Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Niedawno nabylem BMW e36 325i z silnikiem M50 z klima z roku 1991. Mam problem z odpowietrzeniem ukladu. Jest podejrzenie walnietej uszczelki ale majonezu nie ma jeszcze w oleju. Moze to dlatego ze narazie w samochodzie pracowal silnik tylko poltorej godziny? Nie da sie jezdzic gdyz leje sie plyn chlodniczy korkiem wlewu. Wywala pod cisnieniem.

Wczoraj probowalem odpowietrzyc ale z srednim skutkiem. Zalewalem, dolewalem, rury masowalem, uruchamialem sam nawiew na gorace powietrze, uruchamialem z silnikiem, dodawalem gazu, ruszylem do przodu i do tylu, odkrecalem odpowietrznik przy chlodnicy (jest gdzies drugi?). No i obserwacje sa nastepujace:

-Obie duze rury sie rozgrzewaja, po lewej i po prawej.

-Pomimo tego wciaz brak cieplego nawiewu w srodku, tylko na moment udalo mi sie poczuc cieplo z nawiewow, potem znow zimne polecialo.

-Gdy odpalam auto, poziom plynu sie podnosi w zbiorniczku, z lewej strony sie leje tym polaczeniem chlodnicy ze zbiorniczkiem ale w zbiorniczku ta woda sie zbiera i ulewa.

Dzis dalej bede probowal odpowietrzac mimo wszystko moze w koncu sie uda poczuc cieplo z nawiewu, natomiast nie wiem czy wogole jest mozliwosc odpowietrzenia ukladu jesli faktycznie padla ta uszczelka. W aucie niedawno teoretycznie zostaly wymienione, chlodnica, termostat.

Opublikowano

podstawowa sprawa po odpowietrzeniu

jeżeli odkręcisz zbiorniczek wyrównawczy to po dodaniu gazu musi być przelew przez ten otworek na górze zbiorniczka

strumień zwiększa się wraz z obrotami

jeżeli nie ma strumienia to albo żle odpowietrzony albo coś sie dzieje z pompą

zdarza się urwany wirnik

Opublikowano
Przelew jest, tylko woda nie jest odciagana z dolu i sie zaczyna wylewac, bo z lewej sie leje tym otworkiem a woda od dolu nie jest odsysana.
Opublikowano
w mojej opini jest to uszkodzona uszczelka pod głowica. Myslałeś nad tym? Dostawanie sie ciśnienia do ukłądu chłodzącego z niczym innym mi się nie kojarzy...