Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko

Czy autem w automacie w dieslu nie można ostro ruszyć ?

Ostro to znaczy poprostu energicznie , nie chodzi mi o żadne piski czy cokolwiek takiego tylko o normalne nacisnięcie gazu do dechy i żeby auto energicznie ruszyło np przeskakując przez ruchliwe skrzyzowanie.

Pytam dlatego ponieważ dzis wsiadłem do E39 525dAT i wszystko ładnie pięknie , automat przerzuca elegancko biegi nic nie szarpie nic nie stuka , tak jak powinno być (a wiem jak powinno być ponieważ miałem w przeszłości 3 automaty w tym 2 BMW tyle ze "benzyny" ) ale gdy sie chce mocniej energiczniej ruszyć to bez przesady powiem ze Maluchem spokojnie bym to auto objechał , poprostu rusza bez wiekszych obrotów do przodu powoli od 1 tyś obr i dopiero jak dojdzie do momentu jak sie turbo włacza to dostaje kopa , ale to dopiero po jakichś 5-6 sec .

W benzynie jak wcisnąłem z kickdownem to obroty od razu szły wysoko i auto ruszało nawet i z piskiem .

Wydaje mi sie ze tak nie powinno byc , baa nawet twierdze że jest to wysoce niebezpieczne , wyobrazmy sobie co sie moze stac przy przejezdzaniu przez wspomniane przeze mnie skrzyżowanie ?

Myśle ze jest to kwestia jakichś ustawień , ale moze cos jest zepsute , bo chyba normalne to to nie jest ?

Podpowiedzcie bo szykuje sie do zakupu i nie chce bubla kupić

Opublikowano
nie znam sie zbytnio na dieslach ale moze to efekt turbo dziory??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zresetuj pamiec pedalu gazu. Na forum poszukaj jak to sie robi.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
mam 525dA z piskiem raczej trudno ruszyc nawet na wyłączonym DSC ale na przyspieszenie nie narzekam, ladnie sie zbiera i na skrzyzowaniach nie mam problemu..
Opublikowano

Dlatego napisałem że o żadne piski mi tu nie chodzi , tu chodzi o to ze pomimo wciśnięcia pedału gazu energicznie do oporu to i tak auto startuje tak samo jakbym delikatnie pedał wcisnął

mcmt właśnie szukam jak zrobić taki reset ale nie za bardzo znalazłem , są wątki o resetowaniu ECU ale o tym co piszesz nie widze

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem w tym, ze nie do konca pamietam jak to sie robi. W wyszukiwarce napisz "pamiec pedal" lub "pamiec gazu" na pewno cos znajdziesz.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Use search: "kasowanie adaptacji skrzyni"

Aby zrestartować pamięć skrzyni przekręć stacyjkę na pozycję pierwszą wciśnij pedał gazu do deski i trzymaj tak przez około 60 sekund po czym puść i wyłącz stacyjkę. Teraz jak zapalisz auto to już pamięć jest pusta i skrzynia przez około 10 minut najbliższej jazdy ędzie się uczyć (przejedź się płynnie bez ostrego dodawania gazu) skrzynia się dostosuje i już!

Opublikowano
Use search: "kasowanie adaptacji skrzyni"
Aby zrestartować pamięć skrzyni przekręć stacyjkę na pozycję pierwszą wciśnij pedał gazu do deski i trzymaj tak przez około 60 sekund po czym puść i wyłącz stacyjkę. Teraz jak zapalisz auto to już pamięć jest pusta i skrzynia przez około 10 minut najbliższej jazdy ędzie się uczyć (przejedź się płynnie bez ostrego dodawania gazu) skrzynia się dostosuje i już!

OK , spróbuje , dzięki :)

• 1 rok później...