Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Przymierzam się do wymiany silnika w moim samochodzie. Powodem tego jest ukręcony gwint w dwóch świecach żarowych We Francji gdzie kupuję samochodzy akurat pojawił się egzemplarz po dachu bokiem z tego samego rocznika co mój i z tym samym motorem i zdecydowałem, że przełoże silnik, a to co zostanie to się czasem przyda albo sprzedam...

Panowie w związku z tym mam kilka pytań:

- Przede wszystkim chciałem zapytać czy osoba której nie straszne wyciąganie skrzyni, wymiana zawieszenie i takie tam różne operacje przy samochodzie, dysponująca dobrymi narzędziami jest w stanie bez większych kłopotów sama wymienić silnik??

- Mam manula, a auto z którego będę brał silnik jest w automacie. Czy to w jakiś sposób przeszkadza??

- Jak wyciągać silnik. Wyciągać do góry czy opuszczać na dół??

- Najpierw odkręcić od niego skrzynię czy wyciągać razem z nią??

- Czy przy przekładce będą jakieś niespodzianki z immobilajzerem??

- Czy przy okazji jak będe miał silnik na wierzchu to warto coś zmienić na nowe?? Chodzi mi tu o jakies części z serwisu?? Na pewno zmienie sprężynki w skrzyni. Co mogłbym jeszcze ewentualnie sprawdzić??

- Na co zwrócić szczególna uwage i z czym mogę mieć klopot??

- Czy potrzeba jakies specjalistyczne narzędzia??

Tak przy okazji to będę miał skrzynie automatyczną z tego samochodu na sprzedaż. Auto z przebiegiem 180tys km...

Za wszelkie porady z góry dziękuję...

Opublikowano
witam, potrzebuje wlasciwie kilka rzeczy od tego modelu jesli bedziesz na czesci sprzedawal.podasz mi tel do siebie?skad jestes?pozdr Serafin
Opublikowano

Witam

Nie łatwiej wstawić tuleje i wkręcić świecę :?:

A co do wyciągania silnika rozbierz cały przód i wyciągniesz go do przodu auta razem ze skrzynią.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam

Nie łatwiej wstawić tuleje i wkręcić świecę :?:

A co do wyciągania silnika rozbierz cały przód i wyciągniesz go do przodu auta razem ze skrzynią.

pozdrawiam

popieram,

zależy jaki jest dostęp, ostatnio znajomy miał ukręcony gwint na świecy zapłonowej w Audi 80, 2.0 koszt naprawy 75 zł ( w dogodnym miejscu)

być może u ciebie jest możliwość załatwienia tego w ten sposób, a koszt wymiany głowicy to zapewne kilka stówek nie licząc kosztu samej głowicy!

BMW