Skocz do zawartości

330D - Dyferencjal zmiana na nowy z innym przełożeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moje pytanie jest czysto techniczne i z ciekawości.

Zauważyłem na RealOem.com ze do mojego modelu jest Dyferencjał o przełożeniu 2.81. - skrzynia automatyczna 5 biegów Steptronic.

Co by dalo gdyby kupił dyfer o innym przełożeniu np. takim jak w manualce 2.28?

Czy zwiększy się w takim przypadku jego siła, czy prędkość maksymalna czy nic się nie zmieni, czy może będzie wolniejszy?

Próbował ktoś już takich modyfikacji??

Opublikowano
Wiam. Z tym ze autkobedzie gorzej przyspieszalo to sie zgodze. Z ta predkoscia maksymalna to tak nie do konca bo poprostu silnik nie bedzie mial wystarczajaco mocy do dojscia do czerwonego pola na ostatnim biegu (mam 330D M57 184KK - wg GPSa polecialem 228km/h i do czerwonego pola mialem jeszcze zapas obrototow wiec krotszy dyfer nic by nie dal). Nie zgodze sie jednak z tym ze predkoscimierz bedzie oszukiwal. Byloby tak kiedy odczyt predkosci bylby brany z dyfra( np e30) ale w e46 jest brany z czujnika ABS a tylnego lewego kola. Jesli masz rozmiar opon jak Bozia przykazała (fabryka) to niezaleznie od przelozenia dyfra odczyt predkosci bedziesz mial prawidlowy.
Opublikowano

Co do prędkościomierza się zgodzę. Zapomniałem że odczyt jest z koła a nie ze skrzyni. Pomyliło mi się ze starszymi konstrukcjami gdzie odczyt był ze skrzyni.

O prędkości i przyspieszeniu pisałem czysto hipotetycznie. Konstrukcja i przełożenia obliczonane są pod dane auto i moc silnika, tak aby jak najoptymalniej wykorzystać moc silnika.

Wszelkie zmiany, w tym wypadku o 25% procent, mijaja się z celem, bo auto zacznie dziwnie jeździć. Będzie miało długie przełożenia, a na piątym biegu nie będzie miało siły przyspieszać.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie czy dyferencjaly sa wymienne tzn czy moge bez problemu wrzucic dyferencjal z inne wersij silnikowej.

Wiem ze od M3 niepasuje bo gdzies na forum czytalem.

Interesuje mnie krotsze przelozenie zeby zyskac na przyspieszeniu

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....