Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem, mam bmw e46 320d 2000r. nie działała mi manetka BC przycisk Board Computer, więc rozkręciłem kierownicę , dobrałem się do manetki , wyjąłem, w manetce są 2 kabeli niebieski i brązowy , był przerwany kabelek niebieski , więc zlutowałem, włączyłem i przycisk BC działa ! ale..... nie działają teraz kierunkowskazy , oczywiście przedtem działały normalnie , rozkrecilem jeszcze raz manetkę sprawdzilem myslalem ze zle zlozylem ale wszystko skrecone w jak najlepszym porzadku więc nie mam pojęcia co się stalo ze kierunki nie działają, przy wlaczaniu kierunkowskazow nie pokazuje kontrolek ze wlaczam, ani rzeczywiscie nie dzialaja, awaryjne dzialają, sprawdzilem wszystkie bezpieczniki są dobre. czy manetka jest do wymiany? czytalem gdzies ze ktos mial podobny problem i sterownik webasto nawalił, ale niby dlaczego skoro przedtem działały , hm ,gdzie to jest i co z tym zrobić i czy to jest to napewno to . proszę o pomoc
Opublikowano

A co ma do tego sterownik webasto. Czy przed podlaczeniem miles sterowanie BC ???

Znaczy czy po porstu przestalo dzialac i postanowiles naprawic, czy tez nie wiesz czy masz BC.

Doradzic moza tylko ponowne rozebranie i sprawdzenie. Gdzies w dziale zrob to sam byl link jak zainstalowac BC (przydalo by sie moze jako zrodlo ktorym mozna sie kierowac sprawdzajac polaczenia.)

Opublikowano
BC przestało nagle działać więc postanowiłem sam naprawić, kabelek niebieski był przecięt wiec zlutowalem i skrecilem wszystko i BC działa teraz , lecz kierunki nie dzialają a działały wcześniej, napewno manetke dobrze skrecilem bo sprawdzalem już 2 razy . ;/
Opublikowano
tak tam jest suwak taki srebrny chyba metalowy albo plastikowy i ja go wlozylem w srodek manetki w wejscie w manetce aby dzialaczy swiatla dlugie bo do nich on sluzy, ale i tak kierunki nie dzialaja.
Opublikowano
Zrobiłem !!! THX!!! Jednak faktycznie coś było nie tak w manetce , kolega elektryk mi to zrobił ponoć na dole manetki w środku latała jedna czesc plastikowa ktora odpowiadala za kierunkowskazy - i jej nie mialem wlozonej a ta boczna odpowiada za dlugie swiatla, takze problem rozwiązany i ciesze sie bardzo BC działa.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Że się podepnę pod temat: sprawa dotyczy się modelu E39 też nie działa mi ten przycisk na razie przerobiłem go na dodatkowy przycisk :)

no ale nie w tym rzecz! czy ta manetka jest rozbieralna?? tzn czy jak już ją wyciągnę to nie ma żadnych problemów żeby ją rozebrać na części pierwsze??

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam!

Miałem identyczną sytuacje co kolega atbman bo zlutowaniu kabelka od BC nie działały kierunki, a przyczyna tego jest banalna i wyjaśnię ją dla przyszłych pokoleń.

Po rozkręceniu manetki BC zostają nam w łapie 3 części:

Nazwijmy je:

DOLNA OSŁONA MANETKI

GÓRNA OSŁONA MANETKI

I MANETKA

Po zlutowaniu i podłączeniu kabelków co robimy:

1. I tu tkwi cały szkopuł (DOLNA OSŁONA MANETKI) jak się dokładnie przyjrzymy to zauważymy tam mały plastik który przesuwa się po ścieżkach układu scalonego i to on jest odpowiedzialny za kierunkowskazy, TRZEBA USTAWIĆ W POZYCJI NA ŚRODKU!

2. Jak juz to mamy wkładamy MANETKĘ trzeba wsunąć zaczep MANETKI w taki drut DOLNEJ OSŁONY MANETKI on zaś odpowiedzialny jest za długie światła

3. Zamykamy całość GÓRNA OSŁONĄ MANETKI z tym że ważna sprawa ten wystający kawałek plastiku wciskamy do środka i dopiero zamykamy i skręcamy. Po skręceniu i włączeniu kierunku powinien nam wyjść ten kawałek plastiku.

I to by było tyle wkładamy cała manetkę na swoje miejsce i skręcamy kierownice i na 99% powinno byc wszystko OK

Chciałem porobić zdjęcia żeby to zilustrować, ale chyba czytelnie to wytłumaczyłem.

Pozdrawiam

Opublikowano

manetki są rozbieralne każde :) przecież kiedyś to musiało być złożone przez maszyne czy ludzi ale złożone. Nie jest to jeden odlew ani jeden element.

Dla tych co naprawiali, nie wiem czy na długo wam ta naprawa się przyda ponieważ jak zauważyliście kable pękaja ponieważ są stare i sztywne. Ja manetke rozebrałem całą na części pierwsze i od samej płytki guzika aż do wtyczki przylutowałem nowe kabelki które są elastyczne i nastepne 10 lat posłuża :)

szukam