Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nabyłem wreszcie felunek :-) model V spoke 188 (8.0 przód/8.5 tył) i teraz widzę, że zalecane jest 225/45/17 przód i 255/40/17 na tył... Ale ja już wcześniej kupiłem opony 225/45/17 i zastanawiam się czy jak założę taką oponę na felgę 8.5 to nie będzie z tym problemów (trakcja/spasowanie). Mogę w zasadzie wymienić na 225 i 255, ale na asymetryczne (w tych samych pieniądzach) - wtedy problem jest taki, że po sezonie nie przełożę sobie już nijak tych opon i wszystkie zawsze zostaną w tym samym miejscu...

Pytanie - czy dużo "stracę" pozostają przy 225 na wszystkich 4 kołach (opona kierunkowa) czy lepiej wpakować dwa różne komplety 225 i 255 (opony asymetryczne)?

Tutaj nie ukrywam liczę na odzew kolegi AO bo trochę tam o tych wymiarach wie :-)

Opublikowano
Witam,

Tutaj nie ukrywam liczę na odzew kolegi AO bo trochę tam o tych wymiarach wie :-)

nie przesadzaj :mad2: :mad2: , dla mnie 225 na 8,5" to idelane spasowanie (sam obecnie mam tylko 8", ale przez 3 lata jezdzilem na 225 i 8,5" i bylo :cool2: :cool2: ), bedzie zdecydowanie twardzej niz na 8" ale opona bedzie lezec idealnie, tylko 8,5" musisz zalozyc na tyl a 8" na przod i bedzie malina...milego uzytkowania i duzej uwagi przy parkowaniu :mrgreen: :mrgreen: (zby duzo opony nawet tej z rantem nie bedzie chronic felgi przed zarysowaniem :cry2: )...pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

No... a nie mówiłem, że wie :-) I do tego szybki jest jak błyskawica :cool2:

Dzięki za info - rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości niniejszym. Jadę odebrać gumy :-)

Opublikowano
Hmmm... Założyłem dzisiaj nowy zestaw :norty: ale kurcze ta felga 8,5 trochę rozpycha oponę... Generalnie mam przykaz od gościa, który mi zakładał żeby obserwować czy opona się nadmiernie nie ściera na brzegach i jeśli tak to migusiem ratować opony i zakładać na tył szerszego kapcia (uśmiecha mi się to teraz jak diabli po tym ile już wydałem...). Miejmy nadzieję, że będzie tak jak pisze AO i nic się nie będzie działo. Wtedy może na przyszły sezon sobie zafunduję już tylko jedną parę opon (a że będzie to już model zeszłoroczny wtedy to może uda mi się ją kupić taniej niż teraz...).
Opublikowano
Hmmm... Założyłem dzisiaj nowy zestaw :norty: ale kurcze ta felga 8,5 trochę rozpycha oponę... Generalnie mam przykaz od gościa, który mi zakładał żeby obserwować czy opona się nadmiernie nie ściera na brzegach i jeśli tak to migusiem ratować opony i zakładać na tył szerszego kapcia (uśmiecha mi się to teraz jak diabli po tym ile już wydałem...). Miejmy nadzieję, że będzie tak jak pisze AO i nic się nie będzie działo. Wtedy może na przyszły sezon sobie zafunduję już tylko jedną parę opon (a że będzie to już model zeszłoroczny wtedy to może uda mi się ją kupić taniej niż teraz...).

jeden z kolegow z forum tez mocna narzekal :cry2: na ta polaczenie 225 na 8,5", ja tak jak mowilem jezdzilem 3 sezony na takim zestawie w innym aucie (OZ SUPERTURISMO GT 17/8,5" + PIRELLI P ZERO NERO 225/45/17 Y bez ROF) i jeszcze sprzedalem go za "dobra" kase na alledrogo, szkoda, ze nie mam juz fotek bo zestaw wygladal prawie jak "igla z plytkim" bieznikiem ~4,5mm..., nie bylo zadnych krzywych starc opon/y, wszystko gralo na 100%, obecnie kupilem 8" poniewaz 8,5" dla mnie byly zbyt twarde...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Hmmmm. Przeciez ostrzegałem viewtopic.php?f=70&t=127754

Oczywiście! I absolutnie nie zignorowałem tego ostrzeżenia... Niestety budżet odegrał tutaj znaczącą rolę - za 255 musiałbym dać ponad 400zł więcej :(... Zobaczymy jak się będzie sprawdzać w jeździe.

Opublikowano
felgi, które mam do auta z mojego rocznika powinny być 8 cali na przód i 8,5 na tył. Z racji tego, ze po sezonie zawsze przekładam koła przód na tył, żeby się równomiernie zużywały i nie ząbkowały odpada taka opcja przy powyższym zestawie. Dlatego zdecydowałem sie na 2x po 8 cali i jest spokój.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv