizatora.

Opublikowano
  • Autor
No i to jest M -10 b18 na wtrysku.
Opublikowano
tak jak kolega wczesniej napisal posprawdzaj wszystkie podcisnienia
Opublikowano
  • Autor

Tak zrobię, posprawdzam.Chociaż, już to raz robiłem, może coś przegapiłem. Dobrze, że jest brzydka pogoda,bo to cabrio...

Dzięki

Opublikowano
napisz potem czy sie udalo
Opublikowano
  • Autor

Niestety,nie.

To nie może być "fałszywe" powietrze. Jak straci wolne i muszę się zatrzymać, sam się naprawia po 15-20 minutach . To jest tak jakby "coś"wystygło i wszystko wraca do normy. Ale jak jadę i zgubi wolne, a nie muszę się zatrzymywać "naprawa" polega na zmniejszeniu prędkości i poczekaniu przez kilkaset metrów.

Rozmawiałem z dwoma mechanikami, czytam wszystko co znajdę o BMW, książkę "Sam naprawiam BMW" znam prawie na pamięć i co? i ...nic :twisted:

To tyle.

Opublikowano
sprawdz silniczek krokowy i przepustnice czy nie sa zasyfione....jak to nie bedzie to poszukamy dalej.....sam mialem klopoty z eta wiec wiem co to znaczy szukac i grzebac az do sukcesu lub w ostatecznosci mechanik ale dobry...
Opublikowano
  • Autor

dree 85, to jest motor M 10, żeby to był M 40 to wiadomo na 95% , że to krokowy. ale tu niestety...

Tu jest zawór powietrza dodatkowego, ale objawy uszkodzenia jego to nierówna praca silnika podczas nagrzewania...

Opublikowano

Witam

Mam e30 z silnikiem 1.6 M40 i gaśnie mi silnik na wolnych obrotach. Pisaliście o krokowym. To niemożliwe ponieważ mam go na gaz i zamiast krokowego zamontowałem zwykły zawór ustawiany ręcznie. Problem zaczął sie gdy ostro dodałem gazu po czym zadziałał bezpiecznik LPG przy przepływce. Założyłem z powrotem bezpiecznik (gume) i od tego czasu auto mi gaśnie na niskich obrotach,strzela z tłumika przy schodzeniu z wyższych obrotów i szarpie silnikiem. Zwiększyłem mu obroty, ale to nie zmienia faktu że dalej szarpie silnikiem i strzela z tłumika. Jaki może być powód. To bmw od początku mnie zadziwia. Kombinujesz pare dni żeby dojść do jednej małej usterki. Proszę o odpowiedź.

Opublikowano
Już wiem co jest grane. wąż powietrza miedzy przepływką a silnikiem był rozerwany. taśma izolacyjna załatwi sprawe
Opublikowano
  • Autor
Krojcus, Ty masz inny silnik (M40) i gaz, ja mam M 10 i ten motor nigdy nie widział gazu izolacji zresztą też... :P